LIGE NU:

Som det eneste sted i landet undervises der i forskning

Sidste år udkom der mere end 1.200 videnskabelige publikationer fra Aalborg Universitetshospitals forskere, og det er en vækst for syvende år i træk. Væksten skyldes blandt andet et tæt samarbejde med Aalborg Universitet,og det er et samarbejde, der er så stor en succes, at forskning nu indgår som en fast del af uddannelsen af nye læger fra universitetet.

Der forskes på livet løs på Aalborg Universitetshospital. Hver dag året rundt udkommer der godt tre videnskabelige artikler eller afhandlinger fra hospitalet, som for syvende år i træk sætter rekord i antal af forskningsartikler. 

Væksten skyldes blandt andet et tæt samarbejde med Aalborg Universitet,og det er et samarbejde, der er så stor en succes, at forskning nu indgår som en fast del af uddannelsen af nye læger fra universitetet. 

Som det eneste sted i landet har de studerende et helt semester med forskning - som skal komme patienter til gavn.

Udgivelser som er med til at sætte sit præg på nye og bedre metoder til at diagnosticere og behandle patienter på – ikke bare i Nordjylland men i hele verden.

- Som universitetshospital er det vigtigt, at vi er på forkant med den nyeste viden, men også at vi er med til at skabe den gennem forskning. Det er en forudsætning for, at vi kan optimere vores behandlinger og helbrede sygdomme i morgen, som vi ikke kunne i går, siger professor og konstitueret forskningschef ved Aalborg Universitetshospital, Sten Rasmussen, der også er institutleder ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet.

Frugter af målrettet indsats

Den rekordstore forskningsproduktion, som hospitalet præsterede sidste år, er frugterne af en målrettet indsats fra Region Nordjylland og Aalborg Universitet, om at styrke forskningen ved Aalborg Universitetshospital.

- Der er blevet investeret massivt i at opbygge forskningsmiljøerne på hospitalet, og i samarbejde med Klinisk Institut er der således oprettet professorater inden for alle vores specialer, og gjort en målrettet indsats for at rekruttere dygtige forskere til regionen, siger Sten Rasmussen.

Forskningsaktiviteten ved hospitalet har således været støt stigende i en længere årrække, og målt på såkaldte fagfællebedømte artikler, er der sket en stigning på næsten 75% siden samarbejdet med Aalborg Universitet begyndte i 2013, og Aalborg Sygehus blev til Aalborg Universitetshospital. I samme periode er det samlede antal publikationer blevet fordoblet. Også når man måler på, hvor ofte de nordjyske forskere citeres af andre forskere, ser det rigtig godt ud.

- Vi er rigtig stolte over, at vi ikke bare har en høj produktion pr. forsker – vi leverer også forskning af meget høj international kvalitet, og er inden for f.eks. kræft- og hjerte-kar-forskning eftertragtede samarbejdspartnere for flere af verdens førende universiteter, siger Sten Rasmussen.

Som et nyt koncept har Aalborg Universitetshospital netop lanceret et vækstprogram, der skal udvikle forskningsmiljøer, som har potentiale til at markere hospitalet fagligt både nationalt og internationalt. Her udpeges såkaldte ”Forskningskuber”, som får en økonomisk saltvandsindsprøjtning til at komme godt fra start.

Forskning og klinik går hånd i hånd

Blandt succeserne bag den store vækst i forskningsaktivitet er, ifølge Sten Rasmussen, at hospitalet har formået at gøre forskning til en integreret del af hospitalets drift. På mange afdelinger vil patienterne derfor næsten altid blive spurgt, om de har lyst til at medvirke i et forskningsprojekt.

- Vi gør meget ud af, at forskning er noget, der ikke kun foregår i et laboratorium. Forskningen skal være patientnær, for vi forsker aldrig for forskningens skyld men, fordi vi ønsker at skabe ny viden, som kommer patienterne til gavn, siger Sten Rasmussen.

Af samme grund indgår forskning også som en fast del af uddannelsen af nye læger fra Aalborg Universitet.

- Som eneste sted i landet har de studerende et helt semester med forskning. Det er en god mulighed for at prøve kræfter med forskningen, og det giver de unge læger en forståelse for, hvad der ligger til grund for den viden, de bruger, når de står med patienterne, siger Sten Rasmussen.

I disse år færdiggøres byggeriet af det nye Universitetshospital i Aalborg Øst, og nærmeste nabo bliver Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor der bliver en række laboratoriemuligheder dedikeret til den kliniske forskning.20_percent

play Limfjordsrådet i desperat bøn: - Hjælp os med at opspore spøgelsesgarn

20210416-222157-L_27Mb

Slog alle rekorder: 1,5 millioner mennesker så Martin Jensens koncert fra toppen af AKKC

fokus.. på den russiske spion

Fokus: Nordjyske virksomheder skal forberede sig på spionage

Roman 110 procent dagpengesats

Midlertidig dagpengeordning får flere i uddannelse

20_percent

play Limfjordsrådet i desperat bøn: - Hjælp os med at opspore spøgelsesgarn

20210416-222157-L_27Mb

Slog alle rekorder: 1,5 millioner mennesker så Martin Jensens koncert fra toppen af AKKC

Til forsiden

Til forsiden