Undersøgelse anbefaler fyring af direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

To mulige svindelsager er dukket op det seneste år i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

En advokatundersøgelse konkluderer, at der er grundlag for at placere et ansættelsesretligt ansvar hos to ledende medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES). Den ene af de to medarbejdere er direktøren for ejendomsstyrelsen.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at ministeriet "straks vil følge op" på undersøgelsens konklusion.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) holdt i dag pressemøde om den svindel, der er foregået i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. 

Politisk redaktør på TV 2, Troels Mylenberg, vurderer, at meldingen skal tolkes som, at de to ledende medarbejdere nu vil blive fyret.

- At indlede et ansættelsesretligt forløb kan kun betyde en afskedigelse. Og det er ikke overraskende, når man ser på det rod, der har været, siger han.

Advokatundersøgelsen kommer, efter at to skandalesager med mulig bestikkelse og svindel i FES er kommet til offentlighedens kendskab det seneste år.

Begge tilfælde har kunnet foregå, fordi de samme medarbejdere har haft mulighed for både at kunne oprette og godkende overførsler og ordrer.

Sideløbende med advokatundersøgelsen blev en revisionsundersøgelse også iværksat. Den konkluderer, at de økonomiske kontrolinstanser i FES ikke var i stand til at "imødegå væsentlige økonomiske risici." Derfor anbefaler revisionsundersøgelsen, at 4800 transaktioner nu skal undersøges - i alt omfatter de indkøb for omtrent 240 millioner kroner.

- En rigtig dårlig sag

Advokatundersøgelsen betyder nu, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) får fjernet sagen om svindel i FES fra sit skrivebord, siger Troels Mylenberg.

- Den har ligget og ulmet i lang tid, og man har bare ventet på det her. Det er en rigtig dårlig sag, som viser, at der er en rigtig dårlig kultur visse steder under hendes vinger, under tidligere ministres vinger og i Forsvaret i det hele taget.

Mylenberg vurderer, at Bramsen har fuld opbakning på Christiansborg i forhold til denne sag.

- Det betyder, at hun nu kan gå videre til nogle af de andre sager, for der er mange problematiske sager, som har været på forsvarsministerens bord, og som hun har skullet håndtere.

De to skandalesager

Forsvarsministeriet har det seneste år været ramt af flere skandalesager. To af dem udspringer fra Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse og har foranlediget de to omtalte undersøgelser.

Ejendomsstyrelsen står for opførsel og drift af alle Forsvarets faciliteter og har altså dannet ramme om de to tilfælde af formodet svindel.

Her er et overblik over de to sager:

Sagen fra 2016

Den ene sag stammer fra 2016, hvor politiet modtog første anmeldelse. Sagen handler om bestikkelse af medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse, hvor i alt fem personer er tiltalt.

Tre af de tiltalte er fra det private erhvervsliv. To af de tre er håndværkere og tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter. Den tredje var ledende medarbejder i en installationsvirksomhed og er tiltalt for både bestikkelse og mandatsvig af særlig grov karakter.

Sidstnævnte er tiltalt for at have snydt både sin arbejdsplads og Forsvarets Ejendomsstyrelse. Det skulle han ifølge anklageskriftet have gjort ved at få kolleger til at udføre arbejde for sig selv privat.

De sidste to, der er tiltalt i sagen, var ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. De står tiltalt for at have modtaget bestikkelse. Den ene har ifølge anklageskriftet fået planter og smedejernslåger for 35.000 kroner til sin private ejendom, mens den anden skulle have fået renoveret sit hus for 1.740.000 kroner.

Ifølge anklagen blev de tiltalte fra det private erhvervsliv favoriseret i kontrakter fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse som følge af den omtalte bestikkelse.

Sagen er lige nu for retten, og der forventes at falde dom 12. november.

Sagen fra 2018

Sagen fra 2018 kom til offentlighedens kendskab, efter en whistleblower kontaktede Rigsrevisionen, der efterfølgende gik ind i sagen.

Whistlebloweren, Karsten Hamborg Ravnsgaard, arbejdede som økonomiansvarlig for en mellemstor virksomhed, der udførte opgaver for FES. Han blev mistænksom, da han oplevede, at de beløb, der blev faktureret til den offentlige institution, ofte ikke stemte overens med den faktiske pris for opgaven.

To medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet politianmeldt i sagen, efter Rigsrevisionen har fundet fejl i tre ud af fire indkøb i styrelsen.

Den potentielle svindel er muligvis sket ved, at medarbejderne har overført ekstra betaling til firmaer og efterfølgende fået den tilbagebetalt i eksempelvis dyre designerlamper og vingaver.


Seneste nyt

fra Nordjylland