Gratis musikundervisning: - Violinen er min computer
Foto: Jesper Lange
En gratis musikskole har set dagens lys i Aalborg. Projektet henvender sig primært til børn med anden etnisk baggrund end dansk eller sårbare unge.
Det kan koste mange penge, hvis man gerne vil blive god til at synge eller spille et instrument.
Prisen for en halv times enkeltundervisning kan let løbe op i et par hundrede kroner, så det er en hobby, der er dyrere end de fleste.
Goldschmidts Musikakademi i Aalborg har netop startet et nyt tilbud op, hvor det er muligt at få gratis musikundervisning samt at låne et instrument kvit og frit.
- Vores primære målgruppe er de lidt mere sårbare børn og unge som ikke selv finder vej til andre musik og kulturtilbud. Så er det også børn og unge med anden etnicitet end dansk, fortæller daglig leder af Goldschmidts Musikakademi i Aalborg, Lise Gam-Jensen til TV2 Nord.
En af dem som har fået mulighed for at give sig i kast med musikken er 12-årige Nikolai Shiraghai.
- Jeg har altid ønsket mig at lære et instrument, og så hørte jeg at violinen var det sværeste instrument. Så begyndte jeg bare at tænke på mig selv spille violin i mine drømme, og nu holder jeg en violin, forklarer Nikolai Shiraghai.
Kulturelt møde om musikken
Udover at give børn og unge som ikke har de økonomiske midler til at starte med musikundervisning en unik mulighed, så har projektet også et andet formål.
- Verden bliver mindre og mindre med globaliseringen. Det er meget vigtigt, at børn som har tørklæde og som ikke har tørklæde kan arbejde sammen alligevel, og det er simpelthen noget de finder ud af på Goldschmidts Musikakademi, siger Lise Gam-Jensen.
Hos Nikolai Shiraghai forløber den første undervisning som godt.
Det er svært, men han gør store fremskridt, og entusiasmen og gåpåmodet er enormt.
- For mig er violinen som en konsol eller en computer og musikken er så mine spil. Sådan kan jeg bedst forklare det for dem, som ikke er så glade for musik, slutter Nikolai Shiraghai.
Der er allerede 70 på venteliste til musikskolen.
Projektet løber foreløbigt tre år, og det er Det Obelske Familiefond, der står for en stor del af finansieringen.