Seneste nyt:

Kritiske funktioner: Hvis du arbejder med dette, kan du fortsat krydse kommunegrænserne

Man bør kun krydse kommunegrænsen, hvis man har en kritisk arbejdsfunktion eller andre uopsættelige ærinder, lyder den kraftige opfordring fra regeringen. Ansatte i eksempelvis i plejesektoren, politiet eller fødevarevirksomheder er derfor undtaget.

På torsdagens pressemøde blev det gentaget, at kritiske jobfunktioner er undtaget regeringens anbefalinger om ikke at krydse kommunegrænserne i de syv kommuner. 

- Resten af Danmark har brug for jeres store indsats i den kommende tid. Vi skal have den her situation under kontrol, sagde Mette Frederiksen (S) til pressemødet.

Det gælder altså borgere, som bor eller arbejder i de berørte kommuner.

- På samme måde skal andre danskere ikke rejse ind i de syv kommuner.

DET GÆLDER I DISSE SYV KOMMUNER

Pleje, politi og minkaflivere

De kritiske jobfunktioner indbefatter de mennesker, der varetager de mest nødvendige hverv i samfundet. Det gælder derfor ansatte i sundheds- og plejesektoren, personer der arbejder med udsatte og ansatte i børne- og undervisningssektoren.

Også ansatte i politiet, kriminalforsorgen og beredskabet må fortsat rejse mellem kommuner. Nordjyllands Politi har meldt ud, at de vil være ekstra synlige i gadebilledet i de pågældende kommuner.

Desuden er der ekstra militært personale til stede i Nordjylland for at hjælpe med minkaflivingerne. Arbejder man med aflivning af dyrene, vil man også været undtaget afbefalingerne om ikke at bevæge sig rundt mellem kommunerne.

Mad, medicin og IT

Den kritiskte infrastruktur bliver opretholdt, hvilket gælder produktion og salg af mad, energi, medicin, hvorfor ansatte, der arbejder med dét, kan krydse kommunegrænserne.

Øvrige forsyningsvirksomheder gælder de arbejdspladser, der beskæftiger sig med energi, vand, affaldshåndtering, tele- og IT-infrastruktur og  finansielle infrastruktur. Læs mere her.

DISSE 'KRITISKE FUNKTIONER' MÅ FORTSAT REJSE MELLEM KOMMUNERNE

NT: Flextur som nødtransport til folk med kritiske funktioner

Al offentlig trafik indstilles i de syv kommuner, som er berørte af coronanedlukningen. I den forbindelse oplyser NT, at alle tog, busser og færger bliver indstillet, men arbejder man i en kritisk jobfunktion, vil det være muligt at benytte sig af Flextur som nødtransport.

Patienter må gerne krydse kommunegrænser

- Vi afventer i øjeblikket den præcise bekendtgørelse fra myndighederne, men arbejder allerede nu på mulige løsninger. Det vil vi fortsætte med fredag og henover weekenden, skriver NT.

Trafikken afvikles som normalt frem til mandag 9. november, hvor restriktionerne træder i kraft.

Frederikshavn Kommune opretholder kritiske funktioner

Frederikshavn Kommune er én af de syv berørte kommuner, som må sende alle medarbejdere uden kritiske funktioner hjem de næste fire uger.

Det betyder, at arbejdet på sundhedsområdet inden for plejesektoren og inden for det sociale område fortsætter uændret.

- Vi er her stadig. Vi varetager alle de kritiske funktioner og sørger for, at der bliver taget hånd om alle de borgere, vi har ansvar for, fortæller borgmester Birgit S. Hansen (S).

På jobcenteret og i borgerservice vil medarbejdere blive sendt hjem. Det vil dog stadig være muligt at få telefonisk kontakt og afholde digitale møder, oplyser kommunen.

- Vi arbejder stadig, men langt de fleste af vores medarbejdere kommer til at arbejde hjemmefra. Det er nødvendigt for at bryde smittekæderne. Vi har et enormt ansvar nu, siger Birgit S. Hansen (S).

Fra på mandag vil en lang række kommunale bygninger være lukket i hele Nordjylland.

Statsministeren: - Det er en meget kraftig anbefaling

Efter torsdagens pressemøde spurgte TV2 Nord, hvordan regeringen vil sikre, at nordjyderne lader være med at bevæge sig rundt i landsdelen. Hertil udtrykte hun stor tillid til borgerne.

- Altså, man kan godt stole på nordjyder. Det siger jeg i alle mulige andre sammenhænge med den baggrund, jeg selv har. Selvfølgelig har vi som regering ikke lyst til, at der skal stå betonklodser og spærre vejene i det nordjyske.

quote Det er en meget kraftig anbefaling, at folk bliver i egen kommune. Og selvfølgelig forventer vi, at folk efterlever det.

Statsminister Mette Frederiksen

- Vi regner med, at langt de fleste nordjyder gør alt, hvad de kan for at få bragt smitten ned under denne globale pandemi i forhold til de restriktioner, der er, lyder statsministerens budskab.

Desuden understregede Mette Frederiksen, at der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland. Offentlige og private arbejdpladser opfordres derfor kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, lyder det fra regeringen.