Læger slukkede for hjerte-lunge-maskine uden at inddrage forældrene
Foto: Privatfoto
Mille Skjold Svendsen boede primært hos sin mor, og de talte med hinanden om alt.
Forældrene til en afdød 17-årig fik ikke lov til at sige farvel, selvom de befandt sig på hospitalet. Det møder stor kritik fra Patientforeningen.
Nogle ting kommer man sig aldrig over.
Det ved Rikke Skjold Pedersen alt om.
Torsdag 6. august sidste år ændrede hendes liv sig for altid, da hendes kun 17-årige datter, Mille Skjold Svendsen, pludselig fik hjertestop under en sommerhusfest med sine venner.
På Aalborg Universitetshospital vurderede lægerne, at Mille Skjold Svendsens liv ikke stod til at redde. De valgte derfor at slukke for hjerte-lunge-maskinen, som havde holdt hende i live indtil da.
Men det var uværdigt og forkert ikke at informere forældrene først, mener Rikke Skjold Pedersen. For det fik den konsekvens, at familien aldrig fik lov til at sige ordentligt farvel til Mille Skjold Svendsen.
- Jeg er enormt vred over, at de har frataget mig retten som mor til at tage afsked med mit barn, mens hun blev holdt i live, siger Rikke Skjold Pedersen til TV 2.
Hun retter nu skarp kritik mod Aalborg Universitetshospital, som hun synes har handlet etisk forkert og uden respekt for de efterladte.
Har gjort sorgen sværere
I dokumentaren 'Døden i annekset', hvor andet afsnit bliver sendt tirsdag klokken 20 på TV 2, forsøger Rikke Skjold Pedersen at finde svar på, hvad der skete med hendes datter i sommerhuset den skæbnesvangre aften.
Men det er ikke det eneste spørgsmål, Rikke Skjold Pedersen sidder tilbage med.
For et par dage efter at hun havde fået overleveret beskeden om datterens død, rejste et nyt spørgsmål sig.
Hvorfor valgte lægerne at slukke for hjerte-lunge-maskinen uden at forhøre sig hos familien først?
Svaret fandt Rikke Skjold Pedersen hos lægen, der havde truffet beslutningen. Lægen fortalte Rikke Skjold Pedersen på et efterfølgende møde, at hun mente, det var bedst for familien, da det ville have været for hårdt for dem at være til stede i rummet, når maskinen blev slukket.
Men for Rikke Skjold Pedersen ville det have hjulpet hende i den efterfølgende sorgproces, hvis hun havde vidst, at datteren stadig var "derinde" et sted, da hun sagde farvel.
Og i dag er hun hæmmet af skyldfølelse over, at hun ikke var ved sin datters side, da hendes liv sluttede.
- Hvis jeg bare havde fået muligheden for at sidde med hende, snakke med hende og kysse hende, mens hun stadig var varm. Men den mulighed blev jeg frataget, og det tilgiver jeg aldrig, siger hun.
I stedet blev Rikke Skjold Pedersen mødt af et syn, som har indprentet sig i hendes hukommelse.
- Hun havde en tåre i den højre øjenkrog. Den begyndte at løbe, da jeg kyssede hende, som om hun på en eller anden måde ville sige undskyld for, at hun ikke kom hjem igen, fortæller hun.
Befandt sig én etage væk
Forløbet møder også kritik hos Patientforeningen. De mener, at lægerne burde have givet Mille Skjold Svendsens forældre lov til at tage afsked med deres datter.
- Det er en meget usædvanlig beslutning, de har truffet, og den er ikke rigtig, siger landsformand i Patientforeningen Niels Jørgen Langkilde til TV 2.
Da lægerne på Aalborg Universitetshospital valgte at slukke for hjerte-lunge-maskinen, befandt familien sig kun en etage væk fra Mille Skjold Svendsen.
Og det vækker stor undren hos Niels Jørgen Langkilde, at man ikke har rådført sig hos dem, når de var mindre end et minut væk. Særligt fordi sådanne oplevelser har det med at sætte sig og gøre det sværere at komme videre, fortæller han.
- Kan skabe frygt for sundhedssystemet
Patientforeningen har tidligere oplevet lignende forløb, hvor læger har stoppet behandlingen, før de har forhørt sig hos de pårørende. Men det er heldigvis ikke et problem, de ofte støder på, understreger Niels Jørgen Langkilde.
Alligevel frygter han, at hvis fejl som disse gentager sig, vil det skabe en frygt for sundhedssystemet i befolkningen.
- Hvis de pårørende er bange for, at der bliver slukket for maskinerne, når de er ude af døren, tør de jo ikke at forlade rummet, siger han.
TV 2 har kontaktet Aalborg Universitetshospital for at høre, hvad de mener om forløbet.
Lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt erkender over for TV 2, at man burde have inddraget familien, inden der blev slukket for hjerte-lunge-maskinen. En læring de nu vil tage med sig videre.
- Fremover vil vi spørge, om de pårørende vil være til stede, når vi slukker, eller om de hellere vil se deres kære, når slangerne er fjernet, siger Michael Braüner Schmidt.
Føles som lille en sejr
Selvom Rikke Skjold Pedersen aldrig får sin datter tilbage, glæder det hende, at andre familier ikke skal igennem det samme som hende.
- Det føles som en lille sejr, siger hun.
På trods af at Aalborg Universitetshospital nu ændrer praksis, så er episoden stadig svær at fordøje.
For Rikke Skjold Pedersen ville så gerne have kunnet give Mille Skjold Svendsen, hvad hun kalder en tryg afsked. Det mener hun nemlig, at hun fortjente.
Men Aalborg Universitetshospitals beslutning 6. august 2020 kan ikke laves om.
I stedet prøver Rikke Skjold Pedersen at finde en form for trøst i, at hendes datters uretfærdige skæbne fremover kan hjælpe andre pårørende, så de kan få lov til at tage afsked med deres kære på en værdig måde.