Venstres udspil: Nordjyske virksomheder skal ikke betale regningen for nedlukning

Jeg synes ikke, det er fair, at prisen for nedlukningen af Nordjylland og de nordjyske kommuner havner hos de nordjyske virksomheder.

Sådan lyder det fra det nordjyske valgte folketingsmedlem, Torsten Schack Pedersen,  forud for fredagens forhandlinger om en økonomisk hjælp til Nordjylland, efter to ugers nedlukningen.

- Vi synes , der ligger en bunden opgave i at samle en regning op, som staten har påført nordjyske virksomheder, og vi synes i Venstre ikke, at regeringens udspil rammer bredt nok, siger Torsten Schack Pedersen, der er Venstres erhvervsordfører.

De generelle hjælpepakker, som allerede er indført,  kan hjælpe nogen, men de hjælpepakker er slet ikke nok for det nordjyske erhvervsliv, der særligt de sidste fjorten dage har været udfordret på grund af nedlukning af syv nordjyske kommuner.

- Vi oplevet, at særligt produktionsvirksomheder står med en omsætningsnedgang på 30 procent. Til gengæld har mange af dem markant forhøjede lønomkostninger, fordi de medarbejdere, der måtte komme på arbejde, dem har virksomhederne trukket ekstra hårdt på. Og det betyder, at der ligger en meromkostning hos nordjyske virksomheder med masser af overarbejde - og det synes vi fra Venstres side, at det er selvfølgelig staten, der skal betale den regning, siger Torsten Schack Pedersen.

Borgmester: Turisterhvervet lider

Hvem, der skal betale, sætter Hjørrings borgmester Arne Boelt ikke navn på, men der ifølge borgmesteren en kæmpe ubetalt regning, der venter.

- Der skal i den grad en genstartspakke til for erhvervslivet - ikke mindst til turisterhvervet, der i den grad er hårdt ramt. Der skal en markant indsats til for at rette op på det område, siger Arne Boelt og tilføjer, at Nordjyllands turistmæssige omdømme i hele verden har lidt alvorlig skade, efter landsdelen også i internationale medier blev kædet sammen med den særlige corona-mutation cluster-5 og et muligt epicenter på linje med Wuhan, hvor coronavirussen blev fundet først.

- Der skal i den grad en genstartspakke til for erhvervslivet - ikke mindst til turisterhvervet, der i den grad er hårdt ramt. Der skal en markant indsats til for at rette op på det område, siger Arne Boelt (Soc.Dem.). Video: Per Frank Paulsen

Hos Turisthus Nord er man ikke i tvivl om, hvad tiden skal bruges på de kommende måneder. Der skal trækkes i arbejdstøjet, og så skal turismen indstille sig på helt andre rammer for at drive forretning end hidtil - mens man venter på spørgsmålet om kompensation til erhvervet bliver besvaret.

- Men vi glæder os over, at erhvervet ikke melder om aflysninger af betydning i 2021, så det ser ud til, at erhvervs- og feriegæster opretholder deres bookinger og ser tiden an. Samtidig ser vi en tendens til, at forskellige ophold og oplevelser – dem, der kan gennemføres under de gældende restriktioner – bookes meget kort tid forinden. Så det kan gå begge veje. Lige nu er der ingen, der aner, hvad morgendagen bringer, og det gælder jo både erhverv og gæster. Vi må simpelthen indstille os på, at tingene kan ændre sig fra dag til dag, siger direktør i Danmarks største turistforening, der repræsenterer turismeerhvervet i Skagen, Frederikshavn og Sæby , René Zeeberg.

Han glæder sig foreløbig over, at Frederikshavn Kommune ligesom de øvrige seks kommuner, der har været omfattet af de særlige restriktioner, nu er sidestillet med resten af landet, og at mobiliteten på tværs af kommunegrænser er genetableret.

16.000 virksomheder berørt

Nedlukningen i Nordjylland berører 16.000 virksomheder og 126.000 beskæftigede. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Restriktionerne gjaldt i de syv kommuner Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø. Og lempelserne, der kom torsdag, betyder, at borgerne igen må besøge nabokommunerne - og resten af landet.

Derudover kan restauranter og caféer åbne fra i dag fredag, ligesom der også blive åbnet for den kollektive trafik samt kultur- og fritidsliv.

Restriktioner for daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser lempes først mandag.

Genåbningen var i følge erhvervslivet også tvingende nødvendig nu.

- Mange har booket ordrer andre steder end ved deres vanlige leverandører. Og de ordrer skal de jo ud af, før de nordjyske virksomheder kommer tilbage på banen. Og de skal også kompenseres – også langt ud over den 3. december, siger Niels Bay Christensen, der er erhvervsdirektør hos Erhvervshus Nord.

Virksomhederne har mistet ordrer og tabt millioner af kroner i omsætning på to ugers nedlukning, og der er behov for store hjælpepakker, lyder det fra kommuner og erhvervsliv.

DI: Frustration

Genåbningen af store dele af Nordjylland  glæder også Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør for Dansk Industri, DI.

- Det har været to lange uger for Nordjylland, så det er godt nok en vigtig og ventet nyhed. Restriktionerne har skabt store frustrationer og problemer for nordjyske virksomheder og borgere, så åbningen har været ventet og efterspurgt, siger han.

Han mener, at de nordjyske virksomheder har båret en tung byrde for at overholde restriktioner, som han kalder uklare og frustrerende.

- Vi har alle sammen en kæmpe interesse i at begrænse smitten, og de nordjyske virksomheder og borgere har taget et kæmpe ansvar, siger han.

Også direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er glad for, at de nordjyske restriktioner lempes.

- Nordjyderne har taget et stort ansvar og har været igennem to svære uger, skriver han på Twitter.

- Vi ser nu frem til, at alle aftaler om hjælpepakker kommer på plads, så ramte virksomheder kan få kompensation for perioden.

Restriktioner betyder kompensationer

På Christiansborg skal politikerne i dag fredag diskuterer kompensation til erhvervslivet, og regeringen har på forhånd fremlagt forslag om at oprette en pulje på ti millioner kroner til byggebranchen. Penge, der kan søges af erhvervslivet for at dække eventuel bod for manglende levering af byggeprojekter eller forsinkede byggeprojekter.

Men det er ifølge Venstre langt fra nok. Og Venstres erhvervsordordfører Torsten Schack Pedersen mener, Nordjylland skal have et særligt vågent øje fra politisk side.

- Virksomhederne bærer allerede en stor omkostning på grund af coronasituationen, og når nordjyske virksomheder så bliver pålagt yderligere restriktioner og slår krumspring for alligevel at forsøge at holde hjulene igang, så synes jeg, det er lidt mærkeligt at sige at ekstraregningen for nedlukningen skal lande hos de nordjyske virksomheder, siger Torsten Schack Pedersen og fastslår, at det er staten, der må betale regningen.

- Så længe der er restriktioner, så er der kompensationer, lyder det fra  -mener nordjysk valgte erhvervsordfører, Torsten Schak-Petersen.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland