02:28

Faren for oversvømmelse af Thisted By er så småt ved at være drevet over. Der blev ellers slået alarm 23. december, fordi en sø i udkanten af byen var på vej over sine breder. Siden har beredskabet pumpet vand væk fra både søen og en å i Thisted Centrum, der er forbundet med søen. Men nu lader det til, at byen kan ånde lettet op.

Thisted undgik oversvømmelse: Beredskabet nåede hjem til jul

Faren er efterhånden drevet over i Thisted, hvor vandspejlet i Tingstrup Sø nærmer sig normalen.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Alt tyder nu på, at beboere i Thisted midtby og kolonihaveejere i nærheden af Tingstrup Sø kan ånde lettet op.

Siden mandag har beredskabet arbejdet mod truende vandmasser fra søen i udkanten af Thisted. Søen er anlagt som en del af et klimasikringsprojekt, der skal kunne optage store mængder regnvand, men det meget våde efterår har betydet, at søen er fyldt til randen, og den å, der skal lede vandet væk, har heller ikke kunnet tage mere vand.

Læs også 26 indbrud anmeldt dagen efter juleaften - indtil videre

Derfor har risikoen for oversvømmelse været stor. Men beredskabets indsats med sandsække, mobile dæmninger og pumper har virket.

- Vandspejlet er faldet lige knap 10 centimeter det sidste døgns tid. Og nu kan åen selv følge med, så vi stoppede pumperne i går eftermiddags, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Rasmus Evaldsen.

Beredskabets mandskab nåede derfor alle hjem og fejre jul i aftes. Der var ellers risiko for, at nogen måtte tilbringe juleaften ved pumperne.

- Vi vurderer situationen i løbet af dagen, men vi er meget afhængige af, hvordan vejret udvikler sig, lød det i går morges fra indsatsleder, Lars Enevoldsen.

Men vejret var med beredskabet, og indsatsen er efterhånden afsluttet.

- Nu holder vi bare øje med det. Vi har vandstandsmålere, så vi kan holde øje med situationen. Og dæmningen lader vi ligge for en sikkerheds skyld, forklarer Rasmus Evaldsen.