LIGE NU:

Låste borger inde: Nu skal bofællesskab lukke

Under et uanmeldt tilsyn afslører Socialtilsyn Nord i juli sidste år en række grove svigt i Bofællesskabet Rosenvænget 10 i Aalestrup. Blandt andet at en af stedets beboere er låst inde 24 timer i døgnet. Det får tilsynet til at fratage stedet deres godkendelse og Rosenvænget skal lukke 1. oktober.

Vesthimmerlands Kommune klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen, da de var uenige i, at beboeren teknisk set kunne vurderes til at være låst inde. Ankestyrelsen har givet Socialtilsyn Nord medhold. Borgeren var låste inde, og kommunen skal lukke bofællesskabet 1. oktober.

- Nu er der to instanser, som har talt, og det retter vi os efter, siger Palle Jensen, som er formand for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

quote Det er et voldsomt skridt at lukke et bofællesskab. Det, Socialtilsynet siger, er, at de ikke kan stå på mål for det faglige niveau, som er på det her sted. De siger, at de ikke har en tro på, at kommunen kan genoprette det her tilbud, som et ordentligt sted.

Peter Kristensen, nordjysk formand for Socialpædagogernes Landsforbund

Lukningen af Bofællesskabet Rosenvænget 10 kommer i kølvandet på, at TV2 Nord i foråret afslørede en række svigt og kritisable forhold på en række kommunale bosteder i Vesthimmerlands Kommune. I flere af kommunens bofællesskaber var der fejlvisiteret udviklingshæmmede borgere, som stederne ikke var godkendt til.

Ansatte og beboere blev svigtet

Det fik konsekvenser for både de ansatte og beboerne. Flere ansatte blev syge af at gå på arbejde i et miljø, hvor vold og trusler var en del af arbejdsdagen. Og en af de fejlvisitererede borgere har fået en dom for vold, fordi han var i et miljø, som ikke kunne tage sig ordentligt af ham.

Afsløringerne fik Vesthimmerlands Kommune til at lave en intern undersøgelse af, hvordan det kunne gå så galt i kommunen, og efter den undersøgelse stoppede to chefer i sundhedsforvaltningen.

Sagen fra Vesthimmerland har rystet den nordjyske formand for Socialpædagogernes Landsforbund, Peter Kristensen. Lukningen af Bofællesskabet Rosenvænget koster nu flere af hans medlemmer jobbet.

- Det er meget usædvanligt. Det er et voldsomt skridt at lukke et bofællesskab. Det, Socialtilsynet siger, er, at de ikke kan stå på mål for det faglige niveau, som er på det her sted. De siger, at de ikke har en tro på, at kommunen kan genoprette det her tilbud, som et ordentligt sted, siger Peter Kristensen.

I strid med grundloven

Socialtilsynet påpeger i deres afgørelse, at man i bofællesskabet handlede i strid med grundloven, da man låste en borger inde. Samtidig fastslår tilsynet, at medarbejderne bevidst ikke fulgte reglerne ved at lave indgreb i beboernes selvbestemmelsesret.

Tilsynet kritiserer endvidere, at et uanmeldt besøg i maj i år afslørede, at der ikke var tilladelser til magtanvendelser.

- Der må vi sige til vores administration, at der skal vi have strammet op. De retningslinjer, som tilsynet udstikker skal følges. Det er soleklart, siger sundhedsudvalgsformand Palle Jensen.

Ansatte fyres: Det er træls

De svigt, som er foregået på Rosenvænget får nu konsekvenser for både ansatte og beboere. Vesthimmerlands Kommune har indledt en afskedigelsesprocedure for de 10 ansatte i bofællesskabet.

- Det er rigtig træls, at skulle ud og afskedige 10 ansatte, og jeg håber, at man kan genansætte nogle af dem i andre stillinger, siger Palle Jensen.

Bofællesskabet Rosenvænget er for voksne med udviklingshæmning. Her er plads til 5 beboere. I øjeblikket bor der 4 beboere. De har boet på stedet i mange år, og de skal nu flyttes til andre bofællesskaber. En af de kommuner, som har borgere boende, har meddelt Vesthimmerlands Kommune, at de tager deres to borgere hjem. Hvad der skal ske med de sidste to beboere, er der ikke taget stilling til endnu, men der skal findes et andet sted til dem.

Overblik over TV2 Nords afsløringer af bosteder i Vesthimmerlands Kommune

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

Til forsiden

Til forsiden