LIGE NU:

Et flertal vil gøre arbejdstiden røgfri i Aalborg Kommune

Ønsket om en røgfri arbejdstid i Aalborg Kommune skal først behandles i byrådet, inden det bliver endeligt vedtaget. Men borgmesteren er optimistisk.

Ansatte på de kommunale arbejdspladser i Aalborg Kommune kan måske se frem til en røgfri arbejdstid i 2021.

Mandag var der i kommunen møde i Magistraten, hvor et flertal af medlemmerne udtrykte et ønske om at gøre arbejdstiden i kommunen røgfri.

- Ud af de syv medlemmer gik seks af dem ind for det. Det gælder Socialdemokratiets, Radikale Venstres og Venstres repræsentanter. Enhedslisten var imod, oplyser Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), til TV2 Nord.

Borgmesteren glæder sig over flertallets holdning.

quote Vi vil gerne arbejde for en bedre folkesundhed - også blandt vores ansatte - og vi håber at være med til at skubbe folkesundheden i kommunen i en bedre retning.

Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg Kommune

- Det er rigtig godt. Vi vil gerne arbejde for en bedre folkesundhed - også blandt vores ansatte - og vi håber at være med til at skubbe folkesundheden i kommunen i en bedre retning. Og hvis der er noget, der er dårligt for folkesundheden, så er det rygning, siger borgmesteren til TV2 Nord.

Skal nu behandles i byrådet

Ved udgangen af 2020 har i alt 52 kommuner på landsplan indført røgfri arbejdstid.

Derudover er otte kommuner på vej med tiltaget i 2021 - og her kan Aalborg Kommune måske tilslutte sig rækken. Det kræver dog først, at sagen bliver behandlet og endeligt vedtaget i byrådet, men dét er borgmesteren optimistisk omkring på grund af det store flertal.

- Først skal det i byrådet, hvor vi beder HMU udarbejde retningslinjerne for, hvordan det skal implementeres. Vi synes nemlig, at det også er vigtigt at høre medarbejderne i processen. Og derefter skal det tilbage til byrådet, hvor det endeligt skal vedtages, forklarer borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til TV2 Nord.

Hvordan skal 'røgfri arbejdstid' defineres?

Én af de mange ting, som HMU skal drøfte i forbindelse med udarbejdelsen af retningslinjerne, er blandt andet, hvordan begrebet 'røgfri arbejdstid' skal forstås, da der kan være forskellige definitioner af dette.

Eksempelvis kan det i nogle kommuner gælde, at de ansatte slet ikke må ryge i arbejdstiden - hverken udendørs eller udenfor matriklen. Mens der kan være undtagelser i andre kommuner - for eksempel i forbindelse med selvbetalte pauser og lignende.

Borgmesteren oplyser til TV2 Nord, at de forventer, at sagen behandles i byrådet inden årets udgang, og at det - hvis det bliver endeligt vedtaget - træder i kraft i løbet af 2021.

Region Nordjylland indførte røgfri arbejdstid fra januar 2020, og ifølge notatet fra dagens møde i Magistraten har alle ungdomsuddannelserne i Aalborg Kommune indført røgfri skoletid fra august 2020. 

SÅDAN ER RYGE-REGLERNE I DAG I AALBORG KOMMUNE