LIGE NU:

Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

Når Aalborg Teater lørdag aften livestreamer premieren på forestillingen "Tine", bliver det med næsten lige så mange publikummer, der normalt besøger en forestilling på en hel måned.

Hvad gør man som teater, når man gennem flere uger er nedlukket på grund af corona? Det har Aalborg Teater muligvis svaret på. For som det første teater i Danmark vil de nemlig vise en premiereforestilling online. Og det ser ud til, at der kommer til at være væsentligt flere publikummer på de virtuelle stolerækker, end de er vant til i den virkelige teatersal.

Tidligere fredag var de sidste forberedelser i gang på scenen, mens de mange kameraer i salen rettes til inden generalprøven.

For i morgen har Aalborg Teater premiere på forestillingen Tine af Herman Bang – og det kommer til at foregå online.

- Der er nerver på, som der altid er op til en premiere. Men selvfølgelig er det noget helt særligt, det der skal ske i morgen aften, siger Chefdramaturg ved Aalborg Teater, Jens Christian Lauenstein.

Aalborg Teater er det første teater i Danmark, der har valgt at livestreame en premiereforestilling - med mulighed for alle i hele Danmark at se med.

Mere end 4.000 har tilmeldt sig

- Vi er sat i verden for at spille teater for et publikum, og ikke kun for os selv. Og den opmærksomhed vi har fået, efter vi har fortalt, at vi livestreamer, den er ret overvældende og den tyder på, at folk gerne vil se kunst og kultur, siger han.  

Og her dagen forinden, hvor der blandt andet skal være generalprøve, bliver det tekniske setup prøvet ned til mindste detalje. Der stilles også særlige krav til skuespillerne, der skal stå foran en tom sal uden den normale energi fra publikum.

- Skuespillerne må få enerigen fra hinanden, og har selvfølgelig den bevidsthed, at der er noget bad ved kameraerne, siger chefdramaturgen. 

Normalt er plads til 450 publikummer i salen - Indtil videre har mere end 4.600 tilmeldt sig morgendagens begivenhed på Facebook.

- Hvis der faktisk er 4.000 der sidder og ser med i morgen aften,  så er det jo en kæmpe succes. Det er rundt regnet halvdelen af hvad vi har af gæster på en hel måned. 

 Premiereforestillingen livestreames i morgen aften klokken 19, og der er gratis entre.