Bæredygtighed skal få unge til at vælge kokke- og tjeneruddannelser

Elever fra ni 8. klasser i Aalborg skal i løbet af september lære om bæredygtighed i restaurationsbranchen. Håbet er, at få flere ind på kokke- og tjeneruddannelserne.

For eleverne i 8. klasse på Vester Mariendal Skole i Aalborg var madkundskabsundervisningen tirsdag lidt ud over det sædvanlig. De var nemlig på besøg på Restaurant Textur i Aalborg.

Her skulle eleverne undervises i, hvordan de kan lave mere bæredygtig mad.

- Det er nødvendigt, at vi træffer nogle bevidste og hensigtsmæssige valg i forhold til råvarer og dyrevelfærd, siger Mikele Volpi, der er næstformand i brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer.

Siden 24. august og gennem hele september lægger forskellige restauranter i Aalborg køkkener til undervisning i netop bæredygtighed. Det sker i et pilotprojekt, der bliver lavet i et samarbejde mellem Tech College, Aalborg Kommune og lokale restauranter.

- Man kommer til at tænke mere over, hvad man spiser og hvor miljøvenligt det er, siger Adrian Poulsen fra 8.b på Vester Mariendal Skolen, der var en af de besøgende på Restaurant Textur. Han har allerede lært, hvad han skal se efter.

- Man kan for eksempel kigge på, om råvarerne kommer fra udlandet eller om de er økologiske.

Flere skal uddannes

Udover at undervise i bæredygtighed er håbet, at flere unge vælger at søge ind på kokke- og tjeneruddannelserne.

- Det er vigtigt, vi gør noget i fællesskab for at få uddannet nye faglærte til branchen, siger Mikele Volpi.

Som led i pilotprojektet skal eleverne selv finde på bæredygtige retter, baseret på det de har lært. De tre bedste klasser skal i sidste ende dyste i en finale, som finder sted på Tech College Aalborg den 20. november.

- Vi glæder os til at se, hvilke nye idéer de unge kommer med, og ikke mindst til at udpege tre finalist-klasser, som er kommet med de bedste bud på en bæredygtig ret, hvor der både er tænkt over pris, miljø, promovering og match mellem ret og restaurant, siger rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Lasse P. N. Olsen.

Han håber desuden, at projektet får en effekt på længere sigt.

- Vi vil gerne skabe interesse blandt 8. klasses eleverne for en fremtid inden for den gastronomiske verden. Samtidig ønsker vi at bidrage til at skabe nye og bæredygtige tiltag i restaurationsbranchen, slutter han.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland