Vesthimmerlands Museum vil have Mosbækkedlen til Nordjylland
Vesthimmerlands Museum håber, at de kan få fingrene i flere af de store arkæologiske fund, der står udstillet på Nationalmuseet i København.
Det har længe været en regel, at særlige arkæologiske fund skal udstilles på Nationalmuseet i København, uanset hvor i landet de er fundet.
Men nu tyder det på, at der snart bliver lavet om på det.
Direktøren for Nationalmuseet Rane Willerslev har nemlig lagt op til, at fundene nu kan komme hjem til de lokalområder, hvor de oprindeligt er fra.
Og det glæder museumsdirektøren på Vesthimmerlands Museum, Broder Berg. De har nemlig sendt mange ting fra Nordjylland til Nationalmuseet i København.
- Der ligger så meget, der er fundet i Vesthimmerland, som er interessant at få tilbage, siger han.
Ikke alt kommer hjem
Han har derfor bedt sine arkæologer om at lave en liste over de ting, museet gerne vil have tilbage til Nordjylland.
- Der er i hvert fald over 20 ting, vi gerne vil have, fortæller den nordjyske museumsdirektør.
Én af de mest kendte arkæologiske fund er Gundestrupkarret, der blev fundet i 1891 ved Gundestrup øst for Aars i Vesthimmerland. Selvom karret står allerhøjst på Broder Bergs ønskeliste, så er han klar over, at den nok bliver en anelse svær at få retur.
- Karret er nok en af de ting, vi ikke lige får tilbage. Og det har vi forståelse for. Det ville selvfølgelig være fantastisk, hvis vi fik det, men så begynder det jo også at blive tomt på Nationalmuseet, siger han.
Store drømme
At Gundestrupkarret bliver svært at få fingrene i for det nordjyske museum, er dog ikke en hindring for at have flere store drømme.
Blandt andet håber Broder Berg på, at Mosbækkedlen, der blev fundet i 1875 i en mose ved Mosbæk, også kan komme tilbage, hvor den oprindeligt stammer fra.
Og tanken om at kunne få blot nogle af de historiske genstande hjem til museumsudstillingen i Vesthimmerland begejstrer Broder Berg, som allerede nu har fået mange gode ideer.
- Det vil jo give os muligheder for at lave nye udstillinger. Så kan vi styrke den lokale fortælling og dermed øge attraktionsværdien på museet, siger han.