Sex er helt normalt – også for udviklingshæmmede
Nyt projekt i Vesthimmerlands Kommune giver kommunens udviklingshæmmede adgang til at blive klogere på alle de spørgsmål, de måtte have om sex og samliv.
Da 26-årige Linea Teinvig for et halvt år siden fik en kæreste, meldte der sig pludselig en masse spørgsmål.
- Jeg var nysgerrig og gerne ville vide, hvordan det hænger sammen, det hele, siger hun.
Linea Teinvig er udviklingshæmmet og bor sammen med flere andre unge i et bofællesskab på Rosengården i Aalestrup. Det blev hendes held, da de mange spørgsmål om det at være kærester – og måske have sex – pludselig meldte sig. For Jytte Brøns Nielsen stod nemlig klar til at svare på alle hendes spørgsmål.
- De har et seksualliv som alle os andre og derfor er det vigtigt, at de ved hvilke muligheder, der er, fortæller Jytte Brøns Nielsen.
Hun er en af to, nyligt uddannede, seksualvejledere i kommunen, som har til opgave at hjælpe de udviklingshæmmede – unge såvel som voksne – med de spørgsmål, der måtte melde sig om alt fra onani og sexlegetøj til sex og prævention.
- Vi klæder dem på til at det er okay at have kærester og dyrke sex, hvis man har lyst til det. Eller ligge sammen og knuse og kramme, fortæller hun.
På Rosengården er et særligt lokale også blevet indrettet til formålet, hvor Linea Teinvig og de øvrige beboere – sammen eller hver for sig – kan komme og blive klogere på for eksempel prævention, seksualitet og sexlegetøj. Lokalet har beboerne spøgefuldt døbt ”sexrummet.”
- De synes, det er rigtig sjovt at spørge, om de må komme ned i sexrummet og snakke, eller om de må komme ned og kigge i kufferten, siger Jytte Brøns Nielsen.
I en kuffert opbevarer Jytte Brøns Nielsen nemlig en masse forskelligt sexlegetøj, som også er en del af det at oplyse om seksualitet.
- Det er ikke sikkert, at de skal ud og eksperimentere med sexlegetøj. Men de skal i hvert fald vide, at det eksisterer, konstaterer Jytte Brøns Nielsen.
Tilbuddet om seksualvejledning er henvendt til samtlige udviklingshæmmede i kommunen, ligesom det også er planen, at Jytte Brøns Nielsen og hendes kollega skal vejlede kommunens sundhedspersonale i, hvordan de håndterer spørgsmål fra andre borgere om sex og samliv.