Død fjord: Værste iltsvind i 20 år

Ny rapport er dyster læsning, men alligevel ikke nogen overraskelse.

Udbredelsen af iltsvindet i hele Danmark er katastrofalt.

Så dyster læsning er en ny rapport af tilstanden i de danske farvande.

I Nordjylland er både Mariagerfjord og Limfjorden ramt, og konsekvensen er, at livet forsvinder, fortæller forskere.

Fredagens friske rapport fra Aarhus Universitet i samarbejde med Miljøstyrelsen, viser, at udbredelsen af iltsvind i Danmark er på det højeste niveau siden 2002.

- Jeg vil faktisk sige, at det, som er sket de seneste uger, er en tragedie for havmiljøet, siger Jens Würgler Hansen, som er seniorrådgiver og forsker på Aarhus Universitet.

I Mariagerfjord er de - nærmest vanen tro - hårdt ramt, men det er ikke ligefrem chokerende læsning for Per Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Hobro Sportsfiskerforening

- Nej, det er ikke en overraskelse, siger han til TV2 Nord og understreger betydningen af de nedslående tal.

- Selvom det måske ikke påvirker de fisk, vi fisker efter, så påvirker det opvæksten. Så det bekymrer mig bestemt, siger han videre.

iltsvind

Også Limfjorden er et af de steder, hvor det står værst til, har undervandsfotograf Bent Yde Jørgensen set gennem egne dykkerbriller.

Sidste år filmede han sammen med sin kone over 60 timers video under vandet i Limfjorden. 

I løbet af alle de timer så de to fisk.

- Det er meget nedslående, siger Bent Yde Jørgensen til TV 2.

Andre steder bliver det kaldt både "katastrofalt" og en "miljøkatastrofe."

Præsidenten for Danmarks naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kalder de seneste måneder for en ”rædselssommer” for det danske havmiljø.

- Hvis vi ikke meget akut begynder at nedbringe kvælstofforureningen fra landbruget, frarøver vi vores børn muligheden for at opleve et levende og artsrigt havmiljø. Vi står midt i en miljøkatastrofe – der kræver akut politisk handling, skriver hun til TV 2.

Hovedårsagerne til iltsvindet er udledningen af gødningsstoffer fra især landbruget, fiskeri med bundslæbende redskaber og klimaforandringer.

I kombination med den seneste tids varme og vindstille vejr har det skabt de alvorlige tilstande i havet, forklarer Jens Würgler Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland