Mere end blot skrald i spanden: Affaldet er levende og kan gøre renovationsmedarbejderne syge
Mikroorganismer som bakterier og svampe har bedre mulighed for at udvikle sig, og det kan gøre renovationsmedarbejdere syge. Derfor sætter Arbejdstilsynet nu ind.
Glas, metal og pap er bare tre af de ting, som skal skraldesorteres, og i Danmark skraldesorterer vi da også langt mere end tidligere.
Det betyder, at hver enkelt spand tømmes sjældnere, og usynlige mikroorganismer, som bakterier og svampe, har mere tid til at udvikle sig.
Det betyder, at renovationsmedarbejdere i dag bliver udsat for flere mikroorganismer i løbet af arbejdsdagen, og det kan i værste fald gøre dem syge. Det levende skrald kan nemlig give kvalme, diarré, ondt i hovedet, eksem og nedsat lungefunktion.
Varme perioder er en udfordring
Det, at der går længere tid, før containerne bliver tømt, betyder, at der er større risko for, at der kommer mider i diverse skraldespande. Det kan særligt blive et problem, når der er varmt.
Derfor gennemfører Arbejdstilsynet her i efteråret en brancherettet indsats i renovationsbranchen for at vejlede skraldemændene i, hvordan de bedst muligt mindsker risikoen for at komme i kontakt med bakterierne fra affaldet. I dag var Arbejdstilsynet taget ud til Vesthimmerland Forsyning.
- Jeg synes, at det er en god ting, at de kigger forbi, fordi så er vi mere sikre. De skal jo nok fortælle os, hvis der er noget galt, siger Thomas Olsen, renovationsmedarbejder hos Vesthimmerlands Forsyning.
Direktøren for Vesthimmerlands Forsyning hilste ligeledes Arbejdstilsynet velkommen.
- Når vi får besøg at tilsynet, så kigger de os selvfølgelig over skulderen for at se, om vi gør det godt nok, men vi ser dem som en samarbejdspartner, der kan være med til at vejlede os, siger Morten Aaby Nielsen.
God hygiejne mindsker risiko
Internationale studier viser blandt andet, at mikroorganismer kan reduceres ved øget fokus på hygiejne, jævnlig håndvask og brug af rene handsker.
Hos Vesthimmerlands Forsyning er emnet allerede noget, der i forvejen ligger dem meget på sinde. Alligevel har dagens tilsyn givet dem lidt input til, hvor fokus kan skærpes yderligere.
- Det er rigtig vigtigt med hygiejnen, når de har håndteret containere, og de så skal holde pause og spise - så det er en ting, som vi har taget med os fra i dag, siger Morten Aaby Thomsen, inden han han kommer med en opfordring til alle borgere.
- Husk at slå en knude på skraldeposen.
Selvom skraldemændene kan være udsat for eksponeringen med mikroorganismerne, så skal man som borger ikke bekymre sig, når man selv går ud med affaldet derhjemme.
- Der er meget stor forskel på, at en skraldemand arbejder med det her og bliver udsat i langt højere grad - det er syv timer om dagen fem dage om ugen - mens borgeren måske lige går ud og kortvarigt smider skrald ud, lyder det fra Anna Trige Lindberg, der er tilsynschef hos Arbejdstilsynet.