LIGE NU:

Landsforening om fejlvisiterede borgere: Bostederne mangler fagligt kompetente ledere

Ifølge Anders Hind, kredsformand for LEV Aalborg, mangler der fagligt kompetente ledere til bosteder for udviklingshandicappede borgere.

TV2 Nord kunne tirsdag berette, at bostedet Rosenvænget i Aalestrup i Vesthimmerlands Kommune nu skal lukkes på grund af kritisable forhold som blandt andet omfatter, at en borger på bostedet blev låst inde.

Ifølge TV2 Nords afsløringer er flere borgere på bosteder i Vesthimmerlands Kommune blevet fejlvisiteret, hvorfor udviklingshandicappede borgere er kommet til bosteder, der ikke kunne tage sig ordentligt af dem.

Hvem er LEV?

Anders Hind, der er kredsformand for LEV Aalborg,  er ikke i tvivl om, hvad en af de største årsager til den ulykkelige situation med fejlvisiterede og fejlplacerede borger er.

- Det er nødvendigt, at vi får nogle kompetente folk, kompetente medarbejdere og ikke mindst nogle fagligt kompetente ledere, siger Anders Hind og fortsætter:

- Dermed mener jeg ikke bare nogle, som er gode til at lede, men nogle som er gode til at lede i forhold til de faglige områder, de skal lede, siger han.

VIDEO: Helle Fogh er en af de pædagoger, som bliver sygemeldt efter overfald på Under Bøgen i 2018. Sammen med Socialpædagogernes Landsforening arbejder hun nu på at anlægge civile søgsmål mod Vesthimmerlands Kommune.

Ifølge Anders Hind er det altså ikke nok, at man som leder er god til at lede. Man skal også have en faglig indsigt i det område, man er leder for.

For bosteder som Rosenvænget i Aalestrup betyder det, at en leder er fagligt kompetent, når han eller hun har viden og indsigt i arbejdet med udviklingshandicappede og ikke mindst indsigt i, hvad disse borgeres behov er.

Dette har ikke været tilfældet for de sager, som TV2 Nord har berettet om. 

Anders Hind er Kredsformand for Landsforeningen LEV. De er talerør for udviklingshæmmede og deres familier. 
Anders Hind er Kredsformand for Landsforeningen LEV. De er talerør for udviklingshæmmede og deres familier. 
Foto: TV2 Nord

Fejlvisitering: Vold blev en del af arbejdsdagen

Fejlvisiteringerne har flere steder betydet, at udviklingshandicappede borgere er blevet visiteret til bosteder, som ikke var godkendte til disse borgere.

Det har betydet, at nogle beboere på bostederne har været meget udadreagerende, hvilket har ført til episoder, hvor de ansatte er blevet udsat for vold og drabsforsøg af nogle af beboerne.

Det har fået konsekvenser for både de ansatte og beboerne. Flere ansatte blev syge af at gå på arbejde i et miljø, hvor vold og trusler var en del af arbejdsdagen. Og derudover har en af de fejlvisitererede borgere fået en dom for vold, fordi han var i et miljø, som ikke kunne tage sig ordentligt af ham.

Vesthimmerlands Kommune har overfor TV2 Nord erkendt, at fem borgere var blevet fejlvisiteret til kommunale bofællesskaber under organisationen Byen i Byen i Aalestrup. Kommunen har som en konsekvens deraf iværksat en intern undersøgelse af forholdene.