Nu strammes reglerne for fodboldklubejere i Danmark

I Jammerbugt FC, der sidste år blev opkøbt af den tyske investor Klaus-Dieter Müller, er en række historier om blandt andet manglende udbetalinger af løn væltet frem.

Vil man købe sig til ”væsentlig indflydelse” i en dansk fodboldklub i de fire øverste rækker, skal man fremover leve op til en række nye krav.

Det oplyser Divisionsforeningen mandag i en pressemeddelelse.

Blandt andet må man ikke være straffet for hvidvask eller skatteunddragelse, have stor indflydelse i et bettingselskab, være fodboldagent eller have for mange konkurser bag sig.

Overholdes kravene ikke ikke, risikerer klubben at miste sin tilladelse til at indgå kontrakter med spillere.

Ifølge direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen er de nye krav blandt andet en reaktion på stadigt hurtigere ejerskifter med mere indviklede pengestrømme.

quote Det er en tilladelse, vi giver, og derfor er det også en tilladelse, vi kan fjerne igen

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

Og samtidig opkøbes et stigende antal danske fodboldklubber af udenlandske investorer.

- Der er flere internationale investeringer. Det er der ikke noget galt med, men det gør, at hele billedet bliver kompliceret, og det giver mere grund til at sikre grundlaget for at turneringernes integritet bliver bevaret, siger Claus Thomsen til TV 2.

Han understreger dog samtidig, at dansk fodbold skylder sine ejere og investorer ”en kæmpe tak”, og at de nye regler ikke er sat i verden for at skræmme nye investorer væk.

Her er kravene til nye ejere

Fremover kan danske fodboldklubber miste sine kontrakttilladelser, hvis en ejer med mindst en tredjedel af stemmerettighederne i klubben:

  • Er straffet for økonomisk kriminalitet som hvidvask eller skatteunddragelse
  • Er i konkurskarantæne eller har "væsentlig og omfattende" konkurshistorik
  • Har "væsentlig indflydelse" i et bettingselskab
  • Er registreret som fodboldagent eller ejer en fodboldagentvirksomhed
  • Er underlagt ultimativ kontrol af en nationalstat
  • Har aktiviteter i lande placeret højt på diverse indekser for korruption, hvidvask eller terrorfinansiering

Derudover må en person eller gruppe af personer med "væsentlig indflydelse" over én klub i Herre-DM ikke eje mere end 20 procent af en anden klub i Herre-DM.

Hvis de to klubber spiller i samme række, er grænsen 10 procent.

Kilde: Spillerforeningen

Udenlandske ejere omgivet af skandaler

Gennem de seneste år har nogle pengestærke udlændinges opkøb af danske fodboldklubber trukket et spor af møgsager efter sig.

Blandt andet var førstedivisionsklubben Fremad Amager så sent som i marts tæt på konkurs under amerikaneren Josh Wallaces ejerskab.

Men allerede da han købte sig ind i klubben i december, kunne Tipsbladet på baggrund af amerikanske retsdokumenter fortælle, at Wallace har flere domme for bedrageri i millionklassen bag sig.

I Jammerbugt FC, der sidste år blev opkøbt af den tyske investor Klaus-Dieter Müller, er en række historier om blandt andet manglende udbetalinger af løn væltet frem. Jammerbugt FC spillede i den forgangne sæson i den næstbedste række, men rykkede ned.

I starten af juni fortalte den 23-årige, nigerianske back Solomon Ogberahwe til Nordjyske, hvordan han efter sin fars død ikke havde råd til at besøge sin familie, fordi han ikke havde fået løn.

- En flybillet koster 800 euro (cirka 5950 kroner). De penge har jeg ikke, så lige nu har jeg ikke mulighed for at komme hjem til min familie, sagde han til avisen.

Ifølge Spillerforeningen blev seks af Jammerbugt FCs spillere i april sat på gaden, fordi Klaus-Dieter Müller ikke havde betalt sin gæld til Jetsmark Idrætscenter, hvor spillerne boede.

Samtidig har ”de fleste spillere” i klubben ifølge Spillerforeningen været ansat på deltidskontrakter, selvom de trænede flere gange om dagen og dermed arbejde som fuldtidsansatte.

Det slog den tyske ejer dog over for DR hen som ”småfejl”:

- Vi har misforstået regler og begået fejl. Det må man indrømme. Men at Spillerforeningen nu bruger disse småfejl til at ødelægge klubben, taler for sig selv, lød det fra Klaus-Dieter Müller i et skriftligt svar til DR.

De tænker, at de skal tjene nogle hurtige penge

Spørger man TV 2 Sports fodboldredaktør, Carsten Werge, har de udenlandske investorers opkøb af danske klubber været "en blandet landhandel".

Mens nogle er lykkedes med at drive deres nyerhvervede klubber med stor succes, er det de færreste, der er sluppet godt fra investeringen.

- Det hele bunder jo i, at der sidde nogle folk ude i verden og tænker, at de skal tjene nogle hurtige penge. Så køber de nogle danske fodboldklubber og håber på nogle hurtige salg af spillere, siger Carsten Werge.

Allerede i marts indførte Divisionsforeningen en række krav til ejere af danske fodboldklubber.

Dermed skal de nu blandt andet gennemgå en test af hæderlighed og deltage i et kursus omkring løn, arbejdsvilkår og regler i dansk fodbold.

Men ifølge Carsten Werge har der længe været brug for mere kontrol med, hvem der køber sig ind klubbernes bestyrelser.

- Selvfølgelig vil de nok altid kunne placere en stråmand. Men i sidste ende er det er meget fornuftigt, at man laver nogle regler for at beskytte klubberne og dansk fodbolds renommé, siger han.

- Det er en tilladelse, vi kan fjerne igen

Det er Divisionsforeningen selv, der fremover vil vurdere, om en potentiel ejer overtræder de nye krav.

Men ifølge Claus Thomsen vil det ske med hjælp fra advokater og revisorer, og afgørelsen kan ankes til blandt andet fodboldens disciplinærinstans.

- Vi må ikke regulere skift i ejerskabet, men vi må regulere adgangen til at have spillerkontrakter. Det er en tilladelse, vi giver, og derfor er det også en tilladelse, vi kan fjerne igen, siger han.

Ifølge direktøren må tiden dog vise, om de nye krav er nok.

Og derfor vil Divisionsforeningen også løbende evaluere reglerne, siger Claus Thomsen:

- Vi tror på, at det øger kvaliteten i transaktionerne. Og vi tror på, at det er med til at sikre turneringernes integritet yderligere. Og så følger vi, om det skal justeres, opgraderes eller ændres.


Seneste nyt

fra Nordjylland