Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Shots, søm og selfies: Se Støjbergs charmeoffensiv i Gaden

For første gang stiller Inger Støjberg op i Nordjyllands Storkreds, og torsdag aften begyndte hun valgkampen i Aalborgs mest ikoniske gade.

Torsdag aften er bodegaen Den Nordjyske Ambassade proppet med unge nordjyder, og der summer af god stemning, snarlig weekend, og... Valgkamp. 

Kontrasten kunne nærmest ikke være større.

Nogenlunde samtidig med at statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften indtog landets fineste talerstol ved Folketingets traditionelle åbningsdebat, indledte Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, sin valgturné i Nordjylland med en charmeoffensiv i den berygtede gå-i-byen-gade Jomfru Ane Gade.

- Vi er jo et smut i Aalborg, fordi jeg er opstillet i Nordjylland, så jeg tænkte, at jeg selvfølgelig skulle starte min valgkamp heroppe i det nordjyske, lyder det fra den nordjyske politiker. 

Hun gemmer sig ikke bag alle andre, som statsministeren

Borgerlig vælger, TV 2 møder i Jomfru Ane Gade

Støjberg er erklæret uværdig af Folketinget efter sin rigsretsdom, hvor hun blev straffet med 60 dages ubetinget fængsel for at bryde loven i sagen om tvangsadskilte asylpar og deltog derfor ikke i åbningsdebatten.

- Jeg ville helt klart helst have været i folketingssalen, men jeg må ikke være til åbningsdebat, og så kan man lige så godt få det bedst mulige ud af det, siger hun, da TV 2 møder hende i Aalborg.

Støjberg er flyttet fra Vestjyllands til Nordjyllands Storkreds. Dermed udfordrer hun direkte statsminister Mette Frederiksen, der stiller op i samme region i et opgør, som iagttagere anser for at være blandt de mest spændende.

Hjemmevant i Jomfru Ane Gade

Selvom den stramme knold måske kan virke noget atypisk i Jomfru Ane Gade, så er det langt fra første gang, at Inger Støjberg sætter sine ben i Gaden. 

- Og ikke kun da jeg var ung! Siger hun. 

- Jeg er her jo engang i mellem. Ikke ofte, men altid med mit gamle studiehold en gang om året, fortæller Støjberg. 

Fra valgkamp til tvekamp 

På Den Nordjyske Ambassade bliver Inger Støjberg da også vel modtaget. To studerende fra Aalborg Universitet har grebet chancen, og udfordret Inger Støjberg til at slå søm i en træstub og drikke shots: 

- Vi er her først og fremmest for at give Inger Støjberg en udfordring, og det er at slå søm i med to friske drenge. Vi har fået et prangende ja af Inger selv, så det vil vi nu tage op med hende, siger Frederik Lau.  

- De er nok mulige kandidater til mit parti, for de er rimelig gode til at overtale, smiler Inger Støjberg. 

Den Nordjyske Ambassade er et sted med mange unge vælgere, og selvom Danmarksdemokraterne primært har fat i det lidt ældre publikum, så synes de unge, at det er sjovt at møde en politiker i en lidt anderledes setting: 

- Jeg synes, det er sjovt. Men det er næsten mere interessant at spørge Inger Støjberg, hvorfor du gør det her, spørger Frederik Lau. 

- Vi er meget rundt overalt. Det er alt fra debatmøder til sådan noget her. Sådan en torsdag aften er der jo ikke super mange debatmøder at være ude til, og derfor bruger vi sådan en torsdag aften til at tage ud en tur i Jomfru Ane Gade, lyder svaret fra Støjberg. 

- Hun står ved, hvad hun siger

Som statsministeren har også Inger Støjberg anskaffet sig en valgbus. Bussen er beklædt med flere store billeder af partilederen i total med håret sat op i den karakteristiske knold. Der er også fundet plads til hendes hund, labradoren Ludvig, der kører med.

For Lucas er det vigtigt at stemme på en, der er forankret i hans region. Foto: TV2

Og vælgerne er tilsyneladende også med, idet Støjberg træder ud af bussen og ind i "Gaden" klokken lidt over otte torsdag aften.

Det er selfie-tid, og den første til at få et billede er den 21-årige socialrådgiverstuderende Lucas:

- Det er spændende, at hun er fra Nordjylland som mig. Så ved man, man har en lokal stemme på Christiansborg, siger han med henvisning til Inger Støjbergs bopæl i Hadsund.

For Lucas er det vigtigt at stemme på en, der er forankret i hans region. Foto: TV2

Hun har brudt loven, men gemmer sig ikke

Fem landbrugsmekanikerelever fra erhvervsskolen i Aars er på vej i byen, da de bumper ind i Støjberg.

Nu får de sig en snak med partilederen og tager imod merchandise fra partifolk. Iphone-covers med et Dannebrog og partinavnet på bagsiden.

Måske kender de ikke hendes politik i detaljen, men de har en god fidus til hende. Tidligere har de stemt på Liberal Alliance og de konservative.

- Vi ved, at politikken er blå, og det er allerede en god start. Hun er en af favoritterne, og hun står ved, hvad hun siger helt til sidste ende, siger Marius Bønløkke.

I tænker i forhold til hendes dom ved Rigsretten?

- Ja, lige præcis. Hun tager det med oprejst pande.

Hun har brudt loven?

- Ja, og det er jo en ærlig sag. Men hun gemmer sig ikke bag alle andre, som statsministeren. Det duer jo ikke. Så går det galt, siger Marius Bønløkke.

De fem venner og studerende har sympati for Inger Støjberg. Foto: TV2

Man fornemmer irritationen fra drengegruppen rettet mod statsministerens håndtering af mink-sagen, hvor hun fik en næse, mens fødevareminister Mogens Jensen (S) blev fyret.

Et kæmpeplus

Analyser peger på, at Inger Støjberg står svagest blandt de yngre vælgere, og dem er der en overflod af i Jomfru Ane Gade. Også denne torsdag aften.

Selv afviser hun, at det er udslagsgivende for besøget:

- Det har vi helt reelt ikke tænkt over. Der er ikke så mange steder, man ellers kan tage hen, sådan en torsdag aften, hvor der er mennesker.

Det er da konge, hun drikker shots med os, men det får os ikke til at stemme på hende

Steen Frederiksen, erhvervsøkonomistuderende

Den fysiske tilstedeværelse giver dog pote hos landbrugsmekanikereleverne.

- Det er da et kæmpeplus, at hun kommer ud til os i stedet for at sidde og gemme sig ovre i København, siger Marius Bønløkke.

Kan Inger drikke shots?

Efter at have delt flyers og telefoncovers ud i tyve minutter indfinder Inger Støjberg sig på baren Den Nordjyske Ambassade.

Seks studerende fra Aalborg Universitet afbrydes i et spil Meyer og rykker sammen i deres bås for at give plads til Danmarksdemokraten.

De tilbyder hende et shot "Små Fugle" med smag af eukalyptus og salmiak i en syntetisk blå farve. Og så starter slagsangen:

"Kan Inger, kan Inger, kan Inger drikke shots."

Det kan hun tilsyneladende:

- Okay, det smager jo alt for godt, siger hun, inden hun driver videre til de næste potentielle vælgere.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen.

- Det er da konge, hun drikker shots med os, men det får os da ikke til at stemme på hende, siger Steen Frederiksen, der studerer erhvervsøkonomi på Aalborg Universitet.

BLÅ BOG: Inger Støjberg

Alder: 49 år.

Født: 16. marts 1973 i Hjerk nær Skive i Midtjylland.

Datter af gårdejer Mathias Støjberg og medhjælpende ægtefælle Gudrun Støjberg.

Uddannelse:

1993: Student fra Morsø Gymnasium.

1995: Etårig højere handelseksamen i Viborg.

1999: Informationsakademiet på Viborg Handelsskole.

2013: MA i Business Administration fra Aalborg Universitet.

Erhvervskarriere:

1999-2001: Redaktør, Viborg Bladet.

Fra 2001: Freelancejournalist ved Støjberg Kommunikation.

2004: Forfatter til bogen 'Toner i livet'.

Politisk karriere:

1994-2002: Medlem af Viborg Amtsråd.

2001-2005: Medlem af Europarådet.

2001-2021: Medlem af Folketinget.

2005-2007: Næstformand for Venstres folketingsgruppe, ligestillingsordfører, fødevare-, familie- og forbrugerordfører samt medlem af Naturklagenævnet.

2007-2009: Politisk ordfører samt medlem af Udenrigspolitisk Nævn.

2009-2010: Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling.

2010-2011: Beskæftigelsesminister.

2011-2014: Næstformand for Venstres folketingsgruppe samt integrationsordfører.

2014-2015: Politisk ordfører i Venstre.

2015-2016: Udlændinge-, integrations- og boligminister.

2016-2019: Udlændinge- og integrationsminister.

2019-2020: Næstformand i Venstre.

2022-: Formand i Danmarksdemokraterne.

Kilder: ft.dk, Inger.dk, Ritzau.

Dårlige tabere

Andetsteds i baren har et par akademikere udfordret Inger Støjberg til en gang slå søm.

De lokker hende med, at der er "mindst to stemmer på spil", men Støjberg er i tvivl, om de stemmer på hende, afhængig af om hun vinder eller taber. Hun smiler og siger drillende:

- I virker som nogle dårlige tabere, så vil jeg vinde stemmerne, skal jeg nok være dårlig.

De klukker begge med og virker overrasket over joken.

"Hun kaldte os lige dårlige tabere", som den ene siger. Han virker ikke fornærmet, men underholdt.

Støjberg taber i slå søm, men har måske vundet et par stemmer, da hun igen lister ud af baren og ned mod bussen, inden promillerne udvikler sig i Gaden.

Hun lader til at være godt tilfreds med den første spæde kampagneaktivitet i sin nye storkreds.

Du slår søm i og drikker shots. Risikerer du ikke, at folk kan opfatte det som plat, og det bliver brugt imod dig?

- Det kan godt være, men jeg vil sige, man skal ikke gå en tur i Gaden, hvis man ikke vil tage et shot. Det ville være helt mærkeligt, siger partilederen.

Danmarksdemokraterne står i seneste meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 fra 5. oktober til 9,7 procent af stemmerne.


- Vi skriver Danmarkshistorie: Endelig klar til at bruge hundredevis af millioner

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg får nyt vartegn, der skal gøre byen lige så berømt som snapsen.

Om to år skal det hele være klar.

Kunsthal Spritten og det 30 meter høje kunstværk Cloud City Aalborg. Målet er at Nordjyllands største by får et kulturtilbud i verdensklasse. Det er ikke ambitioner der mangler, når de to chefer for Kunsthal Spritten fortæller om fremtiden.

- Det er Danmark, der får en ny kunsthal. Det er sådan set også Nordeuropa, der gør det, fordi med sådan et stort kunstværk, vi kobler til bygningen, så kigger vi ind i et helt vildt ambitionsniveau. Et vi alle sammen kan glæde os til, om vi bor i Aalborg eller et andet sted i Nordeuropa, siger Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, der er en af de to chefer for Kunsthal Spritten.

Specielt når talen falder på den argentinske kunstner Tomás Saraceno, der skal lave det 30 meter høje kunstværk uden for Kunsthal Spritten, drømmer Aalborg stort.

Så vildt bliver det nye kunstværk.

Chefer bliver holdt langt væk fra tidsplanen

Projektet Kunsthal Spritten og Cloud City Aalborg skal stå færdig i løbet af 24 måneder, men:

Den præcise dato for indvielsen er ikke fastlagt.

Otte fonde og Aalborg Kommune betaler for projektet til 350 millioner kroner. Fondene står for 295 millioner, mens Aalborg Kommune betaler 55 millioner og står for driften, indtil åbningen.

De to chefer i Kunsthal Spritten er kunsthistorikere, men de tør godt love, at byggeriet er klar om to år.

Bare rolig. Det er ikke kunsthistorikere, der skal stå for håndværksarbejdet.

Bilbao-effekten kan give milliarder

I Aalborg drømmer de om den såkaldte Bibao-effekt. I 1997 fik den nordspanske by et Guggenheim-museum. Det fik i løbet af 10 år investeringer i kunst og byudvikling til at eksplodere, så Bilbao i dag tiltrækker turister fra hele verden i tusindvis. Og indtægter for milliarder.

Dagen i dag, hvor projektet blev endeligt sat i gang, er Aalborg første skridt på vej mod mere international anerkendelse og altså drømmen om en nordjysk pendant til den nordspanske opblomstring.

- Det er bestemt ikke hver dag, og vi skriver Danmarkshistorie, påpeger Bibi Henriksen Saugman, der er den anden af de to chefer på Kunsthal Spritten.

10 år undervejs

Ideen med Kunsthal Spritten og Clous City Aalborg blev født for 10 år siden af erhvervsmanden Martin Nielsen. Siden har det været igennem et tumultarisk forløb, der blandt andet omhandlede ballade om udbygningsaftaler og stor intern palaver mellem entreprenører og kommune.

Det var i 2014 Martin Nielsen første gang luftede sine planer om at omdanne den gamle spritfabrik til en ny eksklusiv bydel. Trods de mange bump tør alle godt melde ud, at om to år er de klar.

Bygger videre på arbejdet fra fortidens pionerer.

Kunsthal Spritten fortæller, at de stadig holder arrangementer i de par år, som renoveringen og byggeriet tager. Derfor bliver der rig mulighed for nordjyderne til at besøge stedet, mens det bliver lavet om.


Mens de jubler i Lønstrup - er de skuffede i Tversted og Kjul

Foto: Henning Larsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er ikke alle steder i Hjørring, der er ramt af kysterosion, der får del i de millioner, Hjørring Kommune har fået til kystsikring.

- Vi er dybt skuffede over, at der ikke er penge til de områder, der er mest ramt af kysterosionen.

Sådan lyder det fra Kurt Trynskov, der ejer Aabo Camping i Tversted.

For fredag har Hjørring Kommune fået 6,3 millioner kroner til sandfodring ved kommunens vestvendte kyst. Sandfodringen skal ske på en 8,8 kilometer lang strækning, der ikke omfatter Tversted.

- Det er da skuffende, at når der kommer så mange penge, så er vi ikke tilgodeset. Og mange af de steder, der er nævnt, er der jo lavet hårdt kystsikring, siger campingpladsejeren.

De er dog ikke interesserede i hård kystsikring i Tversted, der vil skæmme landsskabet. De er tilgengæld interesserede i at få sandfodret deres kyst.

- Jeg er barnefødt i Tversted, og der var engang, hvor der var høje klitter nedenfor den blå kiosk, hvor man kunne ligge og sole sig og en strand på 50-70 meter. Men nu er alle klitterne væk. Og nu er der ikke ret meget bred strand tilbage, siger campingpladsejeren.

Her skal der sandfodres

Der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Man piller ved det naturlige flow

Samme holdning deler Arne Therkelsen fra Kjul Strand. Også her er de blevet forbigået, og han mener, at området på den måde bliver ramt dobbelt.

For ikke nok med, at der ikke skal sandfodres på strækningen, så bliver den naturlige barriere, der lægger sig ved molen i Hirtshals Havn, renset op og fjernet igen.

- Vi bliver dobbeltramt. Hvis man skal tro læren om tilblivelsen af Skagens Odde, er det jo ikke uden betydning, at de oprenser det sand, som Hirtshals Havn stopper. Vi har svært ved at forstå, at det skal suges op og sejles vestpå igen, lyder det fra Arne Therkelsen.

Se interview med Søren houmann, der er udvalgsformand i Hjørring Kommune.

Skagens Odde er en stor sandodde, der er blevet dannet indenfor de seneste 7000 år. Det er den ved, at enorme mængder af sand er blevet frigjort ved erosion af de kvartære lag langs Nørrejyllands vestkyst, for naturligt at blive transporteret til Jyllands nordende af bølger og strøm.

- Det er jo hans levebrød

Han er skuffet over, at det, han kalder naturkommunen Hjørring og havnen i Hirtshals, har fået dispensation til at sejle sandet vestpå.

- Det er jeg lidt uforstående overfor. For det er på grund af sandets naturlige flow, at Skagens Odde og Kjul eksisterer, og det naturlige flow afbryder man jo ved at føre sandet tilbage. Jeg kan næsten kun tænke, at erosionen på sigt bliver et endnu større problem, end det er i øjeblikket, siger Arne Therkelsen.

Sådan ser det ud, når der sandfodres.

Både i Tversted og i Kjul har det betydning for turismen i området, at de brede sandstrande ser ud til at være en saga blot - undtagen på de vindstille dage, som der ikke er mange af på vestkysten.

- Det var og er det, turisterne kommer efter. De, der ikke er kommet i området i mange år, tror, de er kørt forkert, når de kommer her, siger Kurt Trynskov fra Tversted, der bliver bakket op af Arne Therkelsen:

- De turister, der kommer her, kommer jo, fordi der har været en bred vesterhavsstrand med god adgang, der er en børnevenlig. Og det kan ikke undgå at blive påvirket. Min genbo er en campingplads, og det er jo hans levebrød det her. Vi har i forvejen ikke mange virksomheder og arbejdspladser her i vandkanten, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Så er landsdelens mest omtalte godstransport sejlet i havn.

Prammen med de tre gigantiske mølledele, der siden i fredags har været på rejse fra Brande mod testcentret i Østerild, er nu på vej ind i havnen i Hanstholm efter en sejltur, der tog sin begyndelse i Hvide Sande klokken 22 i går aftes.

Det viser billeder fra Hanstholm Havn.

Selvom det er stort, og tungtvejende gods, der står på prammen, så gør havnechef Søren Zohnesen ikke store øjne af transporten.

- Det er som en dag mere på kontoret. For os har der ikke været nogen ekstraordinære opgaver, fordi vores infrastruktur kan håndtere det, siger han.

Det eneste, der måske skal ændres betydeligt på, er et par lygtepæle og skilte på havnen, mener chefen i Hanstholm.

Men selvom de i Hanstholm ser transporten som en normal opgave, så giver det alligevel lidt indtryk.

- Det er altid spændende at se, når sådan noget kommer ind i havnen. Møllerne bliver større og større for hver gang, men nogle gange er det svært at se, at de er blevet det, siger Søren Zohnesen, der er havnechef på Hanstholm Havn.

Han fortæller, at det kræver lige så mange forberedelse at køre strækket fra Hanstholm til Østerild, som det krævede mellem Brande og Hvide Sande. 

- Jeg tror ikke, der er gjort de helt store forberedelse. Vejen er jo godt forberedt på de her laster, fordi de har kørt, der så mange gange, siger han. 

Foto: Ole Vognstoft

Hvis du vil se mølledelenes tur til havnen i Hvide Sande, hvorfra delene blev sejlet til Hanstholm, kan du se og læse livebloggen her.


Social dumping: Tre Aalborg-virksomheder under lup

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Virksomhederne kan se frem til yderligere kontrol.

Fejl og snyd blev for nyligt konstateret af Skattestyrelsens medarbejdere i en landsdækkende kontrolaktion.

I hele 33 ud af 52 kontroller blev der fundet indikationer på social dumping. Tre Aalborg-virksomheder er nu under Skattestyrelsens lup for problemer og humbug.

Hvad er social dumping?

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i et andet land til en lavere løn og under ringere arbejdsforhold, end hvad der gælder for det pågældende lands arbejdstagere.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det var i sidste uge, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet aflagde visit hos fem Aalborg-virksomheder, som hovedsageligt opererer inden for restaurationsbranchen.

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger indikerer, at der kan være problemer med social dumping. Kontrollerne viser, at de tre Aalborg-virksomheder er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen.

Virksomhederne kan nu se frem til at blive kontrolleret yderligere, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på tre virksomheder, skyldes det, at vi under kontrollen har oplevet nogle uoverensstemmelser og uklarheder omkring moms og skat, som vi skal have set nærmere på. Desuden mener vi, at medarbejderne i en enkelt virksomhed, skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, siger Ernst O. Nielsen.

I forbindelse med kontrollerne har Skattestyrelsen på landsplan talt med 161 medarbejdere. 110 blandt dem var udenlandske.

Det var årets ottende landsdækkende aktion mod social dumping foretaget af Skattestyrelsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Stormfloder vil rase langt oftere, og derfor giver staten et milliondyrt rygstød til udsatte områder. Det løser ikke hele problemet, siger minister.

Områder, som er i fare for at blive oversvømmet, får nu hjælp.

Statens Kystpulje afsætter i alt 150 millioner kroner til otte projekter, som er truet af både oversvømmelser og erosion.

Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Vi ved, at klimaforandringerne betyder, at vi får meget voldsommere vejr, og i og med at vandstanden stiger, betyder det, at stormfloderne kommer hyppigere, og de vil slå voldsommere ind. Den hidtidige kystbeskyttelse er langt fra nok, siger Magnus Heunicke.

Oftere og oftere oplever Danmark voldsomt vejr og stormfloder, der truer huse, byggeri, havne og haver. Og mens placeringer på havnefronte stadig er attraktive, følger der flere steder i landet en stor risiko med.

Projekter, der får støtte fra Kystpuljen

  • Sønderbo digeprojekt, Fanø Kommune – 9,5 millioner kroner.

  • Sandfordring på vestvendt kyst, Hjørring Kommune – 6,3 millioner kroner

  • Kystbeskyttelsesprojekt, Dragør Kommune – 30 millioner kroner

  • Højvandsport og landanlæg, Lolland Kommune – 27,6 millioner kroner

  • Stormflodsbeskyttelse, Vejle Kommune – 12,6 millioner kroner

  • Anlæg til kystbeskyttelse, Vallensbæk, Greve, Brøndby og Ishøj Kommune – 22,8 millioner kroner

  • Højvandsmur og stormflodsporte, Faaborg-Midtfyn Kommune – 11,1 millioner kroner

  • Erosions- og højvandssikring, Stevns Kommune – 25,9 millioner kroner

Statistisk set forekommer stormfloder hvert 20. år, men i slutningen af dette århundrede kan de forekomme langt hyppigere.

- Vi ser ind i scenarier, hvor 20-årshændelser vil ske hvert eller hvert andet år. 100-årshændelser vil også komme hyppigere, siger Magnus Heunicke.

Siden 2020 og frem til og med 2024 er der uddelt 580 millioner kroner fra Kystpuljen til 30 kommuner fordelt på 46 projekter.

Et af de projekter ligger i Hjørring Kommune, hvor der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Problemet er dermed ikke løst

Puljen for i år dækker op til 40 procent af et projekts anlægssum op til maksimalt 30 millioner kroner per projekt.

Alle landets kommuner har kunnet søge puljen. De otte projekter er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af de projekter, som er udpeget til støtte, kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

I Nakskov Kommune vil etableringen af en højvandsport med tilhørende landanlæg for eksempel koste 275 millioner kroner.

Statens tilskud lyder på 27,6 millioner.

Magnus Heunicke, hvad nytter tilskuddet?

- Det nytter, at de otte projekter kan komme i gang og komme videre. Man kan få op til 40 procent af staten, og resten skal så betales lokalt af kommunen eller lodsejerne. Det her er ét skridt, og vi skal langt videre, så problemet er ikke løst med det her, siger han.

Krav til kommunerne

Beboere i huse eller lejligheder, der er truet af voldsommere vejr, skal dog også betale deres del fremover, understreger ministeren.

Flere steder i landet har kommuner dog givet grønt lys til at bygge nyt i netop områder, der er udsat fra vejrhændelser og klimaforandringer.

Lolland Kommunes byråd har eksempelvis givet tilladelse til et større lejlighedsbyggeri, der er under opførelse på Sydkajen midt inde i byen få meter fra havnekanten.

Derfor er det fremover nødvendigt at stille krav til den slags byggeri, mener Magnus Heunicke.

- Vi er nødt til at insistere på, at når vi bygger nyt, skal byggeriet være forberedt på, at man enten etablere nogle nye beskyttelseslinjer for vandmasserne, eller at det kan holde til, at der kommer stormfloder, siger han.

Bør man ikke sige til kommunerne, at de ikke skal bygge så tæt på vandet?

 - Uanset om de får penge fra staten, skal kommunerne sikre sig den nye virkelighed fra voldsommere vejr, siger han og fortsætter:

- Det er en ny virkelighed, som vi skal ruste os til.