Seneste nyt:

Radikale afviser advokatundersøgelse: - Det er en katastrofe, siger nordjysk folketingsmedlem

Radikale Venstre kræver valg senest 4. oktober, ellers væltes regeringen, lyder det lørdag fra partiet.

Radikale Venstre kræver, at der udskrives valg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferien og senest inden Folketingets åbning 4. oktober.

Det skriver Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på Facebook.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien - og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start.

På Twitter præciserer den radikale leder, at partiet vil udtrykke mistillid til regeringen - og dermed vælte den - hvis ikke valget kommer inden Folketingets åbning.

Radikale Venstre har på et møde lørdag besluttet, at partiet ikke mener, der skal laves en advokatundersøgelse. Dermed er der ikke politisk flertal.

- Dels står det klart, at kommissionen ligger Mette Frederiksens forklaring til grund. Mette Frederiksen talte ifølge kommissionen sandt, da hun sagde, at hun ikke kendte til den manglende hjemmel. Dels er der intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret.

Der har været pres på Radikale Venstre, fordi det er det eneste støtteparti, der indtil nu ikke havde meldt noget ud - siden minkkommisionen landede torsdag.

- En katastrofe

Det nordjysk valgte folketingsmedlem Per Larsen (K) er ikke begejstret for udmeldingen.

- Jeg synes, at de Radikales melding er en katastrofe. Det er skuffende, at de løber fra deres ansvar i den her sag. Befolkningen har en forventning om at komme til bunds i det her, og det vil en juridisk redegørelse kunne hjælpe til med. Vi risikerer aldrig at få klarhed, og der er jo mange indicier på at Statsministeren har et stort ansvar i den her sag.

Han kalder et valg "den næstbedste løsning".

- Hvis vi i det nye Folketing kommer til at have et borgerligt flertal, så skal vi selvfølgelig have undersøgt den her kæmpe store politiske skandale med en uvildig advokatundersøgelse.

- Vi er selvfølgelig klar til et valg. Jo før jo bedre.  

Også Preben Bang Henriksen, nordjysk valgt retsordfører for Venstre, forholder sig skeptisk til udmeldingen.

- Det er en lidt underlig fremgangsmåde. Uanset, hvad man mener om Mette Frederiksen, så er det jo hende, der udskriver valget. 

Stemningen er "voldsom"

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er stemningen på Christiansborg "voldsom", efter Minkkommissionens beretning, og derfor er der brug for en ny start.

- Uenighed er demokrati. Men det er ikke demokrati, hvis beskyldningerne fyger, når tonen er for voldsom og grim – og når argumenterne ikke altid lige saglige, skriver hun.

Konkret mener den radikale leder, at der er behov for en ny regering, der breder magten ud og ikke centrerer den om sig. Her refererer hun til regeringens håndtering af mink-sagen.

Kommissionen konkluderer i sin beretning, der udkom torsdag, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november."