LIGE NU:

Sigtede i sagen klager: Genopretning af ødelagt klit risikerer at blive udsat

Arbejdet med at genoprette klit i Skagen er sat i bero.

Genopretningen af de fredede klitter ved Skagen Sønderstrand risikerer at blive udsat med op til otte måneder. De to sigtede i sagen om groft hærværk har klaget over genopretningsplanen, og derfor er den nu sat i bero.

Og genopretningen af det 2.000 kvadratmeter store område, ser nu ud til at blive udskudt med op til otte måneder.

- Det er knaldhamrende frustrerende, at vi ikke kan komme op og reetablere den her klit, som fuldstændig tåbeligt har været udsat for hærværk, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen.

Natten til 26. oktober 2019 blev toppen af klitterne fjernet. To mænd er sigtet i sagen, og det er dem, der har klaget over den genopretningsplan, som Fredningsnævnet ellers havde godkendt, viser en aktindsigt som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

- Jeg mener ikke, at de forvaltningsretlige regler i forhold til, hvem der er blevet partshørt, er blevet overholdt i forhold til, hvem der har en interesse i de her ting, siger Rasmus Amandusson, der er forsvarer for den ene af de sigtede.

Frederikshavn Kommune mener, at genopretningen vil koste omkring en halv million kroner, og at 3.000 kubikmeter sand skal flyttes. Borgmester Birgit S. Hansen siger, at kommunen har overflyvningsbilleder fra området, der viser, hvordan området så ud, før klitten blev udsat for hærværk.

Rasmus Amandusson og hans klient mener, at det drejer sig om langt mindre sand, og at genetableringen dermed kan gøres billigere.

- Hvis man reetablerer efter kommunens opfattelse og reetablerer 3.000 kubikmeter, hvor vi reelt mener, det er 250 til 400 kubikmeter, der er skubbet til, så vil man faktisk komme til at bygge en ny klit, siger Rasmus Amandusson.

Den manglende genopretning kan ifølge Birgit S. Hansen få konsekvenser.

- Jeg kan godt frygte, og det kan fagfolk også, at der for eksempel kommer en stor vinterstorm, som vil gøre skaden større, siger Birgit S. Hansen.

Det er Miljø- og Fødevareklagenævnet, som skal behandle sagen om genetableringen af de fredede klitter.