Disse nordjyske målgrupper vil blive tilbudt coronavaccination til efteråret

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger afviger fra det forsigtighedsprincip, som hidtil har været en del af den danske vaccinationsstrategi mod covid-19.

Er du fyldt 65 år, vil du blive tilbudt en vaccine mod covid-19 til efteråret.

Det fremgår af Sundhedstyrelsens foreløbige planer for efterårets vaccinationsprogram, der netop er offentliggjort.

Vaccinen mod coronavirus vil også blive tilbudt til personer under 65 år, der er i øget risiko for et alvorligt forløb på grund af smitte med enten coronavirus eller influenza.

Det gælder for eksempel for personer med svært nedsat immunforsvar. Planen er også at tilbyde vaccinationen til gravide.

Inden vaccinationsprogrammet sættes i gang, vil Sundhedsstyrelsen melde ud, præcis hvilke målgrupper under 65 år der anbefales vaccination mod covid-19.

Anbefalingerne gælder også i forhold til vaccination mod den almindelige sæsoninfluenza.

Forlader forsigtighedsprincip

Med anbefalingerne for vaccinationsindsatsen for 2023 og 2024 forlader Sundhedsstyrelsen det forsigtighedsprincip, som indtil nu har været en del af den danske covid-19 vaccinationsstrategi.

Efter flere års covid-19-pandemi står det nemlig ifølge Sundhedsstyrelsen klart, at alder er den altoverskyggende risikofaktor for, om man bliver alvorligt syg.

Den nye indsats betyder derfor, at sundhedspersonale ikke længere vil blive anbefalet en vaccine mod coronavirus.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen hævet aldersgrænsen for, hvem der anbefales at få vaccinen.

Covid-19 og influenza

Sidste år blev alle personer over 50 år tilbudt en vaccine mod covid-19.

Men med de nye anbefalinger vil Sundhedsstyrelsen følge erfaringerne fra vaccinationsindsatsen mod influenza. Her har man i mange år tilbudt vaccinen til personer på 65 år eller derover.

Det er Sundhedsstyrelsen vurdering, at risikogrupperne for covid-19 og influenza er sammenfaldende, og at målgrupperne for de to vacciner derfor kan sidestilles.

- Vores vurdering er, at der ikke er afgørende forskel på de personer, der er i øget risiko for alvorligt forløb af covid-19 og af influenza. Derfor vil målgrupperne i høj grad være overlappende i den kommende sæson, siger Kirstine Moll Harboe, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at beslutningen er i tråd med, hvad verdenssundhedsorganisationen WHO og EU's smitteagentur, ECDC, anbefaler.

Forventer høj tilslutning

Sundhedsstyrelsen håber, at de nye ensartede målgrupper for influenza og covid-19 vil gøre det nemmere for både den enkelte person samt lægen at identificere, om man skal have vaccinerne eller ej.

Desuden vil det gøre det muligt for de pågældende personer kun at møde op på vaccinationsstedet én gang og få begge vaccinationer.

Sammenfaldet i målgrupperne forventes derfor at bidrage til en høj tilslutning til det samlede vaccinationsprogram for sæsonen.

Sidste sæson var tilslutningen til covid-19 vaccinationsprogrammet på over 90 procent for personer på 65 år og derover. Sundhedsstyrelsen regner med et lignende resultat i denne sæson.

Indsats starter 1. oktober

Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten med covid-19 og influenza vil stige henover efteråret og vinteren, som det også har været tilfældet de seneste år.

Derfor er planen, at efterårets covid-19-vaccination bliver tilbudt sammen med den årlige vaccination mod influenza fra 1. oktober.

Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket sammen med de fem regioner ved at planlægge, hvordan udrulningen af efterårets vaccinationsindsats skal forløbe.

Hvor man kan blive vaccineret, og hvordan man bestiller sine vaccinationer, vil derfor blive meldt ud på et senere tidspunkt.

Det ligger dog fast, at alle borgere på 65 år og derover vil modtage en invitation til vaccination via Digital Post eller via et fysisk brev.

Influenzavaccination til børn

Vaccination mod covid-19 vil altså blive tilbudt til de samme målgrupper, som vi kender fra den årlige influenzavaccinationsindsats.

Der er dog en undtagelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig igen i den kommende sæson, at børn i alderen 2-6 år vaccineres mod influenza.

Det er frivilligt, om man vil tage imod tilbuddet om vaccination til sit barn.

- Tilbuddet om influenzavaccination af børn har kun eksisteret i et par år, og der har ikke været så høj en tilslutning hos børneforældrene de to seneste sæsoner, siger Kirstine Moll Harboe i en pressemeddelse.

Sundhedsstyrelsen tror dog tror på, at den kan opnå en højere tilslutning til vaccinen på længere sigt, men at det kræver "tid og tålmodighed".

Børn kan også blive vaccineret fra 1. oktober.


Seneste nyt

fra Nordjylland