LIGE NU:

Skærpet forsamlingsforbud, større afstand og hævet risikoniveau: Få overblikket over de nye restriktioner

Statsministeren inviterede tirsdag eftermiddag til pressemøde, hvor hun orienterede om nye restriktioner, der skal dæmpe smitten mod coronavirus. De nye restriktioner indebærer blandt andet sænket forsamlingsforbud og større afstand i butikker. Derudover har myndighederne hævet risikoniveauet fra 4 til 5.

Artiklen opdateres...

Presset på sundhedsvæsenet stiger, positivprocenten for coronasmittede stiger og en særlig engelsk virusvariant spreder sig. Det fik tirsdag eftermiddag statsminister Mette Frederiksen til at invitere til pressemøde i Statsministeriet, hvor hun orienterede om en række nye restriktioner.

Statsministeren begyndte med at sende en appel afsted til alle danskere.

- Bliv mest muligt derhjemme. Arbejd hjemmefra, hvis du overhovedet kan. Køb kun ind én person ad gangen. Undgå at mødes med andre end husstand og allernærmeste. Kort sagt: Aflys alle aftaler, hvor det overhovedet er muligt, sagde statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

Hun gjorde desuden opmærksom på, at det er regeringens og myndighedernes forventning, at det kan blive nødvendigt at forlænge restriktionerne, og det bør man forberede sig på.

- Realiteten er, at der er få muligheder til bage for at lukke endnu mere ned, og derfor bliver vores indsats hver i dag stadig vigtigere. Vi ønsker ikke at holde Danmark lukket en dag mere end nødvendigt. Ved at gøre mere nu øger vi sandsynligheden for, at vi kan genåbne, men det er ikke lige nu. Desværre, sagde Mette Frederiksen.

Her kan du få et overblik over de væsentligste ændringer, der kom frem på pressemødet.

Forsamlingsforbuddet skærpes

TV 2 kom tirsdag i besiddelse af et notat fra Statens Serum Institut, der viste, at Statens Serum Institut anbefaler at skærpe forsamlingsforbuddet.

- I og med at store dele af samfundet er nedlukket, forventes det, at smitte i højere grad kan ske i forbindelse med forsamlinger inden og udenfor hjemmet, og at stramning af forsamlingsforbuddet fra 10 til 5 personer i det offentlige rum er et nødvendigt tiltag for at forebygge alvorlig smittespredning, fremgår det af notatet.

Derfor meddelte Mette Frederiksen på pressemødet, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 10 til 5. Skærpelsen træder i kraft onsdag. Det sker ifølge Mette Frederiksen efter drøftelser med partilederne. Hun opfordrede under pressemødet desuden til, at man heller ikke mødes flere end fem personer i private husstande, selvom det ikke bliver ulovligt.

Større afstand

Afstandskravet i detailhandlen hæves fra nuværende én meter til to meter. Det gør sig desuden gældende i det offentlige rum.

Risikoniveauet hæves fra 4 til 5

Myndighederne indførte i efteråret en skala fra 1-5, der skal vise, hvor alvorlig smitten i samfundet er. Niveauet har hidtil ligget på niveau 4, der betyder ”udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.”. Niveauet bliver dog i dag hævet til 5, der betyder ”udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges.”

Afslutningsvis gjorde hun opmærksom på, at for få bliver testet i de dage, vi er i nu. Myndighederne skal derfor sikre, at personale på plejecentre i alle regioner kan hurtigtestes, og myndighederne skal udvikle testmuligheder for personale i daginstitutioner. Derudover er målet, at alle positive prøver skal gen-sekventeres.