Nordjysk DF’er ville forhindre høring om kystsikringsforsøg: Professor kalder det vanvittigt
Foto: TV MIDT / VEST
I juni 2017 slog Landsretten fast, at Poul Jakobsen skulle grave 200 drænrør op ved Hvide Sande, ellers ville det koste opfinderen 20.000 kroner om måneden.
En professor i forvaltningsret er ikke i tvivl om, at Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti har opfordret til ulovligheder i forbindelse med et kystsikringsprojekt.
Formand for Miljø- og Fødevareudvalget i Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen, har ifølge en professor i forvaltningsret opfordret embedsmænd til at handle ulovligt i forbindelse med et kystsikringsprojekt. Det skriver Radio24syv.
Det er et kystsikringsprojekt til 10 millioner kroner, hvor drænrør skal graves ned langs kysterne, som har fået udvalgsformanden til at opfordre til ulovligheder.
I en aktindsigt, som Radio24syv har fået fat i, fremgår det, at Pia Adelsteen tydeligvis ikke var begejstret, da hun fandt ud af, at Kystdirektoratet er involveret i projektet. Hun sendte nemlig følgende besked til Henrik Studsgaard, der er departementschef i Miljøministeriet:
“Hej Henrik, jeg har lige modtaget orienteringen om, at KDI har sendt rørforsøget i høring!! Hvorfor det? Det er jo helt hen i vejret og hvorfor er KDI overhovedet involveret? Det er jo det de ikke skal være! Vh Pia. Jeg ringer senere i eftermiddag.”
Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er ikke i tvivl om, hvordan beskeden skal læses.
- Jeg er ikke i tvivl om, at her opfordres der fra Dansk Folkeparti og Pia Adelsteen til, at embedsmændene skal gøre noget ulovligt, siger han til Radio24syv.
Har kæmpet for projektet
Det er den nordjyske opfinder Poul Jakobsen, der står bag kystsikringsforsøget, hvor drænrør graves ned langs kysten.
Projektet blev testet i årene 2005 til 2008, men efterfølgende konkluderede både eksperter og Kystdirektoratet, at det ikke havde nogen effekt.
Men Poul Jakobsen mente, at eksperternes rapport var fyldt med fejl og har i mere end ti år kæmpet for at sætte forsøget i gang igen.
Pia Adelsteen og hendes mand Kim Christansen har også længe ønsket, at forsøget skulle sættes i gang igen.
I februar 2016 valgte regeringspartierne sammen med Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialistisk Folkeparti så at afsætte 10 millioner til et nyt forsøg med drænrør som kystbeskyttelse.
Men Pia Adelsteen var altså ikke begejstret for at finde ud af, at Kystdirektoratet havde sendt projektet i høring.
Professorer kalder det vanvittigt og problematisk
Sten Bønsing kalder det for ’vanvittigt’, hvis ønsket om at droppe høringen af projektet skulle indfries. Han ser det som problematisk, fordi Kystdirektoratet er ressortmyndighed på området.
Også Kurt Klaudi Klausen, som er forvaltningsekspert og professor ved Syddansk Universitet, mener, at det er usædvanligt.
- Det er tydeligt, at man ønsker at forholde offentligheden viden om projektet ved at holde bestemte parter ude af billedet. Her fx Aalborg Universitet og Kystdirektoratet, siger han til Radio24syv.
- Hvis man forsøger at lægge pres på en myndighed, for at den skal foretage sig noget andet end det, der er normal procedure, så er det problematisk, siger Kurt Klaudi Klausen.
Ifølge Radio24syv vil Pia Adelsteen ikke svare på kritikken.