LIGE NU:

14-årige Julie skriver brev til statsministeren

Aflivningen af de mange mink i Nordjylland har ikke kun konsekvenser for ejerne af minkfarmene. Det berører også minkavlernes familier, og derfor har 14-årige Julie nu skrevet et brev til statsministeren i et forsøg på at råbe hende op.

”Kære Mette. Jeg skriver til dig, fordi du har sagt, at du er børnenes minister. Min fars farm er en af dem, der er blevet smittet med corona, og hvor alle hans mink skal slås ned.”

Sådan lyder starten på det brev, 14-årige Julie Bundgaard Thomsen har sendt til statsminister Mette Frederiksen. Hun vil gøre landets øverste politiske leder opmærksom på, at aflivningen af minkene ikke kun rammer branchen og avlerne – men også deres familier.

quote Skal vi flytte, fordi der ikke er nok penge til at blive boende på vores gård, kan jeg stadig komme på efterskole efter 9 klasse, kan min lillebror stadig for den konfirmation som han ønsker sig?

Julie Bundgaard Thomsen, 14 år

- Jeg tænkte, at hun nok var den eneste, der kunne gøre noget, siger Julie Bundgaard Thomsen.

”Jeg forstår godt, at det er nødvendigt, at de skal slås ned og jeg tror også min far har forstået nødvendigheden i det. Det er bare virkeligt hårdt at se en person, som du elsker så højt være i en situationen, hvor han intet kan stille op.”

”Skal vi flytte, fordi der ikke er nok penge til at blive boende på vores gård, kan jeg stadig komme på efterskole efter 9 klasse, kan min lillebror stadig for den konfirmation som han ønsker sig?"

Det er nogle af de spørgsmål og tanker, som hun håber, Mette Frederiksen vil give hende et svar på.

- Jeg håber, hun måske får lidt mere øjnene op for, at det påvirker hele familien, så hun måske kan lave en hjælpepakke til familien, så der er mulighed for, at vi kan klare os, siger Julie.

Gjorde stort indtryk på Julies mor

Det hele begyndte med, at Julie havde spurgt sin mor, om man kunne skrive et brev til statsministeren. Hun svarede ja, og så tænkte hun ikke mere over det, før Julie kom med et færdigskrevet brev. Og det gjorde dybt indtryk på hende, da hun læste brevet.

- At det fylder så meget for børnene, at Julie tager initiativ til at gøre et eller andet, det rører mig selvfølgelig dybt, siger Julies mor Cita Bundgaard Nielsen.

Med brevet fik Cita Bundgaard Nielsen øjnene op for, hvordan det var at være barn og se til den situation, hendes far befandt sig i. Og det har fået hende til at ændre måden, hvorpå de inddrager børnene i bekymringerne.

- Jeg tænker da, vi skal have Julie og hendes bror Jonas noget mere med på råd, at de kan give deres mening, og hvordan de tænker, for de kommer også til at ofre noget i det her jo, siger Cita Bundgaard Nielsen.

Minkfarmen blev konstateret smittet i torsdags, og familien venter stadig svar på, hvornår minkene skal aflives.