Prisvindende digter på 91 år udgiver ny bog

Knud Sørensen udgav sin første bog i 1965. Nu udgiver han endnu en digtsamling. Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

91-årige Knud Sørensen har et langt forfatterskab bag sig med flere fornemme priser. Nu er han klar med endnu en digtsamling.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Knud Sørensen, der er født og opvokset i Hjørring og gennem mange år bosat på Mors, er en af landets mest anerkendte digtere. Nu er klar med endnu en digtsamling. 

I 2014 fik han både tildelt ordkraft-prisen og Danmarks fornemmeste litteraturpris ’Den Store Pris’.

Når man har et langt forfatterskab bag sig, så kan det være svært at erkende, at den næste bog kan være den sidste. Netop sådan er det for Knud Sørensen.

- Jeg er blevet anderledes. Jeg er blevet gammel. Jeg har udtømt de muligheder, jeg havde, siger Knud Sørensen til TV Midt Vest.

Han er født i 1928 i Hjørring og har ved siden af sit forfatterskab arbejdet som landmåler. Han debuterede med lyriksamlingen ’Den Røde Kaffekande’ i 1965, men han har også udgivet både lyrik, prosa, radiospil, biografier, essays, klummer og debatindlæg.

Den nyeste bog hedder Horisonter og er fyldt med digte. I bogen finder man også billeder, der er malet af vennen Henrik Scheel Andersen.

- Jeg oplever, at både Knuds digte og mine billeder ikke er specielt højtråbende. Og jeg oplever også, at de for en stor dels vedkommende har en forankring i noget nært, som er oplevet og sanset, siger Henrik Scheel Andersen.

Digtene vil skrives

Knud Sørensen bor i Nykøbing og har fået inspiration til mange af sine digte på gåture ved vandet på Mors.

- Jeg gik hver dag en tur ned til stranden, og der oplevede jeg den ene gang efter den anden, at der pludselig begyndte at dukke digte op i hovedet på mig, siger forfatteren.

Læs også Nordjysk forfatter får Danmarks fornemste litteraturpris

Og selv om han i dag er dårligt gående og ikke kommer meget omkring, så kommer digtene stadig til ham.

- Det er digte, der vil skrives. Det er ikke mig, der vil skrive digte, forklarer Knud Sørensen.

ET AF KNUD SØRENSENS NYE DIGTE

Der er steder

hvor der kun er stilhed

der gror på markerne

men hvor svage spor

dog vidner om

en fortidig aktivitet

og rundt i terrænet ligger

som en slags monumenter

de bygninger der engang

var fyldt med liv.

 

Fra bogen Horisonter.

Se mere

Knud Sørensen bliver den fjerde nordjyde til at modtage prisen. Før ham har Bent Vinn Nielsen i 2006, Jens Smærup Sørensen i 1990 og Knuth Becker i 1961 vundet prisen. Sidstnævnte var i øvrigt den første til at modtage prisen.

Bogen Horisonter udkommer den 23.november.

04:16 Luk video

Forsiden lige nu