Efterkommer af henrettet: - Han tog den hårdeste konsekvens

Det er lykkedes at finde nogle af efterkommerne til Thomas Bisp, der var den sidste mand, som blev henrettet i Hjørring. Det er nu 200 år siden han blev henrettet, og i den forbindelse åbner Vendsyssels Historiske Museum en ny udstilling.

Thomas Thomsen Bisp blev for 200 år siden halshugget, som straf på drabet af sin kone. Han var den sidste, der blev halshugget i Hjørring. 

I den forbindelse er Vendsyssels Historiske Museum i gang med at forberede en udstilling om dødsstraf i Danmark, og er begyndt at lede efter efterkommere til drabsmanden. 

Nu har vi fundet to af dem. 

En del af Danmarkshistorien

Gymnasieeleven Andreas Thybo Poulsen og hans storebror Rasmus Thybo Poulsen fra Gug er efterkommere af den henrettede fra Hjørring. 

Hvordan har du det med at være efterkommer efter Thomas Thomsen Bisp? 

- I bund og grund har jeg det fint med det. Vi er langt ude i fremtiden nu, og det er 200 år siden, det er sket, så man ser det ikke på samme måde, som hvis det havde været en oldefar eller en tipoldefar eller nogen, man havde en relation til, siger Andreas Thybo og fortsætter: 

- Personligt ser vi det i familien mere som en sjov historie,  og noget vi synes er spændende, siger Andreas Thybo Poulsen, der bor i Aalborg, mens storebror Rasmus Thybo Poulsen supplerer:

- Det er jo meget unikt at være en del af Danmarkshistorien.

Kraniet af Thomas Thomsen Bisp dukkede op i forbindelse med, at der skulle anlægges en ny vej i nærheden af der, hvor Thomas Thomsen Bisp var blevet henrettet næsten 100 år tidligere.
Kraniet af Thomas Thomsen Bisp dukkede op i forbindelse med, at der skulle anlægges en ny vej i nærheden af der, hvor Thomas Thomsen Bisp var blevet henrettet næsten 100 år tidligere.
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Ikke stolte, men nysgerrige

I forbindelse med 200 året for den sidste halshugning i Hjørring har Vendsyssel Historiske Museum ledt efter slægtninge til den dømte morder for at danne sig det fulde overblik over Thomas Thomsen Bisp og hans slægt.

- Vi vil jo gerne høre nogle forskellige vinkler på, hvordan man har det med det i familien, siger Jens-Christian Hansen, der er formidlingschef hos Vendsyssel Historiske Museum.

Det er via en slægtsbog, at brødrene Thybo Poulsen har fundet frem til deres relation til den halshuggede nordjyde, og selvom de ikke skjuler deres stamtræ, så går de heller ikke og praler med at være i familie med en dødsstrafsdømt.

- Det er jo selvfølgelig ikke så meget stolthed i det. Det er jo ikke Christian den 4., som byggede Rundetårn eller noget, det er jo forbundet med en vis skam, siger Rasmus Thybo Poulsen.

Vil gerne se udstilling med tip-tip-oldefar

Udover at give et større billede af Thomas Thomsen Bisp, så håber Vendsyssel Historiske Museum også at efterkommerne kan bidrage med nutidig fortælling om deres forfader.

- Det kunne være spændende, at få familiens holdninger til Thomas Bisp til at indgå som en del af udstillingen, siger Jens-Christian Hansen.

Til efterårets bliver Thomas Thomsen Bisp omdrejningspunktet for en udstilling om dødsstraf, og det vil hans tip-tip-oldebørn ikke gå glip af.

- Jeg synes, at det er ret spændende at have sådan en museumsudstilling, og at det er noget, man kan komme op og at se og samles om hele familien – det er faktisk en fra vores familie, siger Andreas Thybo Poulsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland