Stenrev skal forbedre vandmiljøet i Limfjorden
Foto: Cornelius Corneliussen
Aalborg Kommune vil skabe et bedre vandmiljø og øge biodiversiteten i Limfjorden. Det skal ske ved at etablere flere mindre stenrev.
I samarbejde med lokale landmænd, entreprenører og en række frivillige vil Aalborg Kommune få stenrevene tilbage i fjorden.
Engang var der mange sten på bunden, men efter mange års stenfiskeri er der kun få stenrev tilbage. Mindst otte millioner kubikmeter sten er blevet fjernet fra de danske farvande indtil 2010, hvor det blev forbudt.
De gode fiskebestande kommer kun igen, hvis vi selv gør noget
Frederik Svendsen, kysthjælper
Manglen på sten er et problem for biodiversiteten, og det skal der nu gøres noget ved.
- Stenrevene er som oaser i fjorden og udgør fundamentet for meget af det marine liv, fortæller Klavs Frederiksen, der er projektleder ved Limfjordsrådets Sekretariat.
- Fx sætter tang ikke rødder i fjordbunden, men hæfter sig direkte på faste overflader som sten. Uden sten er der derfor ingen tang til at producere ilt eller til at fungere som skjulested for smådyr, krebsdyr og fiskeyngel, siger han.
Hjælp fra fastlandet
Det er ikke helt billigt at reetablere stenrevene, da stenene både er dyre at købe, transportere og placere de rigtige steder på bunden af Limfjorden.
Derfor får Limfjordens Sekretariat hjælp andetsteds fra.
- Vi har spurgt landmænd og entreprenører i nærområdet, om de vil donere deres overskudssten til en såkaldt stenbank, og det har givet pote, siger Klavs Frederiksen.
På den måde bliver der sparet både penge og ressourcer.
Landboforeningerne Agri Nord og LandboNord har desuden søsat en kampagne, hvor lokale landmænd får mulighed for at donere marksten til stenrevene.
Også kommunens egen entreprenørafdeling samt flere private firmaer kommer til at donere overskudssten fra udstykninger af boliggrunde, vejprojekter og nye byggerier.
Samarbejde med frivillige kysthjælpere
Én af dem, der skal hjælpe med både placering og etablering, er Frederik Svendsen fra Nibe. Han og flere andre frivillige kysthjælpere har været med til at udpege velegnede områder både øst og vest for Aalborg, hvor der kan lægges nye sten.
- De gode fiskebestande i Limfjorden kommer kun igen, hvis vi selv gør noget. Og udlægning af sten er noget konkret, vi, som brugere af fjorden, kan hjælpe med, siger han.
Han er fritidsfisker og har oplevet nedgangen af fiskebestande i Limfjorden på egen krop.
- Jeg håber, de nye stenrev får en hurtigt og positiv effekt på Limfjorden med synlige resultater for vandmiljøet, siger kysthjælper Frederik Svendsen.
Du kan også hjælpe
Indsatsen er finansieret af Aalborg Kommune, men det er samtidig også en del af Danmarks Sportsfiskerforbunds landsdækkende projekt "Kysthjælper - vi giver havet en hånd".
Man kan som privat derfor hjælpe med sten fra haven til de nye stenrev. Til foråret bliver der oprettet en forsøgsordning, hvor borgere kan aflevere sten på udvalgte genbrugspladser, og på den måde være med til at øge biodiversiteten i Limfjorden.