Vred stemning i Skagen efter hærværk - direktør føler sig mistænkeliggjort

Både borgmesteren og Politiet opfordrer lokale til at overlade efterforskningen til myndighederne.

Stemningen i Skagen er vred og ophidset, efter at 3000 til 4000 kubikmeter sand natten mellem fredag og lørdag blev skrabet ned ad en fredet klit. Det fortæller Birgit S. Hansen (S), som er borgmester i Frederikshavn Kommune.

- Mange leger detektiver, og det kan være i en god hensigt, men vi skal også passe på folkedommen og ikke skyde borgere et motiv i skoene, siger hun.

Direktør Lars Dahl-Jensen, der er nabo til klitten, er i lokalsamfundet havnet under mistanke, fordi hans udsigt angiveligt er blevet bedre, efter klitten blev jævnet ud.

- Skagen er jo et lille samfund. Det er gadens parlament i nogle henseender, og så er det jo kedeligt at blive ramt af den slags, fortæller han.

Han understreger, at det ikke er ham, der har ødelagt klitten - også selvom hans udsigt er blevet forbedret. Enhver kan nemlig regne ud, at det ikke vil vare ved, siger Lars Dahl-Jensen.

- Det er en hovedløs og naiv handling. Er man ved sine fulde fem, kan man regne ud, at det blive reetableret med chance for at det bliver endnu højere, siger han.

Også borgmesteren opfordrer lokale til, at slå koldt vand i blodet.

- Vi skal overlade efterforskningen til politiet, men det hele giver en trykket stemning, lyder det fra Birgit S. Hansen.

Og borgmesterens opfordring glæder Lars Dahl-Jensen, der opfordrer alle til at hjælpe Politiet med så meget information som muligt.

- Jeg synes virkelig, det er godt, at hun slår et slag for det og sørger for at servicere politiet så meget som muligt, siger han.

Politiet: Vi er afhængige af tip

Selvom man sætter stor pris på samarbejde med borgerne, deler man den holdning hos politiet i Frederikshavn. Ifølge patruljecenterleder John Lamp Henriksen er man godt klar over, at der florerer mange teorier om, hvem der står bag hærværket.

- Sådan er det jo i et lokalsamfund, men det er os, der skal efterforske den sag her, og det gør vi på højtryk. Men vi vil også gerne have nogle tip ind, for vi er afhængige af at få borgerne i tale, siger han.

John Lamp Henriksen fortæller, at gerningstidspunktet med hjælp fra en hundelufter er blevet indsnævret til døgnet mellem fredag og lørdag morgen.

- Hundelufteren går forbi fredag morgen klokken 9, hvor alt er normalt. Så går han igen cirka klokken 9 lørdag, hvor han ser, at der er noget, der er væk, siger patruljecenterlederen.

Derudover har politiet endnu ikke flere kommentarer til efterforskningen.

Handler om en nedarvet respekt for naturen

Borgmesteren gætter på, at vreden og indignationen, som hun mærker fra både skagboer og folk fra resten af landet, skyldes gerningsmændenes mangel på respekt for naturen.

- Jeg tror, det handler om en nedarvet respekt for vores kyster og fredninger samt rigtig mange minder og historier, som er knyttet til Sønderstrand og Vippefyret, forklarer hun.

Sønderstrand, som hærværket er begået i, tiltrak engang i både fiskere og skagensmalere, men tiltrækker i dag mest turister og lokale på udflugt.

Sagen blev meldt til politiet mandag, og kommunen vil kræve erstatning, hvis det lykkes at finde de skyldige. Samtidig vil de bede Fredningsnævnet om tilladelse til at genetablere klitrækken.

Bødestraf skaber debat på Christiansborg

Tirsdag opfordrede formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen fra Venstre, miljøministeren til at redegøre for strafudmålingen i sager som denne for måske at skærpe straffen.

- Jeg har en opfattelse af, at der i disse situationer kun udmåles ganske små bøder. Det må i givet fald stå klart for enhver, at sådan en straf slet ikke har nogen præventiv og afskrækkende virkning. Hvis det forholder sig, som jeg frygter, skal loven ændres, siger Preben Bang Henriksen fra Venstre.

Men miljøminister Lea Wermelin (S) afviser, at bødestørrelsen er for lille. Hun henviser til, at erstatningskravet kan gå hen og blive højt.

- Heldigvis kan vi se, at der ikke er mange sager som denne her, men når vi ser eksempler som det her, så er vi selvfølgelig også nødt til at handle på det. Først og fremmest, når man finder ud af, hvem det er, så får de også den store regning, det kræver for at genetablere naturen, så det er en straf i sig selv, siger hun.

- Så er der en bøde oveni det, og der vil jeg ikke afvise, at vi skal ændre på det, men omvendt skal vi også passe på med at lovgive på baggrund af enkeltsager, siger Lea Wermelin.

Ministeren er dog ikke afvisende overfor at se på, om bødestørrelsen skal ændres, hvis der kommer flere sager af denne art i fremtiden.

- Jeg er sådan set meget åben over for, at vi kan kigge på, om vi kan gøre noget mere. Heldigvis ser vi ikke mange af den her type sager, fortæller Lea Wermelin.


Seneste nyt

fra Nordjylland