Stor mangel på hænder tvinger restaurant til at lukke - og den er langt fra alene
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Manglen på hænder lukker flere restauranter, lyder det fra Horesta (arkivfoto).
Problematikken har stået på i månedsvis, og den kommer ikke til at gå i sig selv, lyder det fra Horesta.
Snakken går lystigt, mens glassene klirrer og bestikket rammer tallerknerne.
Der er ingen tvivl om, at gæsterne har lyst til at lægge vejen Hanstholm Madbar. Men det giver nærmest flere panderynker, end smil på læben hos indehaver Morten Kristensen.
- Vi står foran en sommer med travlhed og masser af gæster. For første gang har vi planlagt at holde åbent alle dage i juni, men som det ser ud nu, så er vi nødt til at halvere vores åbningstider, lyder det fra den frustrerede indehaver.
Forklaringen er simpel: Hanstholm Madbar mangler hænder og ikke gæster.
Ifølge Morten Kristensen er det særligt tjenermangel, der tvinger Hanstholm Madbar til at halvere åbningstiderne.
- Det er alvorligt, konkluderer han.
Flere må holde lukket
Hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, bekræfter man, at der er tale om en landsdækkende udfordring.
- Der er stadig en akut mangel (på arbejdskraft, red.), konkluderer Jakob Beck Wätjen, der er formand i Horesta Midtjylland.
Problematikken er langt fra ny.
I efteråret fortalte han, at manglen på arbejdskraft havde store konsekvenser for landsdelens restauranter og hoteller.
Manglen på hænder havde også konsekvenser i sommeren 2021, hvor blandt andre restaurant Sandgården i Søndervig måtte indføre flere lukkedage.
Ifølge regionsformanden har flere tiltag siden da hjulpet.
Han fremhæver blandt andet ændret beløbsgrænse for udlandsarbejdskraft og bedre mulighed for efteruddannelse.
- Vi mangler stadig noget af den udenlandske arbejdskraft, der var før corona. Den er ikke kommet tilbage, pointerer Jakob Beck Wätjen, der tilføjer at flere restauranter og caféer, derfor må skrue på åbningstiden som Hanstholm Madbar.
Geografi spiller ind
På den korte bane har flere restauranter og caféer dog draget fordel af de ukrainere, der flygtet fra krigen i deres hjemland. Det kan dog ikke dække for det boom i etableringen af nye restauranter og spisesteder, som landsdelen oplever. Samtidig bliver færre tjenerelever uddannet.
Derfor mener formanden, at der er brug for hjælp udefra.
- Det (problemet, red.) kommer ikke til at gå i sig selv, understeger han.
På havnen i Hanstholm lyder det, at landsdelens geografi også har en betydning for rekruttering af arbejdskraft.
- Det er en generel situation, men herude i udkanten af Danmark... Vi har ikke så mange steder at huse folk, siger Morten Kristensen med henvisning til de unge, der typisk hjælper til i løbet af sommeren.