Danmark fordobler vaccineindsatsen, lover Mette Frederiksen
Foto: TV 2
Statsminister Mette Frederiksen på dagens pressemøde
Det gælder om at reagere hurtigt, inden ny virusvariant overtager den danske epidemi. Derfor skal der skrues op for vaccinerne nu, lyder budskabet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kommer på onsdagens pressemøde i Statsministeriet med en klar bøn til befolkningen om at tage imod tilbuddet om at blive vaccineret mod coronavirus.
- Jeg håber, at jer, der endnu ikke har fået første og andet stik, vil gå ned og få stikket. Til jer, der har fået indkaldelse til tredje stik: Vi håber, I vil booke en tid så hurtigt som muligt.
Det er lige nu hvert et stik, der tæller. Og det er det, der afgør, hvor godt vi kommer igennem den her vinter
Statsminister Mette Frederiksen (S)
- Det er lige nu hvert et stik, der tæller. Og det er det, der afgør, hvor godt vi kommer igennem den her vinter, siger statsministeren på pressemødet.
Snart kan man vaccinere en halv million om ugen
Opfordringen kommer efter, at 5120 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. Det er det højeste antal nysmittede nogensinde i Danmark på 24 timer. Samtidig spreder den nye virusvariant, Omikron, sig over hele verden.
Der skal derfor fart på vaccinationsindsatsen, bebuder statsministeren. Og det i en grad så myndighederne fra midten af december vil være i stand til at vaccinere en halv million danskere om ugen. Det er næsten en fordobling af den nuværende kapacitet, fortæller statsministeren.
- Vi ved fra tidligere varianter, at det handler om at reagere hurtigt, siger Mette Frederiksen og henviser til vaccinerne som "en af de vigtigste enkeltstående handlinger, vi hver især kan gøre" for at fastholde det åbne samfund i Danmark, mens andre europæiske lande skruer op for restriktioner og lukker ned.
- Vi skal hjælpe hinanden med at få det tredje stik. Hellere i dag end i morgen. Derfor er det helt afgørende, at myndighederne og regioner får skruet op for tempoet, så ingen skal vente og spilde den kostbare tid, som vi ikke har.
Vinduet lukker snart
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) uddyber på pressemødet situationen med den nye virusvariant, Omikron.
Lige nu er syv danskere bekræftet smittede med den nye variant. Det er alle personer, der har været ude at rejse, eller som er nærkontakt til nogle, der har været ude at rejse. Og der afventes lige nu svar på yderligere test af 16 personer, der kan være smittede med Omikron.
Smitteopsporingen arbejder ifølge sundhedsministeren på højtryk med at identificerede kontakter ud i flere led, så smitten med den nye variant kan inddæmmes.
Dagens høje smittetal skyldes ikke Omikron, understreger han. Den er først bekymrende på den længere bane.
- Hvis Omikron er mere smitsom end Delta-variaten, så vil den have potentiale til at overtage den danske epidemi, præcis som vi har set med andre varianter tidligere. Derfor er vores klare opgave nu at forsinke det tidspunkt, hvor vi får udbredt samfundssmitte med Omikron. Vi har altså et vindue nu, siger Magnus Heunicke.
Vi skal vaccinere helt i bund nu
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
Der er to ting, vi kan gøre, lyder budskabet fra sundhedsministeren: Dels skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forsinke udbredelsen af Omikron, og så skal vi "vaccinere helt i bund nu".
Det vil sige at få det tredje vaccinestik udbredt til alle dem, der mangler, og til børnefamilierne, der først får indbydelsen nu.
- Det er så vigtigt, at vi bruger det her vindue klogt, for det bliver ikke ved med at være åbent, siger Magnus Heunicke.
Ullum: Omikron spreder sig væsentligt hurtigere end Delta
Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut, fortæller på pressemødet, at Omikron, der blev opdaget i Sydafrika, ved de første undersøgelser har vist, at den spreder sig hurtigere end Delta-varianten, der lige nu er den dominerende i Danmark.
Den kommende tid vil vise, hvor mange der er smittet både i Afrika og Europa, og dermed præcis hvor smitsom en variant, der er tale om.
Der er også tegn på, at Omikron reagerer anderledes på vaccinerne. De er dog fortsat effektive i kampen mod sygdom, forsikrer Henrik Ullum.