Låste borger inde: Nu skal bofællesskab lukke
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Bofællesskabet Rosenvænget skal lukke 1. oktober.
Under et uanmeldt tilsyn afslører Socialtilsyn Nord i juli sidste år en række grove svigt i Bofællesskabet Rosenvænget 10 i Aalestrup. Blandt andet at en af stedets beboere er låst inde 24 timer i døgnet. Det får tilsynet til at fratage stedet deres godkendelse og Rosenvænget skal lukke 1. oktober.
Vesthimmerlands Kommune klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen, da de var uenige i, at beboeren teknisk set kunne vurderes til at være låst inde. Ankestyrelsen har givet Socialtilsyn Nord medhold. Borgeren var låste inde, og kommunen skal lukke bofællesskabet 1. oktober.
- Nu er der to instanser, som har talt, og det retter vi os efter, siger Palle Jensen, som er formand for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune.
Det er et voldsomt skridt at lukke et bofællesskab. Det, Socialtilsynet siger, er, at de ikke kan stå på mål for det faglige niveau, som er på det her sted. De siger, at de ikke har en tro på, at kommunen kan genoprette det her tilbud, som et ordentligt sted.
Peter Kristensen, nordjysk formand for Socialpædagogernes Landsforbund
Lukningen af Bofællesskabet Rosenvænget 10 kommer i kølvandet på, at TV2 Nord i foråret afslørede en række svigt og kritisable forhold på en række kommunale bosteder i Vesthimmerlands Kommune. I flere af kommunens bofællesskaber var der fejlvisiteret udviklingshæmmede borgere, som stederne ikke var godkendt til.
Ansatte og beboere blev svigtet
Det fik konsekvenser for både de ansatte og beboerne. Flere ansatte blev syge af at gå på arbejde i et miljø, hvor vold og trusler var en del af arbejdsdagen. Og en af de fejlvisitererede borgere har fået en dom for vold, fordi han var i et miljø, som ikke kunne tage sig ordentligt af ham.
Afsløringerne fik Vesthimmerlands Kommune til at lave en intern undersøgelse af, hvordan det kunne gå så galt i kommunen, og efter den undersøgelse stoppede to chefer i sundhedsforvaltningen.
Sagen fra Vesthimmerland har rystet den nordjyske formand for Socialpædagogernes Landsforbund, Peter Kristensen. Lukningen af Bofællesskabet Rosenvænget koster nu flere af hans medlemmer jobbet.
- Det er meget usædvanligt. Det er et voldsomt skridt at lukke et bofællesskab. Det, Socialtilsynet siger, er, at de ikke kan stå på mål for det faglige niveau, som er på det her sted. De siger, at de ikke har en tro på, at kommunen kan genoprette det her tilbud, som et ordentligt sted, siger Peter Kristensen.
I strid med grundloven
Socialtilsynet påpeger i deres afgørelse, at man i bofællesskabet handlede i strid med grundloven, da man låste en borger inde. Samtidig fastslår tilsynet, at medarbejderne bevidst ikke fulgte reglerne ved at lave indgreb i beboernes selvbestemmelsesret.
Tilsynet kritiserer endvidere, at et uanmeldt besøg i maj i år afslørede, at der ikke var tilladelser til magtanvendelser.
- Der må vi sige til vores administration, at der skal vi have strammet op. De retningslinjer, som tilsynet udstikker skal følges. Det er soleklart, siger sundhedsudvalgsformand Palle Jensen.
Ansatte fyres: Det er træls
De svigt, som er foregået på Rosenvænget får nu konsekvenser for både ansatte og beboere. Vesthimmerlands Kommune har indledt en afskedigelsesprocedure for de 10 ansatte i bofællesskabet.
- Det er rigtig træls, at skulle ud og afskedige 10 ansatte, og jeg håber, at man kan genansætte nogle af dem i andre stillinger, siger Palle Jensen.
Bofællesskabet Rosenvænget er for voksne med udviklingshæmning. Her er plads til 5 beboere. I øjeblikket bor der 4 beboere. De har boet på stedet i mange år, og de skal nu flyttes til andre bofællesskaber. En af de kommuner, som har borgere boende, har meddelt Vesthimmerlands Kommune, at de tager deres to borgere hjem. Hvad der skal ske med de sidste to beboere, er der ikke taget stilling til endnu, men der skal findes et andet sted til dem.
Overblik over TV2 Nords afsløringer af bosteder i Vesthimmerlands Kommune
1983:
Den kommunale organisation Byen i Byen, der består af boenheden Rosengaarden og den beskyttede beskæftigelse Birkely, bliver etableret i et samarbejde mellem de daværende Aalestrup og Møldrup Kommuner.
2018:
Flere uanmeldte tilsyn fra Socialtilsyn Nord og Arbejdstilsynet afslører stærkt kritisable forhold hos især de to bofællesskaber Under Bøgen og Rosenvænget 10. Forhold, der både er farlige for de ansatte og ikke lever op til de behov, flere af beboerne har. I sommeren 2018 får Rosenvænget frataget godkendelsen. Årsagen er, at en af beboerne er låst inde i alle døgnets 24 timer. Den unge mand er fejlvisiteret, og er altså uden for den målgruppe, Rosenvænget er godkendt til. Efterfølgende bliver beboeren flyttet og kommunen indsætter en ny ledelse på Rosenvænget.
28. april, 219:
TV2 Nord begynder afdækningen af sagen. En tidligere ansat ved Bofællesskabet under Bøgen i Aalestrup står frem. Hun fortæller, hvordan hun er blevet overfaldet af en beboer, der bevidst var fejlvisiteret. Hun bliver sygemeldt efter overfaldet og siden fyret af kommunen.
Landsforeningen LEV og Socialpædagogerne kommer med skarp kritik af Vesthimmerlands Kommunes bevidste fejlvisitering af udviklingshæmmede til bosteder, der reelt ikke kan håndtere dem.
Direktør i Sundhedsforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune, Anne Krøyer, beklager de kritisable forhold. Kommunen iværksætter nu en intern undersøgelse for at afdække forholdene i Byen i Byen.
1. maj, 2019:
TV2 Nord afslører, at man på bostedet Katholt i Østerbølle, lidt uden for Aalestrup, har belønnet en beboers gode opførsel med penge til hash. Personalet kørte desuden selv beboeren ud efter hash. En praksis, der også finder sted på andre bosteder.
2. maj, 2019:
Det kommer nu frem, at fejlvisiteringerne har fået udgifterne til personale til at løbe løbsk. På et år er udgifterne steget fra 7.356.509 kroner i budgettet til 10.142.202 kroner i virkeligheden.
2. maj, 2019:
Nye afsløringer viser, at Socialtilsyn Nord også har kritiseret Byen i Byen for – efter et tilsynsbesøg – selv at ændre deres godkendelser på nettet, sådan at det ser ud som om at Byen i Byens målgruppe er udviklingshæmmede fra 30 år, og ikke fra 40 år, som det reelt er tilfældet. Desuden kritiseres de for ulovligt at gribe ind i beboernes selvbestemmelsesret ved at låse skabe i deres hjem.
7. maj, 2019:
Vesthimmerlands Kommunes foreløbige interne redegørelse er færdig. Sundhedsudvalget er tilfredse med den i øvrigt hemmeligholdte redegørelse, men har yderligere spørgsmål, der skal besvares. Derfor skal redegørelsen uddybes yderligere. Udvalgsformand Palle Jensen fremhæver dog, at der allerede er handlet: der er kommet en ny ledelse og man har lavet retningslinjer for at undgå at lave flere fejlvisiteringer. Politikerne mener på nuværende tidspunkt ikke, at der er behov for en ekstern redegørelse. Ugen efter fratræder den mangeårige chef for Handicap og Psykiatri, Britta Bruun Schmidt.
21. maj, 2019:
Nye afsløringer viser, at det ikke kun er i de kommunale bofællesskaber i Aalestrup, at man fejlvisiterer til. Det er også sket i bofællesskaber i Løgstør.
24. maj, 2019:
Vesthimmerlands Kommune bekræfter, at man har lavet en frivillig aftrædelsesordning med myndighedschefen i kommunen. Det er Myndighedsafdelingen der er ansvarlig for de mange fejlvisiteringer af beboere til bosteder, hvor de ikke passer ind.