Coronaliv: - Vi har været heldige i Danmark

46-årige Lasse Andersson har et internationalt netværk. Det fik ham for alvor til at føle taknemmelighed over at bo i netop Danmark i en tid med corona.

For Lasse Andersson begyndte 2020 med en drøm, der gik i opfyldelse. I januar tiltrådte han stillingen som direktør for det nordjyske kunstmuseum Kunsten i Aalborg. 

Lasse Anderson var og er i forvejen kreativ direktør for Utzon Center på havnefronten i Aalborg, men at stå i spidsen for, Alvar Aaltos Kunsten, fyldte ham med både stolthed, ydmyghed og glæde. Men knapt var han tiltrådt, før coronaen i marts 2020 lukkede hele Danmark ned. Og dermed også museet. Det betød blandt andet, at alle, der kunne arbejde hjemme, skulle arbejde hjemme. På godt og ondt.

- Jeg synes da virkelig, vi har fået meget ud af det arbejdsmæssigt: Vi kan arbejde hjemme, Vi behøver ikke hele tiden rejse til København for at holde møder – det kan vi gøre online. Men mængden af skærmtid, den drømmer jeg om bliver mindre, siger Lasse Andersson og fortsætter:

Sådan ser hjemmekontoret ud hos Lasse Andersson.
Sådan ser hjemmekontoret ud hos Lasse Andersson.
Foto: Thomas Thomsen / Facebook

- Jeg kommer heller ikke til at savne det her med: Nu er det lukket ned. Eller nu lukker det ned nord for os, nu har vi ingen gæster på museet. Alle de her skift og sådan en ekstrem uforudsigelighed, som vi har. Det kommer jeg heller ikke til at savne.

Eventyrland

Selv om Kunsten har været lukket ned og ramt af restriktioner, så ligger direktørens arbejde ikke stille. Nye udstillinger - ofte med kunstværker fra udlandet - skal planlægges lang tid i forvejen, så Lasse Andersson har holdt mange onlinemøder med sit store, internationale netværk. Og det har givet ham noget at tænke over:

- Jeg tror lidt, det jeg har tænkt mest over: Vi lever lidt i en klokke i Danmark.

- Altså vi er faktisk lidt et eventyrland i den her sammenhæng. For jeg taler med folk, jeg kender i New York, der har været lukket helt ned, og får at vide, de først kan komme på arbejde i 2022! Jeg taler med nogen, hvor man sådan på dansk vis siger: Har I oplevet noget interessant? Og de så svarer: Jamen min bedste ven døde i går af covid-19, så bliver man stille som dansker og tænker: Jeg burde tænke mig lidt mere om! Siger Lasse Andersson. 

Han blev selv i slutningen af 2020 blev testet positiv for covid-19 og gik isolation hjemme i kælderen. Lasse følte sig ikke særligt syg og kunne derfor godt arbejde. Han blev passet op med mad og drikke bragt til døren, og da hans børn går på henholdsvis universitet og gymnasium, var der ikke brug for hjemmeundervisning. Men så heldig var og er man ikke i andre dele af verden:

Lasse Andersson under sin isolation, da han var smittet med coronavirus.
Lasse Andersson under sin isolation, da han var smittet med coronavirus.
Foto: Thomas Thomsen / Facebook

- Jeg talte også med en familie fra Spanien, hvis børn havde været inde i deres 3-værelses lejlighed i 12 uger! Og vi synes, det er hårdt med hjemmeskole - og det er det også, selvfølgelig, men jeg synes det er vigtig i den her tid, at vi kigger udenfor grænserne og tænker over, hvor er vi heldige i Danmark! Selv om det er ved at være kedeligt.

Socialt samvær

Coronaen og de deraf følgende restriktioner for at undgå og eller nedbringe smittefare har sat en stopper for større forsamlinger. Store begivenheder, konfirmationer og runde fødselsdage og lignende er enten udskudt eller helt aflyst, for der er ikke megen fest, når vi ikke må synge og danse. Men lige den del har nu ikke påvirket Lasse Andersson specielt meget. Men han savner det fysiske samvær med vennerne:

- Det savner jeg jo helt vildt! Det gør ALLE!

- Jeg savner da gode venner. Vi har en brunchklub, hvor vi mødes en gang i kvartalet og spiser sindssyg god brunch og har det sjovt en hel søndag og sådan noget. Det skulle vi have haft nu på søndag, og det har jeg aflyst, fortæller Lasse Andersson. 

Udlængsel

Det var ikke bare Danmark, der lukkede ned i marts og igen sidst på året 2020. Et efter et lukkede verdens lande ned, så rejseaktiviteten privat og fagligt blev indstillet på ubestemt tid. En beslutning Lasse Andersson fuldt og helt bakker op om, selv om det var svært:

- Jamen, jeg er et super-socialt menneske, siger han og uddyber: 

Lasse Andersson savner at komme ud at rejse, sådan som han var på billedet her.
Lasse Andersson savner at komme ud at rejse, sådan som han var på billedet her.
Foto: Thomas Thomsen / Facebook

- Jeg har også været så privilegeret i mit arbejdsliv, at jeg har rejst rundt i verden, og oplevet utroligt spændende ting. Og det kan man blive afhængig af. Så jeg savner da helt vildt at komme ud og opleve kunst og arkitektur. Resten af verden, fortæller han. 

Hvornår vi igen kan rejse ud i den store, vide verden er endnu uvist. Men når det sker, er Lasse Andersson ikke i tvivl om, hvad han ser mest frem til:

- Når nedlukningen af Danmark letter, vil jeg invitere min hustru og mine børn med på vores yndlingshotel i København, se Gauguin-udstillingen på Glyptoteket, tage op på Louisiana og se ”MOR”-udstillingen, der åbner, som jeg glæder mig sindssygt meget til, siger Lasse Andersson, der dog ikke regner med at coronaen er helt ovre til den tid. Men når den er, så drager Lasse igen ud i verden. 

Lasse Andersson nyder sine løbeture under nedlukningen.
Lasse Andersson nyder sine løbeture under nedlukningen.
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

Han drømmer om at tage ned til Jørn Utzons villa Can Lis på Mallorca i september, og sidde på terrassen og kigge ud over Middelhavet. Og han drømmer om igen at kunne tage sine løbesko på og løbe ud i den nærmeste nationalpark og drøne ud i Middelhavet.

I mellemtiden nyder han den danske natur i Mølleparken bag Kunsten samt naturen ved Tornby Strand, hvor han har sommerhus. 


Seneste nyt

fra Nordjylland