02:43

Meldingerne om mulige ulveangreb i Nordjylland bliver stadigt flere, og nu vil Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tage affære. Han vil se på, om den EU-lovgivning, der forhindrer landmændene i at forsvare sine husdyr, kan ændres i Danmark

Foto: Lars Rasborg / Ritzau Scanpix

1 af 2

Minister: Vi skal kunne regulere ulvebestanden

Meldingerne om mulige ulveangreb i Nordjylland bliver stadigt flere. Nu vil miljø- og fødevareministeren have loven ændret, så ulvebestanden kan reguleres.

Meldingerne om mulige ulveangreb i Region Nordjylland vælter ind, efter det er blevet bekræftet, at ulven er nået til regionen og har efterladt døde dyr i blandt andet Aggersund og Haverslev. 

Det er uvist, hvor stor en del af de mange meldinger, der rent faktisk skyldes ulve, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nu appellere til EU om at ændre lovgivningen i Danmark, så ulvebestanden kan reguleres. 

Ministeren mener, at ulvene er en trussel for landmændenes husdyr og skræmmer borgere fra at bevæge sig i naturen.

Læs også Forening: "Landmænd skal have lov til at skyde ulven"

- I det omfang, at hele bestanden (af ulve red.) er vokset, som den er, så kommer den tættere og tættere på mennesker og på dyr. Det både skræmmer mennesker og stresser dyr, og jeg vil ikke have, at vi har et bureakratisk setup for, hvordan man kan forsvare sig mod en ulv, siger Esben Lunde Larsen til TV Midtvest.

Læs også Nye ulvespor i Vendsyssel: Her er overblikket over de vilde dyrs færden

Forslaget bakkes op af LandboNord, der repræsenterer landmændene i Nordjylland.

- Vi mener, det er en landmands ret, at han har sine husdyr. Og så mener vi, at det er en utopisk tanke, at vi kan hegne alle vores græssende husdyr ind for at holde nogle ulve væk. I tilfælde af at landmændenes besætning er truet, vil vi gerne have lov til at regulere ulvene ved at skyde dem, sagde næstformand i LandboNord, Lars Mellemkjær, til TV2 Nord søndag.

Lige nu foreskriver EU's habitatsdirektiv, at der ikke må skydes en fredet art som ulven, uden at der forinden er forsøgt afværgningsforanstaltninger som eksempelvis ulvesikkert hegn. 

Det er bekræftet, at ulve har efterladt døde dyr i Aggersund, Haverslev, Hørby, Understed, Bjergby og Horne.

I indslaget øverst kan du følge med, da TV2 Nord tog ud til to meldinger om ulveangreb i Nordjylland.