Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pårørende skal spille en større rolle i ældreplejen, mener borgmestre

De egentlige plejeopgaver er en kommunal opgave, lyder det fra borgmester i Brønderslev Kommune Mikael Klitgaard (V), men han ser gerne, at frivillige og pårørende påtager sig andre opgaver hos de ældre og andre plejekrævende borgere.

Kommunerne er så pressede, at vi er nødt til at tale om, hvordan pårørende i højere grad kan bidrage i omsorgen for deres ældre, mener tre borgmestre.

Ældreplejen i Danmark står over for massive udfordringer i de kommende år, og det betyder, at vi er nødt til at tænke nyt, hvis velfærden skal overleve.

Derfor skal vi i langt højere grad turde tale om, hvordan pårørende kan blive en større del af plejen.

Sådan lyder det nu fra tre borgmestre midt i en kommunalvalgkamp, hvor ældresektoren er højt på dagsordenen i mange kommuner.

- Vi nødt til at hjælpe hinanden. Vi skal dyrke frivilligheden og foreningslivet mere i ældreplejen, siger borgmesteren i Brønderslev, Mikael Klitgaard (V).

Vi bliver nødt til at snakke med hinanden, om hvorvidt vi kan blive ved med honorere de ønsker, krav og forventninger, man måtte have til kommunen.

Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn

Borgmestrene oplever ligesom mange af deres kollegaer i andre kommuner, at det de senere år er blevet sværere at få enderne til at mødes - og fremtiden ser ikke lysere ud.

Frem mod 2030 stiger antallet af 80+-årige nemlig med op mod 60 procent, hvilket vil få udgifterne til at eksplodere og kræve langt flere uddannede social- og sundhedsansatte.

- Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan gøre tingene anderledes

De enorme ændringer i den danske demografi spås at ramme hele det danske velfærdssamfund hårdt i de kommende år.

Alene kommunernes udgifter til pleje og sundhed forventes ifølge Kommunernes Landsforening (KL) at stige med 42 procent til i alt 51,2 milliarder kroner i 2030, og samtidig er det allerede nu svært at skaffe hænder nok til ældreplejen.

Ifølge landets førende sundhedsøkonomer er det derfor på høje tid at finde gangbare løsninger.

Det er de tre borgmestre, TV 2 har talt med, enige i.

Vi skal være mere tydelige omkring, at nogle ting skal løses i fællesskab. Ellers binder vi for meget personale.

Jens Ive, borgmester i Rudersdal

Derfor vil de gerne åbne debatten, om hvor stort et ansvar det skattefinansierede velfærdssamfund kan tillade sig at lægge over på de pårørende.

- Det er en rigtig svær debat at rejse, fordi vi har bygget et velfærdssamfund op, som vi betaler skat til, og som vi forventer tager sig af vores ældre, siger Birgit Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn.

Men Mikael Klitgaard mener ikke, at vi har et valg.

- Med de problemer, vi står over for, er vi nødt til at se på, hvordan vi kan gøre tingene lidt anderledes i fremtiden, siger han.

Foto: Tv2.dk

Tip os: Den danske ældrepleje

Har du kommentarer til debatten om udfordringerne i den danske ældrepleje eller har du eller dine nærmeste oplevet problemerne på egen krop?

Så er du velkommen til at skrive til TV2 Nord på redaktion@tv2nord.dk

Borgmester: Nøgleordet er forventningsafstemning

Men hvad er det så helt konkret for nogle opgaver, som borgmestrene forestiller sig, at de pårørende skal påtage sig?

Det har de alle tre svært ved at svare helt klart på.

For i første omgang handler det om at få skabt et rum i dagligdagen, hvor plejepersonalet kan tale med de pårørende om forventninger til, hvad de pårørende selv kan overkomme, og hvad kommunen skal tage sig af.

Nøgleordet er forventningsafstemning, forklarer Birgit Hansen.

- Vi bliver nødt til at snakke med hinanden, om hvorvidt vi kan blive ved med honorere de ønsker, krav og forventninger, man måtte have til kommunen, når den ældre skal have hjemmepleje eller kommer på et ældrecenter, siger hun.

Hvis en pårørende for eksempel klager over, at der er lidt støv i hjørnet i den ældres hjem, ville det måske være nemmere selv at fjerne støvet end at skrive klagen.

Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev

Skal den ældre eksempelvis køres til frisøren eller have hentet medicin på apoteket, skal der være rum til, at kommunens medarbejdere kan tale med de pårørende, om hvorvidt det er opgaver, som de kan overkomme, mener hun.

- Det er i sådanne eksempler, hvor jeg fornemmer, at nogle forventer, at kommunen kan stort set det hele. Men hvis vi taler om det, kan vi måske hjælpe hinanden, siger Birgit Hansen.

Nogenlunde samme holdning har Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal.

- Rigtig mange pårørende hjælper til allerede. De holder styr på den ældres tøj, tager en snak, går en tur og sådan nogle ting. De skal de have stor ros for. Men vi kan bare se, at der er en stigning i den gruppe af pårørende, der kun kommer til højtiderne og ellers bliver væk. Der skal vi være mere tydelige omkring, at nogle ting skal løses i fællesskab. Ellers binder vi for meget personale, siger han.

Vi skal ikke spørge, hvad mit land kan gøre for mig, men hvad jeg kan gøre for mit land.

Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune

Mikael Klitgaard giver mere konkrete eksempler.

- Min egen familie har i længere tid kørt over med mad til mine forældre hver tredje dag. Vi kan godt klare at hjælpe lidt til. Altså, hvis en pårørende for eksempel klager over, at der er lidt støv i hjørnet i den ældres hjem, ville det måske være nemmere selv at fjerne støvet end at skrive klagen, siger han.

- Man skal bidrage hele livet

Alle tre borgmestre er enige, om at det aldrig må blive et spørgsmål om direkte at kræve noget af de pårørende.

Det hele skal foregå frivilligt og gennem dialog med hver enkelt pårørende og ældre.

Samtidig understreger de, at de pårørende aldrig skal blive spurgt til at udføre kerneopgaver såsom personlig hygiejne, sårskifte og medicinering.

Min livskvalitet ville falde, hvis jeg pludselig i en høj alder skal agere rengøringsassistent eller madmor.

Marianne Malmberg, pårørende til plejehjemsbeboer

Men Mikael Klitgaard mener, at der skal ske en mentalitetsændring hos danskerne.

- Jeg siger ikke, at vi ikke stadig skal forsøge at skaffe flere penge og varme hænder og passe vore ældre ordentligt. Men jeg tror, at vi skal finde tilbage til en særlig ånd i samfundet, som har været der, men som er ændret hos nogen, til at det hele er kommunens ansvar, siger han og refererer en gammel amerikansk præsident:

- Vi skal ikke spørge, hvad mit land kan gøre for mig, men hvad jeg kan gøre for mit land.

Men hvis man har betalt skat hele livet, er det så ikke rimeligt at forvente, at kommunen påtager sig hele opgaven?

- Det er lidt en tilbagelænet holdning. Man skal hele livet bidrage, så meget som man kan. Os, der har ressourcerne, skal bidrage så meget, som vi kan overskue.

Taler vi så ikke nærmest om en falliterklæring af hele velfærdsstaten?

- Hvis nogen er uenige, må de jo komme med anvisningen af, hvordan vi løser det her. Jeg tror, at det bliver svært. Os, der er sunde og raske, skal bidrage hele vores liv. Fordi vi har lyst til at hjælpe andre. Det, tror jeg, at mange danskere har, siger Mikael Klitgaard.

Ældresagen: Kommunerne leverer ikke ret meget i øjeblikket

En af dem, der allerede bidrager, er 72-årige Marianne Malmberg.

Hun besøger hver uge sin mor, som bor på plejehjem, og hun oplever det, som hun kalder et “omsorgsløst samfund”.

- Det gør mig rigtig ked af det, siger hun.

Hun føler allerede, at det kan være udmattende at besøge sin mor, og tanken, om at hun måske skulle være der endnu mere, gør hende frustreret.

- Det vil blive på bekostning af mit eget liv med min familie - barn og børnebørn. Det er jo livskvalitet for mig. Så min livskvalitet ville falde, hvis jeg pludselig i en høj alder skal agere rengøringsassistent eller være madmor, fordi min mor ikke har fået varm mad i et par dage, siger Marianne Malmberg.

Selv ganske almindelige mennesker med små indkomster har betalt tårnhøje skatter gennem livet. Skal de nu betale endnu gang ved at levere deres tid til kommunen?

Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen

Hun bakkes op af Ældresagen, som mener, at de pårørende allerede spiller en vigtig rolle i forhold til de mere sociale aspekter af omsorgen for den ældre.

Men praktiske gøremål såsom rengøring er ikke noget, der på nogen måder skal lægges over på de pårørende, mener Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup.

- Kommunerne leverer ikke ret meget i øjeblikket. Tænk på, at der er nogen, som kun får hjælp hver tredje uge. Man får nogle få minutter per gang, når hjemmehjælpen dukker op. Derfor kan jeg ikke se muligheden, for at kommunerne kan reducere yderligere, siger han.

Ifølge Bjarne Hastrup er de pårørendes rolle at være den mentale støtte for den ældre - for blandt andet at sikre, at den ældre ikke synker hen i ensomhed.

- Men at overtage pleje- eller rengøringsopgaver er at gå for vidt. Selv ganske almindelige mennesker med små indkomster har betalt tårnhøje skatter gennem livet. Skal de nu betale endnu gang ved at levere deres tid til kommunen? siger han.

Vi oplever faktisk, at der er rigtig mange pårørende og frivillige, der gerne vil hjælpe.

Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev

- Mange pårørende vil gerne hjælpe

Birgit Hansen vil da heller ikke strække sig så langt som til at bede nogen pårørende om at gøre rent. For det er det, som kommunens medarbejdere er ansat til, siger hun.

Men i et samarbejde med de pårørende kan hun alligevel godt se for sig, at en pårørende kunne ende med at gøre rent indimellem.

- Hvis der nu kom en søn og sagde, at I behøver ikke at støvsuge i dag, for det er jeg lige i humør til at gøre, så ville det jo kunne aflaste vores personale. Der er ingen forventninger eller krav om det, men tænk hvis man havde haft en forventningsafstemning om det. Det skal vi lukke op for, siger Birgit Hansen.

På den måde forestiller hun sig, at der ville kunne frigives kræfter til mere plejekrævende ældre.

- Eller til dem, som måske ikke har nogen pårørende. Vi kan virkelig godt bruge de ekstra ressourcer, siger Birgit Hansen.

Mikael Klitgaard supplerer:

- Vi oplever faktisk, at der er rigtig mange pårørende og frivillige, der gerne vil hjælpe. Men de ved ikke altid, hvordan de skal gøre det. Det skal vi blive bedre til at tale om og hjælpe dem med.

I de kommende dage sætter TV 2 fokus på ældreplejen under kommunalvalget. Har du input til debatten, er du velkommen til at skrive til redaktion@tv2nord.dk.

 Se tv-indslag med Mikal Klitgaard i toppen af denne artikel.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Foto: Arkiv

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.