Omstridte drænrør får chancen igen
Staten pumper 10 millioner i et gammelt projekt med drænrør
En nordjysk opfinder får ti millioner kroner til et nyt forsøg med omdiskuterede drænrør.
I mere end ti år har den nordjyske opfinder, Poul Jacobsen, kæmpet en benhård kamp for sine drænrør. Nu har de tre nuværende regeringspartier samt Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF afsat ti millioner kroner til et nyt forsøg med drænrør som kystbeskyttelse.
- Det er altid kærkomment. Efter skandalen i Lønstrup, hvor 36 huse røg i havet, er det ved at gå op for folk, at der er noget galt med kystbeskyttelsen, så jeg er glad for at få lov til at lave forsøg igen, siger Poul Jakobsen, der lige nu er i Ghana for at lave projekter.
Drænrørene er en omstridt størrelse. De blev testet mellem 2005 og 2008. Herefter konkluderede to eksperter, at de ikke kunne bruges.
Poul Jakobsen mente dog, at eksperternes rapport var fyldt med fejl, og han beskyldte samtidig Kystdirektoratet for hærværk. Siden er drænrørene ikke blevet testet.
- Der har været mange diskussioner om, hvorvidt de virker eller ej. Så jeg er meget glad for, at vi nu får sat gang i sådan et forsøg, siger Pia Adelsteen, Dansk Folkepartis miljøordfører, til ritzau.
Fire forslag i spil
Hvor et nyt forsøg med drænrør skal finde sted ligger endnu ikke fast ifølge Poul Jakobsen, men i alt fire forslag er i spil: Søndervig, Skodbjerge syd for Hvide Sande, Lønstrup i Nordjylland og et område ved Kandestederne syd for Skagen.
- Vi regner med at gå i gang om et par måneder, når DF har udpeget området, hvor der skal laves forsøg. De udpeger det inden for en måned, siger Poul Jakobsen.
Der afsættes to millioner kroner til igangsætning af nyt flerårigt forsøg med drænrør som kystbeskyttelsesmetode, men det samlede initiativ udgør 10 millioner kroner, hvor den resterende del på 8 millioner finansieres af råderummet fra 2019-2021.
FORSØG MED DRÆNRØR
I 2005 gav trafikministeriet grønt lys til et videnskabeligt forsøg med Poul Jacobsens rør.
Tre år senere konkluderede to uvildige professorer, at drænrørene ikke havde nogen effekt - men opfinderen anerkendte ikke resultatet.
Men i november 2011 meddelte transportministeren, at sagen om drænrør var lukket. Der var ifølge ministeren ikke noget fagligt belæg for at fortsætte.
I 2009 gravede Poul Jakobsen selv 200 drænrør ned i sandet langs vestkysten.
I juni 2017 slog Landsretten fast, at rørene skal pilles op, ellers ville det koste opfinderen 20.000 kroner om måneden.
Syv projekter får kontant indsprøjtning
I alt syv natur- og kystprojekter står til at få en kontant indsprøjtning på i alt 45 millioner kroner. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
- Vi puster liv i syv nye natur- og kystprojekter, der giver spændende natur blandt andet i Ekkodalen på Bornholm, men også bedre og sikrere kyster for eksempel i Nordjylland, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
- Det har været helt åbenlyst for enhver, at der har været store udfordringer i Nordjylland med huse, der er faldet i havet. Der ønsker regeringen at give en håndsrækning sammen med de øvrige partier, siger ministeren.
Partierne bag Vækstplan DK fra 2013 - hvor pengene stammer fra - har fordelt midlerne på de syv projekter.
Ud over kystsikring går de 45 millioner kroner også til rådgivning om klimaskadelige drivhusgasser, en pulje til at fjerne skibsvrag nær kysterne, digeprojekter og et naturgenopretningsprojekt i Ekkodalen på Bornholm.