Seneste nyt:

Thy-fund er i klasse med Solvognen: Nu kan danefæ og fortidsskatte vende hjem til lokalmuseerne

Museumsgæster rundt om i landet kan se frem til større hovedattraktioner på lokalmuseerne. For Nationalmuseet vil sende flere top-fund tilbage til der, de er fundet.

6673 mønter fra 1300-tallet eller en bronzealder-økse, der er så særlig, at direktøren for Nationalmuseet mener, den kan konkurrere med selveste Solvognen.

Arkæologiske fund i topklasse skal man som regel se på Nationalmuseet i København eller på særudstillinger.

Men det kan være slut nu. I hvert fald lægger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, op til, at de danske top-fund nu kan komme hjem til de lokalområder, hvor de er fundet.

- Vi vil gerne have mange af fundene ud i landet, siger direktøren.

Rane Willerslev nævner specifikt bronzeøksen fra Kallerup i Thy og den store møntskat fundet ved Viborg som nogle af de signaturgenstande, lokalmuseerne nu kan få lov at råde over igen.

Fortidsfund skal give nyt liv

I Thy jubler de over den besked. Øksen er 3500 år gammel, men kan være med til at give nyt liv til museet.

For i sommeren 2023 åbner man nyt museum i Thisted, og her vil thyboerne hellere end gerne kunne bruge øksen fra Kallerup som trækplaster.

- For Museum Thy vil det virkelig gøre en forskel at få Kallerup-øksen hjem og at få den udstillet i en ny udstilling om bronzealderen. Det er jo et fund, der hører til her, synes vi. Vi tror, det gør en forskel, at man kan se tingene, hvor de egentlig kommer fra og hører hjemme, siger Jytte Nielsen, museumsleder på Museum Thy.

Museum Thy har ønskelisten klar

Lige nu udstilles øksen i en glasmontre i udstillingen Kongernes Jelling. Fordi øksen er klassificeret som danefæ, skal Nationalmuseet formelt stadig have det i sin varetægt, så den kun kan lånes ud.

Jytte Nielsen og Museum Thy er klar med en liste over, hvad de håber at få fra Nationalmuseet.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST
Jytte Nielsen og Museum Thy er klar med en liste over, hvad de håber at få fra Nationalmuseet. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Men nu åbner Rane Willerslev for, at øksen kan komme på langtidsudlån til Thisted, indtil loven eventuelt ændres, og thyboerne kan få øksen permanent.

I Thy håber man, øksen får følgeskab af andre fortidsskatte. For eksempel kunne man godt tænke sig at få fingrene i to middelaldervandkander fundet i Vigsø.

- Vi har simpelthen lavet en ønskeliste til nationalmuset, siger Jytte Nielsen med et smil.