LIGE NU:

Få det store overblik: Da bomtrawleren stødte på grund

Mandag aften drev den hollandske bomtrawler Sursum-Corda UK-172 løs fra sit anker. Torsdag aften ligger den hollandske båd stadig mellem to revler i farvandet mellem Nørre Lyngby og Løkken.

Det er for mange et vildt syn, der møder dem, når de går på kysten mellem Nørre Lyngby og Løkken.

Vippende mellem ro revler i det nordjyske farvand ligger den hollandske båd Sursum-Corda UK-172.

Det hører sjældenhederne, at et skib med så moderne udstyr som Sursum-Corda UK-172 støder på grund, men det er, hvad der skete sent mandag aften for den hollandske fiskerbåd, der af type bedre er kendt som en bomtrawler.

Torsdag aften er den hollandske bomtrawler ikke kommet længere, end den var mandag aften. Her kan du få et overblik over, hvad der er sket med bomtrawleren i de fire dage, den nu har ligget på grund ud for den nordjyske kyst.

Kaldte på hjælp over radio

Hele miseren startede sent mandag aften, da den hollandske bomtrawler langsomt drev fra sit anker og som resultat af det endte med at støde på grund.

Hollænderne kaldte efter hjælp over radioen, da de opdagede, hvor tæt de var kommet på kysten, men da Hirtshals Redningsstation kom med hjælpen, var hollænderne nået så langt ind på kysten, at det ikke var muligt at trække deres båd ud igen.

- De kommer hurtigt ret langt ind og sidder nu uhjælpeligt fast. Der er seks besætningsmedlemmer ombord og de har det godt, sagde Klaus Thing Rasmussen der er vagthavende officer ved Forsvarets Operationscenter tirsdag morgen til TV2 Nord.

Allerede tirsdag begyndte der at blive arbejdet med at få lagt en plan for, hvordan hollænderne igen kunne få dybt vand under kølen. Men en problematisk plan indså man hurtigt.

Må vente på hjælp

Tirsdag ankom så slæbebåden Thor fra Hanstholm Bugserservice til den grundstødte bomtrawler for at vurdere, om skibet kunne trækkes fri allerede tirsdag.

De meldinger, hollænderne fik, var dog ikke just til at råbe hurra for.

- Der er op til to meter høje bølger lige nu, så vi kan ikke gøre noget nu. Vi risikerer selv at gå på grund, sagde skipper Ole Christensen fra Thor onsdag formiddag til TV2 Nord.

Onsdag var det samme billede, der tegnede sig af bølgerne omkring den hollandske bomtrawler, og derfor måtte et forsøg på at slæbe båden fri udskydes til torsdag, hvor skipperen regnede med bedre vejr.

Mistænkelig politiker

Onsdag var regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen (DF) så forbi stranden for med egne øjne at se den hollandske båd ligge få meter fra stranden.

Erik Høgh-Sørensen har i mange år været optaget af fiskeriet i Skagerrak og hollændernes handling eller mangel på samme undrede regionsrådspolitikeren.

- Der er foregået et eller andet underligt, fordi den er drevet i timevis uden reelt at søge hjælp, og det finder jeg mistænkeligt, sagde Erik Høgh-Sørensen onsdag til TV2 Nord.

Men allerede mandag morgen havde Fiskerikontrollen været i kontakt med den hollandske bomtrawler uden at deres tanke blev ledt mod noget ulovligt.

- De fortalte, at de havde motorproblemer, og at de ventede på et andet hollandsk skib, der kunne trække dem til Thyborøn. Det er en ganske plausibel forklaring, som giver god mening for mig som sømand, der ligger og opererer her i området, sagde kaptajn på fiskeriinspektionsskibet Vestkysten, Torben Frederiksen, til TV2 Nord onsdag.

Et forgæves forsøg fra egne rækker

I dag, torsdag, skulle så være dagen, hvor den hollandske bomtrawler skulle forsøges trækkes væk fra havbunden.

Torsdag formiddag gik redningsaktion så i gang. Det var dog hverken de danske slæbebåde Odin eller Thor, der var med. De vurderede nemlig, at det var bedst at vente til torsdag eftermiddag, men så lang tid kunne hollænderne ikke vente.

Hollænderne valgte ifølge TV2 Nord reporter på stedet at hyre en såkaldt RIB-båd, der skulle hjælpe med bugseringen. Det var dog uden held, så torsdag aften ligger hollænderne stadig stille med mere sand end vand under kølen.

Dansk aktion fredag morgen

Fredag bliver der derfor gjort endnu et forsøg på at få den hollandske bomtrawler ud i vandet igen. Efter planen skal de to danske slæbebåde i aktion tidligt fredag morgen.

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Illustration_3Limfjordsforbindelse_Noerredyb

Limfjords-område skal undersøges for asbest

Thisted Kommune Rådhus (3)

Budgetforlig i Thisted: Fart på den grønne omstilling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Til forsiden

Til forsiden