Ældreplejen går mørke år i møde, men 81-årige Kirsten fra Skagen har fundet en løsning

Kvaliteten i ældreplejen vil falde markant de næste ti år, frygter eksperter.

81-årige Kirsten Wibe er en glad senior i disse dage.

Siden 1985 har hun boet på Erantisvej i Skagen, men nu er det 150 kvadratmeter store hus sat til salg, og Kirsten Wibe skal flytte hjem til sin datter.

- Jeg glæder mig helt vildt, for jeg har ingen heroppe. Min mand døde for 11 år siden. Derfor er jeg lykkelig for at skulle flytte derned, siger hun til TV 2.

quote Planen er, at hun ikke skal flytte mere. Hun skal på ingen måde på plejehjem.

Charlotte Wibe, datter

Kirsten Wibes datter, Charlotte Wibe, har købt en landejendom i Ebeltoft, hvor de sammen med datterens familie kan bo. I hver deres bolig ganske vist.

Lige nu er Kirsten Wibe en rask og rørig kvinde; hun går til svømning, bordtennis og petanque, og hun ”fejler ingenting”.

Men når dagen på et tidspunkt kommer, hvor hun får brug for hjælp, står datteren Charlotte og hendes familie klar til at hjælpe Kirsten med de ting, kommunen og plejehjemmet ellers ville have ansvaret for.

- Det har vi talt om, og de er fuldstændig indforstået med, at de selvfølgelig skal hjælpe mig. Det er helt på det rene, siger Kirsten Wibe.

Erfaringerne skræmmer

For Charlotte Wibe er beslutningen om at hjælpe sin mor ikke et svært valg.

Både hendes mormor, farmor og farfar har været på plejehjem, og det vil hun ikke byde sin egen mor.

- Det har ikke været nogen god oplevelse, og det skal min mor ikke igennem. Planen er, at hun ikke skal flytte mere. Hun skal på ingen måde på plejehjem, siger Charlotte Wibe.


Med beslutningen om at flytte sammen afværger familien Wibe muligvis mødet med en ældrepleje, der i disse dage er et af kommunalvalgets store temaer i mange kommuner.

Ældreplejen vil i de kommende år stå over for kolossale udfordringer, lød vurderingen fra en række af landets førende sundhedsøkonomer, da TV 2 talte med dem søndag.

quote Jeg synes selv, at jeg er privilegeret

81-årige Kirsten Wibe.

Allerede nu kæmper flere kommuner med at få økonomien til at række, mens det også kniber med at finde tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft.

Udfordringerne vil ifølge eksperterne kun blive større i fremtiden. Det skyldes først og fremmest, at antallet af plejekrævende ældre borgere stiger eksplosivt i disse år - og vil gøre det i mange år fremadrettet.

forventet andel
Foto: Tv2.dk

- Helt igennem faretruende

Frem mod 2030 vil der være behov for at ansætte mere end 22.000 flere social- og sundhedsmedarbejdere i landets kommuner, viser nye beregninger fra FOA, der blandt andre repræsenterer landets sosu'er.

FOA-tal viser samtidig, at andelen af ufaglærte sosu’er de seneste fem år er steget fra 13 til 22 procent.

Eksperterne frygter er, at standarden og kvaliteten i ældreplejen vil falde markant i løbet af de næste ti år.

- Det er en meget grundlæggende og helt igennem faretruende situation, som vi kan komme til at stå i, siger professor i Mickael Bech, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE.

- Hvis ikke vi gør noget, kan vi forestille os, at vi faktisk ikke kan levere ydelser til dem, der har allermest behov for det. Derfor er det vigtigt, at vi kommer i gang med at implementere løsninger nu, siger Mickael Bech.

Forventning til udgifter
Foto: Tv2.dk

Samme sang lyder fra professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, som umiddelbart har svært ved at se en løsning.

- Det er svært at komme op med det store columbusæg her. Så jeg bliver faktisk lidt opgivende, siger han.

Kan næsten ikke vente

For Charlotte Wibe er situationen på landets plejehjem allerede nu utilfredsstillende.

Det har været en trist oplevelse, fortæller hun, når hun i løbet af årene har sagt farvel til sine bedsteforældre efter et plejehjemsbesøg.

Nu ser hun frem til at kunne drikke te, spise aftensmad og at gå ture sammen med sin mor i hverdagen. Flytteplanerne er en forlængelse af deres relation, der altid har været tæt, siger hun.

- Min datter siger også i dag, at hun og jeg også kan bo sådan senere i livet. Og der tænker jeg bare ”skønt”, siger Charlotte Wibe til TV 2.

Når Kirsten Wibe har brugt store dele af sit liv på at hjælpe sin datter, er Charlotte Wibe af den opfattelse, at hun også godt kan hjælpe sin mor, når det bliver nødvendigt.

Men hun regner også med, at hendes mor både kommer til at spille en rolle i dagligdagen, hvor hun kan træde til, når der er brug for børnepasning, eller ved at fylde fryseren op.

- Det, tror jeg også, er med til at holde min mor i gang, for vi er vokset op med en masse fælles projekter, siger Charlotte Wibe.

Selvom Kirsten Wibe og hendes datter ikke "skal sidde lårene af hinanden", ser de begge frem til at blive en fast del af hinandens hverdag.
Selvom Kirsten Wibe og hendes datter ikke "skal sidde lårene af hinanden", ser de begge frem til at blive en fast del af hinandens hverdag.
Foto: Tv2.dk

Kirsten Wibe selv kan næsten ikke vente med, at huset på Erantisvej i Skagen bliver solgt, så hun kan flytte ned til sin datter i Ebeltoft.

Blandt hendes venner og bekendte er den forestående flytning da heller ikke gået ubemærket hen.

- De, der har hørt det, synes, at jeg er heldig. Jeg synes også selv, at jeg er privilegeret, siger 81-årige Kirsten Wibe.


Seneste nyt

fra Nordjylland