Nordjyder holder vejret: - Vi er solidariske med de dyr, som gisper efter ilt
Flere steder i landet blev vejret holdt i 30 sekunder.
Søndag holdt flere nordjyder vejret i 30 sekunder til den landsdækkende demonstration ”Danmark holder vejret”.
På trods af regn, regn og atter regn mødte flere søndag op med paraply og gummistøvler for at sætte fokus på iltsvind i fjordene og ikke mindst de konsekvenser der medfølger.
- Fjordene er jo hårdt ramt af iltsvind. Det er selvfølgelig nogle forskellige områder i fjordene. Limfjorden er jo stor, men også i Mariagerfjord har det været slemt med iltsvind i år, fortæller Thorkild Kjeldsen, som er næstformand i Naturfredningsforeningen i Aalborg.
Hvad skyldes iltsvind?
I et notat fra Miljøministeriet og Miljøstyrelsen hedder det, at der om året på landsplan udledes godt 55.000 tons kvælstof til de såkaldte kystvande. Og ifølge Miljøministeriets beregninger stammer det fra forskellige kilder.
22 procent kommer for eksempel helt naturligt fra naturen.
Rensningsanlæggene står for 4,8 procent af udledningen.
Regnvand, der kommer fra separat-kloakeringen, står for 0,7 procent.
Og urenset spildevand i forbindelse med det, der hedder overløb, når det regner meget kraftigt og kloakerne ikke kan følge med, bidrager med 0,6 procent af udledningen.
Men langt det meste - omkring 69 procent - af kvælstofferne kommer ifølge miljøministeriet fra landbruget.
Derfor har Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Sportsdykker Forbund, Dansk Sejlunion og Friluftsrådet sammen taget initiativ til manifestationen - eller demonstrationen - rundt i landet, kaldet "Danmark holder vejret".
Se indslaget i bunden af artiklen
Her blev man opfordret til at holde vejret i 30 sekunder for at råbe politikerne på Christiansborg op om iltsvind-problematikken.
- Det gør vi så samtidig med, at vi er solidariske med de dyr, som gisper efter ilt, lyder det fra Thorkild Kjeldsen.
Fremmødte i solidaritet
I Aalborg deltog borgmester Lasse Frimand Jensen (A) blandt andet også for at holde en kort tale og sætte demonstrationen i gang.
- Jeg er her som Aalborgs borgmester for at markere, at vi har en udfordring med vores elskede Limfjord, hvor der er iltsvind. Så derfor er jeg meget glad for, at vores arrangører her har taget initiativ til, at vi skal lave den her markering, siger han.
På trods af det dårlige vejr mødte cirka 32 personer alligevel op til markeringen på Toldbod Plads i Aalborg.
- Det er rigtig vigtigt. Det har stået på alt for længe med, at vi ikke har passet på vores fjorde og hav, og det er ved at være sidste udkald nu. Så vi håber meget, at sådan et event, som er landsdækkende, kan ruske op i de folk, som skal tage de rigtige beslutninger, konstaterer Ivan Faarkrog, som kommer syd for Løgstør, inden Richard Elias Kristensen fra Mors følger op:
- Jeg interesserer mig for miljøet og vandet, og jeg synes, at det er vigtigt at støtte op om sådan nogle arrangementer.
I flere år har Ivan Faarkrog og hans kone fisket ved Skive, men på det seneste har de kunnet se, hvordan livet i fjordene er forsvundet.
- Vi har set, hvordan det er gået fuldstændig ud af proportioner med fisk. Vi kan jo se det, fordi vi har gennemlevet den mangfoldighed der var, da vi var små og til nu, hvor der ingenting er, forklarer Pia Tove Faarkrog.
Politisk opråbning
Søndag holdt de så vejret i solidaritet med fiskene for at råbe politikerne op.
- For min kone og jeg er det ikke så vigtigt. Det er for vores børn og børnebørns skyld, for det her bliver et langt træk, fastslår Ivan Faarkrog.
"Danmark holder vejret" blev afholdt 60 forskellige steder i landet, hvor alle holdt vejret, da klokken slog 12.00.
En stor indånding efter de 30 sekunder og så er der ikke andet tilbage at gøre end at vente på politisk handling.
- Vi håber jo, at politikerne tager fat og laver noget, der gør, at vi kan stoppe det iltsvind, så vi kan få et rigt dyreliv tilbage i fjordene, konstaterer Thorkild Kjeldsen.