LIGE NU:

Skagboer vil have sygeplejerske som erstatning for lægevagt

En gruppe borgere i Skagen undersøger nu muligheden for at oprette en akutklinik bemandet af en sygeplejerske – som erstatning for den lukkede lægevagt.

En gruppe borgere i Skagen foreslår nu, at man opretter en akutklinik bemandet af en sygeplejerske som alternativ til lægevagten, der endegyldigt lukkede 1. marts i Skagen, Brovst og Farsø.

- Det ideelle ville være en læge, men hvis ikke det kan lade sig gøre, så må vi se, hvad der er af andre muligheder, siger Peder Kristiansen, en af initiativpersonerne bag Facebook-gruppen ”Borgergruppe for bevarelse af et nært sundhedstilbud i Skagen”.

Facebook-gruppen blev oprettet for godt tre uger siden, da skagboerne kunne konstatere, at byens lægevagt ville lukke. Siden er gruppen vokset til mere end 1500 medlemmer, og her diskuteres mulige alternativer til lægevagten ivrigt.

Simple behandlinger og videokonsultation

Med opbakning fra en større del af gruppens medlemmer har initiativpersonerne foreslået en vagtklinik bemandet af en sygeplejerske, som kan klare simple behandlinger.

- Vi har skelet lidt til, at de i Aalborg har en funktionsbeskrivelse for sygeplejersker i Akutmodtagelsen, og der er faktisk ret mange opgaver, de varetager. De kan tage forskellige blodprøver og blodtryk, de kan give en injektion for et eller andet, de kan pode en hals, de kan tage en urinprøve. Der er rigtig mange ting, de kan gøre - hvor de kan se, hvad det er, vi har med at gøre, inden man måske skal videre i anden behandling, siger Pia Karlsen, en anden af initiativpersonerne.

 

Sygeplejersken i den foreslåede akutklinik skal referere til en vagtlæge, og samtidig skal det være muligt for patienter at konsultere en vagtlæge via videokonsultation.

Tiltaget med en sygeplejerske-klinik i byen skal skabe tryghed blandt byens borgere – nu hvor nærmeste lægevagt ligger i Frederikshavn eller Hjørring.

- Det er vigtigt at have en lokal sundhedsperson. Det er vigtigt at komme op til nogle, der ved noget mere om det her område, end vi almindelige borgere gør, siger Peder Kristiansen, der bakkes op af Pia Karlsen:

- Bare det, at der er en sundhedsfaglig person, der kigger på en, kan nogle gange give tryghed hos folk, siger hun.

Politikere kigger på flere alternativer

Tirsdag mødtes Region Nordjyllands Akut- og Praksisudvalg for netop at drøfte alternativer til de tre lukkede vagtlæger i Skagen, Brovst og Farsø.

- Det kan være muligheden for at bruge ny teknologi, det kan være muligheden for, at vi kan bruge paramedicinerne i højere grad, det kan være muligheden for, at vi kan styrke samarbejdet med kommunerne om at bruge akutsygeplejersker, fortæller udvalgsformand Mogens Ove Madsen (S).

I udvalget har man blandt andet skelet til Region Midtjylland, hvor en ordning lignende den, de foreslår i Skagen, er taget i brug i Grenaa.

- Vi synes bestemt, at der kan være nogle muligheder i netop at bruge sygeplejersker som frontpersonale, og så have back up fra vagtlægerne, lyder det fra Mogens Ove Madsen.

Brug for lokalt sundhedspersonale – også som turistdestination

Borgergruppen mener desuden, at Skagen som stor turistdestination har brug for en lokal behandlingsmulighed.

- Vi har mere end en million besøgende, og det er ikke alle, der kommer i en bil. Mange kommer sejlende hertil, nogle kommer i tog, nogle cykler herop, og vi synes, at det er et minus for vores by og udvikling, hvis ikke der er et tilbud heroppe langt mod nord, siger Pia Karlsen.

Region Nordjylland vil i løbet af næste uge holde borgermøder i Skagen, Brovst og Farsø for at drøfte mulige kompenserende tiltag i de tre byer. Herefter ventes Akut- og Praksisudvalget at træffe beslutning om hvilke alternativer, der skal realiseres.

I Skagen håber man på en hurtig afklaring.

- Vi håber på, at den (akutklinikken, red.) kommer hurtigst muligt. Og det er selvfølgelig vigtigt, at der er et godt beredskab, når byen bliver fyldt med gæster. Men det er ligeså vigtigt resten af året, siger Peder Kristiansen.

Se en længere debat fra 24. februar om lukninger af lægevagterne i Skagen, Brovst og Farsø her.
Coronatest

Se kortet: Du får maksimalt 20 kilometer til et teststed

politikere

Den tredje Limfjordsforbindelse: Ny rapport skaber uenighed på Christiansborg

Blå blink

Spritbilist nikkede politibetjent en skalle - og forsøgte at bide betjenten i låret

Peter Sørensen

Peter Sørensen stopper som cheftræner i Hobro

Coronatest

Se kortet: Du får maksimalt 20 kilometer til et teststed

politikere

Den tredje Limfjordsforbindelse: Ny rapport skaber uenighed på Christiansborg

Til forsiden

Til forsiden