Plastsucces i Vesthimmerland: Blød plast genanvendt i stor stil
Foto: Mette Kristensen
Vester Hornum har haft stor succes med sortering af blød og hård plast.
Et forsøgsprojekt i Vester Hornum har sat Vesthimmerlands Forsyning på genbrugslandkortet. Noget så simpelt som at sortere blød plast for sig har været en stor succes i forhold til genanvendelse.
Vi kender det efterhånden alle sammen. Metal skal sorteres for sig, plast skal i sit eget rum i affaldscontaineren, og ligeledes er der en spand til pap og papir. Affaldssortering er blevet en del af hverdagen, og i Vester Hornum i Vesthimmerland har de i år gjort endnu mere ud af at opdele affaldet i forskellige typer med henblik på bedre genanvendelse.
Normalt skal borgerne i Vesthimmerland blot sortere det hårde plast fra, mens det bløde, altså plasticposer og den slags, ryger ud med restaffaldet. Men i et forsøgsprojekt i Vester Hornum blev borgerne bedt om at sortere den bløde plast i særlige sække, som blev hentet sammen med storskrald, og det viste sig at være en rigtig god idé.
Fordi den bløde plast var helt ren og ikke først skulle sorteres fra andre plast eller affaldstyper, kunne hele 98 procent genanvendes hos virksomheden Genplast i Farsø. Her bliver det til alverdens nye plastprodukter, og processen kunne gøres for en ottendedel af hvad det ville have kostet, hvis plasten skulle sorteres på et anlæg og derefter vaskes.
- Vester Hornum har bare gjort sig så utroligt posoitivt bemærket ved mig. der er en gruppe af borgere, der har spillet utroligt positivt ind her ved at prøve nopget af, siger Flemming Møller Mortensen, som var et af de seks nordjyske folketingsmedlemmer, der mandag besøgte Vesthimmerlands Forsyning for at høre mere om projektet og diskutere affaldssortering.
Det skal gøres ens over hele landet.
Jens Lauritzen, bestyrelsesformand, Vesthimmerlands Kommune
Vesthimmerlands Forsyning vil nemlig gerne rulle sorteringen af den bløde plast ud til hele kommunen i meget større stil, men de er bekymrrede for teksten i en ny klimaaftale om affald. Her er det nemlig beskrevevt, hvordan man gerne vil ensrette affaldssorteringen i hele landet, og i Vesthimmerland frygter de, at det betyder, at man går efter laveste fællesnævner, og der ikke at plads til lokale initiativer, der kan gøre det endnu bedre.
- Hvis der er lagt en overligger fra Folketinget, skal vi forholde os til det. Det skal gøres ens over hele landet. Men vi synes jo, at det er spændende at være foran og få det bedste ud af det, vi nu samler ind, siger Jens Lauritzen, der er bestyrelsesformand for Vesthimmerlands Forsyning.
De fremmødte politikere var nu ganske enige om, at erfaringerne fra Vesthimmerland er gode, og at de ik hvert fald ikke har ambitioner om at bremse de lokale initiativer.
- Det er naturligvis intentionen i det meget brede politiske flertal, at vi skal gøre meget mere, så der skal være mulighed for at man kan gøre mere og gøre det endnu bedre. Jeg er blevet bekræftet i, at vi politisk er på rette vej, men vi er også blevet sparket lidt i bagen og har fået at vide, at vi skal passe på med ikke at gøre det for stramt, for der skal netop være mulighed for at gøre det endnu bedre end de andre, siger Flemming Møller Mortensen.