Torben lever med type 2-diabetes: Vi glemmer sygdommen, når vi spiller håndbold
Motion er en hjørnesten i behandlingen af diabetes, og nu vil UCN klarlægge muligheden for håndbold som et supplement til behandling af type 2-diabetes.
Det er en broget flok, der mødes i Tornhøjhallen onsdag eftermiddag til en omgang håndboldtræning. Ved første øjekast er der ikke meget, de 10 deltagere har til fælles. Her er både kvinder og mænd - den yngste er 44 år, mens den ældste har rundet de 79.
Men de har stadig en fællesnævner. De lever alle med type 2-diabetes. En af dem er Torben Nielsen.
- Jeg synes det er fedt at komme og træne her. Jeg har aldrig spillet håndbold før, men det er vi flere, der ikke har, siger han efter onsdagens træning.
I de seneste tre måneder har Torben Nielsen trænet to gange om ugen sammen med de andre diabetikere. Og selvom pulsen hurtigt stiger onsdag eftermiddag, og sveden danner perler på panden, så er træningen et pusterum fra sygdommen.
- Vi hygger os, når vi er her. Og når vi drøner rundt herinde, så tænker vi ikke over sygdommen. Så har vi det bare sjovt, og får svedt noget. Så jeg synes ikke sygdommen fylder noget, når vi er på banen.
Motion er hjørnesten i behandling af diabetes
Det er UCN, der står bag træningerne i Tornhøjhallerne. Det er nemlig hovedparten i et pilotprojekt, der skal undersøge, hvorvidt håndboldtræning kan være en behandlingsmulighed for personer med diabetes. Det fortæller Martin Færch Andersen, Adjunkt og p.hd.-studerende på fysioterapiuddannelsen på UCN i Aalborg.
- Vi ved, at fysisk aktivitet er en af hjørnestenene i behandlingen og håndteringen af diabetes. Men som for alle mulige andre, så kan det nogle gange være svært at blive ved med at holde motivationen med at være fysisk aktiv, siger Martin Færch Andersen.
65-årige Torben Nielsen fik konstateret diabetes for seks år siden, og han har forsøgt flere gange at træne på egen hånd, men motivationen har fejlet. Han har dog ikke haft svært ved at dukke op til de i alt 24 træninger, holdet har haft indtil videre.
- Det kan være svært at komme alene af sted i et motionscenter. Men her ved man, at der er et helt hold, man skal træne med. Det forpligter lidt mere, siger Torben Nielsen.
Selvom der findes mange forskellige former for foreningsidræt, har håndbold nogle fordele, når det kommer til at tiltrække personer, der måske ikke har dyrket meget motion tidligere.
- Håndbold kan i princippet meget af det samme som mange andre foreningsidrætter. Men i forhold til popularitet er der en forholdsvis ligelig fordeling mellem kønnene. Der er mange, der interesserer sig for håndbold, og i disse tider, med sne og slud udenfor, er det også en fordel, at det er en indendørsidræt, siger Martin Færch Andersen.
Den sidste træning - for nu
Onsdag eftermiddag er sidste gang, holdet mødes til træning i Tornhøjhallen,og første del af projektet er dermed overstået. Nu skal Martin Færch Andersen og hans kollegaer lave interviews med alle deltagerne for at blive endnu klogere på, hvad de helt præcis synes om håndbold som træning.
- Forhåbentligt skal det danne grundlag for at vi kan gå ud og undersøge det i en større skala for at blive klogere på de egentlige effekter, håndbolden har på deres diabetessygdom, siger Martin Færch Andersen.
Og selvom der endnu ikke er planlagt flere træninger for holdet i Tornhøjhallen, så er det formentlig ikke sidste gang, spillerne her snører indendørsskoene.
- Vi er allerede i dialog med nogle fra klubben her i Tornhøjhallen, og vi håber da på, at vi kan få etableret et diabeteshold. Så kan endnu flere også være med, lyder anbefalingen fra Torben Nielsen.