Crossfit-instruktør kæmper mod EU for moms på fitness og aftenskole
Foto: Privatfoto
Yoga, fitness, dans og andet undervisning kan blive pålagt moms på grund af ny EU-dom.
Ny EU-afgørelse kan gøre det 25 procent dyrere at gå til crossfit, dans eller aftenskole. Nu forsøger Lone Skyum, hendes kollegaer i Hobro og andre at få det stoppet.
Din fitnessklasse, musikundervisning eller dansetime kan blive væsentligt dyrere.
En ny EU-dom kan nemlig betyde, at virksomheder, som tilbyder privatundervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde, tegning, bogføring og maskinskrivning snart skal til at betale moms. Noget, de tidligere har været fritaget for.
- Vi lever i et land, hvor mange er overvægtige. Vores folkesundhed er i knæ ovenpå coronakrisen. Angst, stress og depression galoperer derud af, og ensomheden er stor, og så sker det her. Så foreslår man, at der skal 25 procent moms på al undervisning. Det er bare rigtig dumt, mener Lone Skyrum fra Viborg.
Hun er crossfit-instruktør i Hobro, på vej med et nyt træningscenter i Viborg og er med sine kollegaer i Hobro medstiller af et borgerforslag med flere end 28.000 underskrifter, der kræver, at undervisning fortsat er fritaget for moms.
Hendes virksomhed er én af dem, som kan blive ramt, hvis momsfritagelsen bliver tilbagerullet.
- Det er jo ikke de små virksomheder, som scorer kassen. Jeg er nødt til at sætte nogle priser i centeret, så jeg kan få det til at løbe rundt. Jeg tror, de færreste har mulighed for at trække det fra sin egen profit – og så er vi tvunget til at lægge de 25 procent oven i kontingentprisen, siger hun.
Mister medlemmer med højere pris
Hun forklarer, at hun er bange for at et dyrere kontingent vil få færre til at prioritere deres sundhed, både fysisk og mentalt.
Det er nemlig ikke kun crossfit og yoga, der bliver dyrere. Det kan også ramme aftenskolerne, som underviser i alt lige fra spansk for begyndere til strik og selvforsvar.
- Det vil betyde, at vores kurser bliver 25 procent dyrere, og der er kursister, som ikke har råd til at gå på aftenkursus. Er det det, man vil? For folkeoplysning skulle jo gerne være et tilbud bredt til hele befolkningen, siger Juliane Overgaard, som er skoleleder på FOF Nordvestjylland, som har aftenskoler i både Holstebro, Struer, Lemvig og Skive.
Aftenskolelederen understreger, at hun er bekymret for aftenskolernes fremtid, hvis de skal til at betale skat.
Men det kan de komme til, hvis Skattestyrelsen fastslår, at Danmark har fejltolket EU-reglerne, og fra nu af bør pålægge udbyderne at betale moms.
Derfor har en tysk dom indflydelse på danske momsregler
En domstol i et EU-medlemsland kan under en retssag, der rejser EU-retlige problemstillinger, stille spørgsmål til EU-domstolen om fortolkning af regler, der ligger indenfor EU-retten. Dette betegnes præjudicielle spørgsmål.
EU-domstolen udtaler sig om, hvordan reglerne skal fortolkes, men uden at afgøre den konkrete sag. Det er op til den domstole, der stiller spørgsmålet.
EU-domstolens svar skal anvendes af både den domstol, der har spurgt og alle andre domstole i medlemslandene.
Som konsekvens skal alle medlemslande sørge for, at nationale regler stemmer overens med deres EU-domstolens fortolkning.
Dermed skal de danske myndigheder holde øje med EU-domstolens fortolkninger, og sørge for at rette de danske regler således at de stemmer overens med EU-retten, som er fortolket af EU-domstolen.
Næsten 30.000 siger fra
Den afgørelse vil Lone Skyum fra Viborg, tre andre medstillere og over 28.000 underskrivere bremse gennem et borgerforslag.
- Jf. borgernes sundhed samt befolkningens ve og vel, foreslås det, at undervisning fortsat fritages for moms, står der i forslaget.
Lone Skyum håber, at forslaget når 50.000 underskrifter, så det vil blive taget op i Folketinget.
- Lad os få de muligheder, der er, op og snakke om dem. Få det debatteret, så vi ikke ender i en endnu værre situation med henhold til folkesundheden, appellerer hun.
I et skriftligt svar til TV 2 udtaler skatteminister Jeppe Bruus, at "Danmark er forpligtet til at indrette sin praksis, så den er i overensstemmelse med de fælles EU-momsregler."
Men han understreger dog, at "ændringen ikke udspringer af et politisk ønske om at lægge moms på holdundervisning til fitness."
På kun én uge har 28.841 støttet forslaget. Ingen overraskelse, mener Lone Skyum.
- Det viser bare, at rigtig mange synes, moms på undervisning er en dårlig idé. Det er noget, som folk går rigtig meget op i og har en holdning til, så det er bare megafedt, at der trods alt er så mange, som synes det er vigtigt, siger hun.