Seneste nyt:

Regeringen vil præsentere ny aftale med Evida for at stoppe problemer med gasregninger

I kølvandet på TV 2s afdækning af problemerne med danskernes gasregninger vil regeringen snarest præsentere en ny målemodel sammen med Evida.

Energikrisen har sat sine spor i danskernes økonomi, og mens priserne fortsat er på himmelflugt, frygter flere danskere med gasfyr, at de betaler overpris for gassen.

Kernen af problemet er, at den statsejede gasdistributør Evida kun laver én måling af kundernes gasforbrug om året. Derfor kan de ikke se folks forbrug løbende, eller hvornår folk forbruger.

Det har sat flere i pengemæssige problemer på grund af høje acontoregninger, ligesom da en enkelt familie blev bedt om at betale 48.000 kroner i aconto for gas, selvom de sparede.

Nu vil regeringen præsentere en ny løsning sammen med Evida, der skal gøre det muligt for gaskunder at måle deres forbrug hvert kvartal fremfor én gang om året. Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) til TV 2:

- Jeg synes heller ikke, at den måde, tingene foregår på nu, er ok, og derfor har mit ministerie i noget tid været i dialog med Evida om at finde en model, der er bedre. Det, vi arbejder på nu, er en model, hvor man laver kvartalsvise aflæsninger i stedet for, og vi håber at kunne præsentere en løsning omkring det ganske snart.

quote Det vil være en ressourcekrævende proces at indhente manuelle aflæsninger fra alle

Evida i et skriftligt svar

Årsmålingerne hos de omkring 370.000 danske husstande med gas har blandt andet medført udfordringer i form af høje acontoregninger, risiko for misvisende priser og besvær med at skifte varmekilde fra eksempelvis gas til varmepumpe.

Politisk flertal stod klar til at ændre regler

En rundringning lavet af TV 2 mandag - før interviewet med ministeren - viser, at et politisk flertal bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre også vil have reglerne ændret, så forbruget måles oftere.

I to uger har klimaministeren givet svar på TV 2s henvendelser i form af, at han var i dialog med Evida, og at de søgte efter en løsning.

Efter klimaministeriet blev præsenteret for oplysningen om det politiske flertal for en ændring, fortalte ministeren, at regeringen snarest vil præsentere en ny løsning for danske husstande med gas.

Men Dan Jørgensen afviser, at det politiske pres har spillet en rolle.

- Det er selvfølgelig rigtig fint, at de politiske partier interesserer sig for det her. Vi har længe været i gang med at finde en løsning og håber også at kunne præsentere den hurtigst muligt. Det skal ikke forhandles i Folketinget. Det er en løsning, der kan implementeres af Evida direkte, siger ministeren.

Hvilken forskel vil en kvartalsmåling gøre for danske husstande med gas?

- Det vil jo gøre en ret stor forskel, fordi det jo faktisk vil løse det problem, der er lige nu, hvor den årlige måling betyder, at mange vil komme til at skulle betale en høj regning, selvom de i virkeligheden har sparet.

Store gasregninger

Den seneste tid har TV 2 kunnet fortælle, at gaskunder modtog store acontoregninger på trods af at have sparet, betalte for gas uden at have gas længere og risikerede at betale overpris for deres forbrug.

Under afdækningen kom det frem, at Evida havde en it-fejl, der medførte, at 9000 husstande, som havde skiftet energikilde, fortsat risikerede at modtage opkrævninger fra gasselskaberne.

Mange danskere har henvendt sig med beretninger om, at de var utilfredse over, at de skulle betale for mere end deres reelle forbrug, mens nogle frygtede, at de slet ikke kunne betale regningerne.

Usikkert, hvem der skal betale

Det vides endnu ikke, hvordan løsningen rent praktisk vil udfolde sig. Ifølge Dan Jørgensen er det dog vigtigt at gøre klart allerede nu, at der vil ske ændringer, som kan hjælpe de husstande, der den seneste tid har været hårdt ramt af høje gasregninger og andre problemer.

- Det er for tidligt at sige, hvordan det teknisk skal implementeres, men det vigtige signal at sende er, at den nuværende situation ikke er holdbar, og derfor er vi nu i tæt dialog med Evida om at løse problemet, siger han.

Evida bekræfter over for TV 2, at kunderne fremover skal kunne indberette flere målinger, der skal danne basis for, at opkrævninger er mere retvisende baseret på deres forbrug.

- I lyset af den aktuelle situation, hvor mange kunder kommer i klemme grundet de høje gaspriser, er Evida ved at undersøge muligheden for at tilbyde kunderne, at de kvartalsvist selv kan foretage målinger, der danner baggrund for fremtidige opkrævninger.

Evida oplyser videre, at det kan blive dyrt at indhente så mange manuelle målinger, som der lægges op til, at de fremadrettet skal gøre.

- Det vil være en ressourcekrævende proces at indhente manuelle aflæsninger fra alle de cirka 370.000 gaskunder, som i dag er acontoafregnede.

Det vides endnu ikke, hvordan den nye måleaftale skal finansieres, men det er en del af de igangværende undersøgelser, som Evida er ved at foretage.


Forsiden lige nu

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

vejr hovedbillede

Nu kommer vinteren - her kan der falde op til 10 centimeter sne

Retten i Hjørring

24-årig skal i fængsel for overfald med machete

M 260815 IN v1 Små butikker i priskonkurrence-op+S Still

Slagtere glæder sig over, at julefrokosterne er tilbage - men frygter blodbad

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

vejr hovedbillede

Nu kommer vinteren - her kan der falde op til 10 centimeter sne

Retten i Hjørring

24-årig skal i fængsel for overfald med machete

M 260815 IN v1 Små butikker i priskonkurrence-op+S Still

Slagtere glæder sig over, at julefrokosterne er tilbage - men frygter blodbad

camilla kur

Fortuna-profil blev matchvinder i sin afskedskamp - nu drager hun til udlandet

Nordjyllands beredskab  falck brand brandmand 112 genrebillede

Garagebrand påvirkede villakvarter

Crestwing Tordenskiold

Millioner på vej til nordjyske projekter

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

Drikkevand_2

Prøver fastslår: Coliforme bakterier fundet i drikkevandet hos fire vandværker

20_percent

play Truede med pistol under bilhandel: Nu er to personer anholdt

camilla kur

Fortuna-profil blev matchvinder i sin afskedskamp - nu drager hun til udlandet

Crestwing Tordenskiold

Millioner på vej til nordjyske projekter

Retten i Hjørring

24-årig tiltalt for knivstik på åben gade

Screenshot 2022-12-04 202147

Vintervejr på vej - sne til mange egne af landet

[Tilpasset] julemarked

play Velbesøgte julemarkeder i Nordjylland: - Selvfølgelig skærer man ikke på julen

041222 IN Aalborg - Lemvig NY lyd Still

play Efter fire nederlag i streg: Storsejr sender Aalborg tilbage på sporet

041222 Canicross brst 4580

play Ny løbetrend har gjort sit indtog i Nordjylland

Håndjern og politibil

40-årig overfaldt kvinder med slag og spark: - Det var fuldstændig umotiveret

041222 Bilhandel gik skævt

Bilhandel udviklede sig dramatisk: Truede med pistol

20210108-190346-1-6000x4000ma

Tallene er usundt høje: Så mange tager på arbejde trods sygdom

041222 Nødblus over Aalborg

play Nødblus satte gang i stor eftersøgning på Limfjorden

Til forsiden

Til forsiden