Sagen går videre: Lodsejere er ikke tilfredse med 3,2 millioner kroner i erstatning
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
20.000 kroner per hektar er langt fra nok, lyder det fra den gruppe landmænd fra Lille Vildmose, der langt fra er tilfredse med det beløb, som en taksationkommission netop er kommet frem til som kompensation for at de ikke længere kan dyrke jorden på grund af en naturgenopretningsplan.
I mere end ti år har en gruppe landmænd ikke måttet dyrke deres jord som normalt i forbindelse med en naturgenopretning, som Aalborg Kommune vil have gang i på netop landmændenes arealer.
De berørte landmænd mener, at prisen skulle være 85.000 kroner per hektar, og selv om de har fået taksationkommissionens ord for, at de har ret til en ekstra kompensation end de for år tilbage fik, så er der langt fra jubel.
- Man føler sig snydt og til grin. Vi har fået ret i det, at vi har ret til erstatning, men beløbets størrelse har ikke hold i virkeligheden, lyder det fra talsmand for de berørte lodsejere, Preben Clausen.
Taksationskommissionen har i en kendelse fastslået, at landmændene skal tildeles ekstra 20.000 kroner per hektar, det vil sige i alt 3,2 millioner kroner. Men det er langt fra det beløb på 85.000 kroner per hektar, som landmændene selv mener, de er berettiget til.
- De 20.000 kroner modsvarer langt fra det økonomiske tab, vi står med blandt andet på grund af øget vandstand, og vi har mistet. Og i den tid, der er gået, er netop det, vi har mistet; nemlig mulighed for økologisk afgræsning steget voldsomt i værdi, forklarer Preben Clausen.
Hele striden mellem lodsejerne og Aalborg Kommune er opstået fordi, kommunen er i gang med et storstilet genopretningsprojekt på jorden i Lille Vildmosen. Et projekt støttet af EU med hele 30 millioner kroner og blandt andet indebærer udsætning af elge.
Lodsejere mener, at Aalborg Kommune krænker deres ejendomsret ved at grave på deres jord. Kommunen mener derimod, at man har ret til at fortsætte et større naturprojekt.
For ti år siden fik lodsejerne en erstatning på 70.000 kroner per hektar for ikke at dyrke deres jord, men lodsejerne mener, at den erstatning, de har fået, kun var for at de ikke skulle dyrke deres jord, og de vil have yderligere erstatning eller have eksproprieret deres jord, hvis kommunen skal fortsætte med at grave på jorden, og fordi dele af jorden er ved at blive oversvømmet på grund af det igangværende dæmningsprojekt.
Til gengæld mener kommunen, at de er i gang med et projekt, som de har lov til at fortsætte med.
- Det er en hård sag både menneskeligt og økonomisk, og vi så gerne, at den snart fik en ende, for vi har advokatregninger, der hober sig op, men vi er stædige og går videre, siger Preben Clausen.
Såvel lodsejerne som Aalborg Kommune har klaget over taksationskommissionens afgørelse til overtaksationskommissionen.