Støjende unge generer naboer i Aars: - Vi vågner af fest hver anden nat
Unge bruger Aars' offentlige park til at feste i til stor gene for naboer. I den seneste weekend modtog Nordjyllands Politi ni anmeldelser vedrørende støjende ophold i parken.
I hjertet af Aars ligger den offentlige park Anlægget, der som en anden oase tilbyder et åndehul for byens borgere. Spredt rundt i parken står bordbænkesæt flere steder og indbyder til sammenkomster og hyggelige stunder.
Og det har mange unge benyttet parken til. Måske faktisk i lidt for høj grad.
- I de seneste par uger har der været meget støj hernede fra. Der har været høj musik, klammeri og unge, der kører på larmende knallerter sent om aftenen, siger Ann Munkholm, mens hun står midt i Anlægget.
Hun er nabo til parken, og hun har oplevet, hvordan støjen ofte fylder - selv i de sene sommertimer.
- Hver anden aften sidder unge mennesker hernede og spiller højt musik på deres soundboxe. Og når der er så varmt om aftenen, bliver vi nødt til at sove med åbne vinduer, men når der er fest hernede, får hverken min kæreste, vores to børn eller jeg noget søvn, siger hun til TV2 Nord.
Det er flere gange blevet for meget for Ann Munkholm og hendes familie.
- Ud af de seneste fem dage har vi været nødt til at ringe til politiet tre gange, fordi klokken har været over midnat, og der har været så meget larm, at vi ikke har kunnet sove.
Affald, glas og dåser flyder efter fest
Ligesom Ann Munkholm bor Karin Borch også lige op ad parken. Hun har også flere gange oplevet den høje støj fra de unge mennesker, der holder til i Anlægget. Hun er særlig ærgerlig over, at de unge ikke rydder op efter sig selv.
- I søndags skulle jeg gå en tur med min hund, som jeg har gjort det så mange gange før, men der lå glasskår og skarpe dåser spredt rundt i parken, fortæller Karin Borch.
Hun gik selv i gang med at samle de farlige genstande op, men hun er rigtig ærgerlig over, at det er nødvendigt.
- Det er jo en mangel på hensyn til andre mennesker, når man ikke samler sit affald op. Særligt, når det er skarpe genstande som glasskår og sammenpressede dåser, siger Karina Borch, og fortsætter:
- Når glasskår fra en mørkegrøn ølflaske ligger i græsset, er det nærmest umuligt at se det. Det er jo farligt for de små børn og kæledyr, der går rundt i parken.
Vores snor vil være noget kortere fremover.
Poul Severinsen, Vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi
Ann Munkholm har også oplevet efterladt affald efter en fest. I lørdags gik hun i parken for at gå en tur med sin datter, og her var en af parkens affaldsspande åbnet og tømt ud på græsset i løbet af natten.
- Det er så træls. For så er det os andre, der bliver nødt til at rydde op efter dem, der åbenbart ikke selv kan opføre sig ordentligt. Man skal kunne tage herned for at nyde parken. Ikke for at rydde op efter andres fester.
Borgmester: - Der skal være plads til alle
Udfordringerne med støj i Anlægget i Aars er ikke nye. Hos Vesthimmerlands Kommune har man erfaringer med, at når vejret bliver godt, stiger antallet af henvendelser fra borgerne om generende støj i kommunens offentlige pladser.
- Vi kender jo alle til, at når vejret bliver varmere, vil vi gerne være udenfor. Det vil de unge i Aars også gerne, og det skal de også have lov til, siger Per Bach Laursen, Borgmester i Vesthimmerlands Kommune.
- Men når man har en soundbox, der kan spille halvdelen af Aars op, bliver man også nødt til at have respekt for de borgere der bor tæt på området, og skrue ned for musikken, når det bliver sent, siger Per Bach Laursen.
Borgmesteren frygter, at hvis adfærden fra de unge i parken ikke forandrer sig, vil det ændre lysten til at bruge parken for andre borgere.
- Jeg tror, denne gruppe holder nogle væk fra Anlægget. Det er en skam, fordi der skal være plads til alle i vores parker, ung som gammel, siger han.
Kortere snor fra politiet
Politiet er bekendt med situationen i og omkring Anlægget i Aars. Det fortæller Vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi Poul Severinsen.
- Det er gået den forkerte vej længe i og omkring Anlægget i Aars. Derfor vil jeg gerne opfordre de unge mennesker, der bruger parken, om at tænke på de omkringboende borgere. Skru ned, når klokken bliver mange, og ryd op efter jer selv, siger han.
I den seneste weekend modtog Nordjyllands Politi ikke færre end ni anmeldelser om støj og høj musik i Anlægget. Poul Severinsen erkender, at situationen er uholdbar og fortæller, at politiet vil skride hårdere ind overfor støjende unge i fremtiden.
- Vi må sige, at på baggrund af den seneste tids udvikling i anmeldelser omkring larm og musik vil vores snor være noget kortere fremover, advarer han og fortsætter:
- Det vil sige, at vi vil tage soundboxen eller højtaleren, første gang vi oplever, at de unge ikke tager hensyn, hvor vi før i højere grad startede med en dialog.
En anden mulighed er, at der kommer videoovervågning op i parken.
- Vi har blandt andet nogle mobile kameraer, vi kan sætte op derude. Men, siger vicepolitiinspektøren:
- Det er ikke uden udfordringer i sig selv, fordi parken er ret stor, og for at kameraerne skal have en effekt, skal der mange op i parken. Og i sidste ende løser det ikke problemet med høj musik. Det er kun de unge, der kan løse det.
Noget skal der ske
Vesthimmerlands Kommune er i løbende dialog med politiet om situationen i Anlægget i Aars. For Per Bach Laursen er videoovervågning ikke ønskværdigt, men det kan blive en nødvendighed.
- Man skal være meget varsom med at tage videoovervågning i brug, men hvis det viser sig, at problemerne ikke løser sig, så er min holdning, at overvågning er en god idé, siger Per Bach Laursen til TV2 Nord.
Tilbage står nu Ann Munkholm, Karina Borch og parkens andre naboer og håber på, at de unge vil ændre deres adfærd. Og Ann Munkholm understreger, at det langt fra er alle unge i området, som er til gene for naboerne.
- De fleste kan godt finde ud af at være her, men der er bare nogle, der ødelægger det for os andre, siger hun.
Hun håber, at de unge vil tage opfordringer fra både politi og lokale borgere til efterretning, men tror ikke selv på, at problemerne går i sig selv igen.
- Politiet eller kommunen bliver nødt til at gøre noget, før problemerne stopper her. Hvis de ikke gør noget, er jeg ikke særlig fortrøstningsfuld overfor, at tingene ændrer sig, siger hun.