Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Fortiden bliver gravet op under udvidelsesudgravning hos Thise Mejeri

De seneste måneder har der været høj arkæologisk aktivitet ved Thise Mejeri, hvor en udvidelse af produktionen har taget længere tid end forventet.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Da udgravningerne forud for en udvidelse af Thise-mejeriet nord for Skive gik i gang, stod det hurtigt klart, at jorden omkring mejeriet ikke var helt uinteressant. Tværtimod var den fuld af forhistoriske effekter. 

- Det var en stor overraskelse, at der var så mange interessante, arkæologiske fund. Og det var en endnu større overraskelse, at det kom til at koste os knap to millioner kroner, fortæller direktør for Thise Mejeri, Poul Pedersen. 

Læs også Thise Mejeri mister økologiske landmænd

Fundet af levnene fra fortiden har nemlig betydet, at arkæologer fra Museum Salling er blevet vældig interesserede i udgravningerne. Og selvom det i sidste ende koster mejeriet penge, så smiler direktøren alligevel.

- Det er absolut mit mål, at vi skal have etableret et museum, der fortæller om historien i Thise på baggrund af de fund, der er fundet her, fortæller han.

Flere tusinde år tilbage i tiden

Indtil videre har de udsendte arkæologer gjort mange interessante fund i den 1,8 hektar store udgravning. Og det er fund, der i fremtiden kan være med til at beskrive fortiden.

- Det går rigtig godt. Vi finder rigtigt mange gode fund fra, hvordan mennesker har skabt historien og oplevet historien her omkring Thise, fortæller arkæolog, Peter Lundby.

Blandt andet er et 210 kvadratmeter stort hus, potteskår og spor fra den sidste del af jernalderen dukket op.  

- Det overraskende var, at vi fandt spor fra de tidligste bønder. Og der er vi sådan 5500 år tilbage i tiden. Eller hvis man regner om i generationer, så 183 generationer tilbage i tiden. 

Læs også Thise Mejeri - også for blinde

Arkæologerne fortsætter med at grave indtil udgangen af april. Herefter forventer Thise Mejeri, at det egentlige arbejde med udvidelsen kan begynde.

Men det bliver efter al sandsynlighed ikke sidste gang, at arkæologerne indtager jorden omkring Thise for at lede efter levn fra fortiden. 

- Nej, det er ikke sidste gang, vi kommer her, siger Peter Lundby. 

02:18

Arkæologer har gjort fund ved Thise mejeri

Luk video