Politikerne i sundhedsudvalget er tilfredse med forvaltningens redegørelse. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Redegørelse efter svigt: Politikerne er tilfredse

Indholdet i den interne redegørelse, som politikerne i sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune fik, er hemmelig, men politikerne var tilfredse med forvaltningens foreløbige redegørelse. 

Redegørelsen kommer efter, at TV2 Nord i sidste uge afslørede, at indespærring, vold mod ansatte, snyd med offentlige systemer og fejlvisitererede borgere var nogle af de kritisable forhold, som fandt sted i Byen i Byens bofællesskaber. 

Læs også Kritisable forhold på bosteder giver borgmester røde ører

- Vi er meget tilfredse med redegørelsen, men den gav også anledning til en række spørgsmål, som vi også gerne vil have besvaret, og vi har så bedt forvaltningen færdiggøre redegørelen, siger formanden for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Palle Jensen (Socialdemokratiet).

Vi er meget tilfredse med redegørelsen, men den gav også anledning til en række spørgsmål, som vi også gerne vil have besvaret.

Formanden for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Palle Jensen

Et af de centrale emner, som der skal uddybes yderligere, er, hvordan Vesthimmerlands Kommune kunne fejlvisistere borgere til bofællesskaber i Aalestrup, som ikke var rustet til at klare så krævende og komplekse borgere, som forvaltningen visitererede. 

Palle Jensen mener, at kommunen allerede har handlet på flere punkter.

- Der er kommet en ny ledelse, og vi har lavet retningslinjer, så de fejlvisitereringer, der er påvist, ikke kan ske igen, siger han. 

Helle Fogh og Trine Skaarup Pedersen er to af de pædagoger, som er blevet syge af at gå på arbejde i et miljø, hvor vold og trusler var en del af arbejdsdagen. De mener, at det skal have konsekvenser i forvaltningen, at de er blevet syge af at gå på arbejde. 

Læs også Ansat står frem: Bosted belønnede god opførsel med hash

- En ledelse skal ikke bare kunne løbe fra at bringe så mange mennesker i fare og gøre så mange mennesker syge af at gå på arbejde, siger Helle Fogh, som blev overfaldet på sit arbejde i sommeren 2018. Hun har været sygemeldt siden og er blevet fyret af kommunen. 

En ledelse skal ikke bare kunne løbe fra at bringe så mange mennesker i fare og gøre så mange mennesker syge af at gå på arbejde.

Helle Fogh, tidligere medarbejder på Byen i byen

Også kollegaen Trine Skaaup Pedersen efterlyser, at de ansvarlige i Vesthimmerlands Kommne stilles til ansvar for deres handlinger. 

- Der må være nogen et sted på kommunen eller i forvaltningen, som har gjort det muligt for vores leder at have borgerne. Der bør være nogen udefra, som kigger på sagen og ikke bare dem selv. Det virker mærkeligt, siger hun. 

Selv om politikerne krævede yderligere svar af forvaltningen til den endelige redegørelse, så afviser Palle Jensen at der er behov for at eksterne kigger kommunen efter. 

- Vi har ikke i dag forlangt en eksterne redegørelse, som vi tidligere har luftet sløret for. Nu ser vi lige den endelige redegørelse, siger Palle Jensen, som har fuld tillid til sin forvaltning. 

Du kan se hele historien om de kritisable forhold i dokumentaren 'Vold, hash og drabsforsøg'

27:47

Dokumentar om arbejdsforholdene i bofællesskaber.

Luk video