LIGE NU:

Hele verden følger med: Myndighederne giver international opdatering på coronasituationen i Danmark

Efter 12 danskere er konstateret smittet med en ny mutation af coronavirus fundet i mink, hviler verdens øjne på Danmark. Myndighederne holdt i den forbindelse pressemøde fredag for internationale medier med henblik på at give en status på coronasituationen herhjemme.

Fredag eftermiddag havde myndighederne inviteret til internationalt pressemøde.

På mødet blev medierne oplyst om, hvilke tiltag Danmark har igangsat for at nedkæmpe smitten af henholdsvis covid-19 samt den nye mutationsvirus.

Til stede var udenrigsminister Jeppe Kofod (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, afdelingschef hos Statens Serum Institut Tyre Grove Krause og beredskabschef og sektionsleder i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Formålet med mødet var at give internationale medier et indblik i, hvordan vi her i Danmark arbejder på at nedkæmpe smitten efter de danske myndigheder onsdag kunne oplyse, at der var identificeret en særlig mutation af coronavirus, cluster 5, i danske mink, som efterfølgende 12 personer er konstateret smittet med.

Myndighederne frygter, at den nye mutation kan have negativ effekt på fremtidige vaccinationer, og i en vis grad gøre vaccinationen ineffektiv.

Og netop den nyhed har fået stor opmærksomhed i de internationale medier. Myndighederne valgte derfor at give et internationalt indblik i den danske situation.

Dansk gennemsigtighed

Første og vigtigste pointe Jeppe Kofod fremsatte på mødet var, at Danmark tager hele situationen meget alvorligt. Danmark vil være åben og transparent omkring udviklingen af situationen, og deler informationen med omverdenen.

Søren Brostrøm fortalte i den forbindelse, at samtlige tiltag der foretages i Danmark, og særligt i Nordjylland, er med henblik på at kontrollere smitten, så det ikke bliver et globalt problem.

Han tilføjede, at Danmark er optimistisk omkring situationen med smitten i mink.

Også afdelingschef hos Statens Serum Institut Tyre Grove Krause kunne fortælle om Danmarks transparens i arbejdet med den nye mutation. Danmark har delt sine informationer om virusmutationen med udlandet, herunder de europæiske sundhedsmyndigheder, ECDC.

- Vi fik svar på prøverne i mandags, der viste at den nye mutation kunne have en effekt på en mulig vaccination. De blev sendt til Statens Serum Institut, der tirsdag kunne meddele, at der var en betydelig sundhedsrisiko forbundet med den nye mutation, fortalte Tyre Grove Krause på pressemødet, og tilføjede at de gav resten af verden besked om de nye opdagelser onsdag.

Tiltag for at kontrollere smitten

På pressemødet blev de nationale og regionale tiltag præsenteret. Her kunne Jeppe Kofod fortælle hvordan man i Danmark forholder sig til situationen og hvilke tiltag, der tidligere er igangsat samt hvilke restriktioner der netop er indført i Nordjylland.

En essentiel del af opgaven med at få nedkæmpet den nye virusmutation og forhindre smitten af cluster 5, har været beslutningen om at slå samtlige mink ned i Danmark.

Her kunne Niklas Hove fra Fødevarestyrelsen kortfattet redegøre for arbejdet med nedslaget af de næsten 17 millioner mink og fortælle, at de forventer at have aflivet samtlige danske mink indenfor de næste uger.

- Det vil ske hurtigt, men det er ikke behagelig opgave, understreger Nikolas Hove.

Flere regioner forventes smittet med minkmutationer

Myndighederne kunne tidligere i dag oplyse, at 214 personer var blevet identificeret smittet med coronamutationer fra mink. Heraf 12 med den særlige cluster 5-version.

quote Man vil formentligt finde smitten i andre regioner

Tyre Grove Krause, afdelingschef hos Statens Serum Institut

- Primært eksisterer problemet på nuværende tidspunkt i Nordjylland, men hvis man følger udviklingen på minkfarmene, vil man formentligt finde smitten i andre regioner, fortalte Tyra Grove Krause.

På pressemødet blev der spurgt ind til, hvorfor myndighederne har valgt at indføre restriktioner i et sådant omfang, når der ikke er et større evidensbaseret grundlag for nedlukningen af Nordjylland, hvortil Tyre Grove Krause svarede, at det er vigtigt at reagere hurtigt, og at man af sikkerhedsmæssige årsager ikke altid kan vente på beviser.

Hun tilføjede, at der dog ikke på nuværende tidspunkt er identificeret en øget personrisiko forbundet med den nye særlige mutation, blot at den kan have effekt på en fremtidig vaccination.

20210224-182014-L_25Mb

Statsminister om genåbning: - Svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt

def_thumb,50_percent

play Finn overrasket med musikalsk krammer af sine medarbejdere

Martin Nielsen

play Martin bruger sin vinterferie som landmand: - Det har været så dejligt

20201222-200951-L_45Mb

Minister er optimist i forhold til ny fjordforbindelse

20210224-182014-L_25Mb

Statsminister om genåbning: - Svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt

def_thumb,50_percent

play Finn overrasket med musikalsk krammer af sine medarbejdere

Til forsiden

Til forsiden