Politiker om grundstødt hollandsk bomtrawler: - Jeg finder det mistænkeligt

Regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Erik Høgh-Sørensen undrer sig over, at den hollandske bomtrawler ikke bad om hjælp noget tidligere. Fiskerikontrollen har ikke observeret noget ulovligt.

Sent mandag aften stødte den hollandske bomtrawler Sursum-Corda UK-172 på grund ved kysten mellem Nørre Lyngby og Løkken. Skibet er siden blevet et stort tilløbsstykke, da det i dag hører til sjældenhederne, at et skib støder på grund. 

Onsdag var regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen (DF) forbi stranden. Han har siden 1996 været optaget af fiskeriet i Skagerrak, og for ham er den hollandske bomtrawlers grundstødning endnu et eksempel på, at de hollandske bomtrawlere skal ud af de danske farvande. Det er forbudt at fiske tættere end 12 sømil på kysten. 

quote Der er foregået et eller andet underligt, fordi den er drevet i timevis uden reelt at søge hjælp, og det finder jeg mistænkeligt.

Erik Høgh-Sørensen, regionrådsmedlem, Dansk Folkeparti. 

- Der er foregået et eller andet underligt, fordi den er drevet i timevis uden reelt at søge hjælp, og det finder jeg mistænkeligt, fortæller Erik Høgh-Sørensen til TV2 Nord.

VIDEO: Fiskerikontrollen kontaktede den hollandske bomtrawler, da de så at den var for tæt på kysten. 

De hollandske bomtrawlere har fået meget kritik fra særligt lokale nordjyske fiskere, som mener, at bomtrawlerne ødelægger havbunden med deres metode til at fiske. Og de nordjyske fiskere bliver bakket op af Erik Høgh-Sørensen.

-  De har fået tilladelse til at fange en meget lille mængde rødspætter her i Skagerrak, og det har de brugt til at overfiske og rovfiske, og det bør der sættes en stopper for, siger Erik Høgh-Sørensen.

Ingen ulovligheder

Allerede mandag morgen kontaktede Fiskerikontrollen den hollandske bomtrawler.

- De må ikke fiske inden for en grænse på 12 sømil af kysten, og den var overskredet kunne vi se på vores overvågningskort. De fortalte, at de havde motorproblemer, og at de ventede på et andet hollandsk skib, der kunne trække dem til Thyborøn. Det er en ganske plausibel forklaring, som giver god mening for mig som sømand, der ligger og opererer her i området, fortæller kaptajn på fiskeriinspektionsskibet Vestkysten, Torben Frederiksen, til TV2 Nord.

Der er altså ikke foregået noget ulovligt ifølge Fiskerikontrollen, og også kaptajnen på den hollandske bomtrawler afviser, at de skulle have fisket for tæt på kysten.

- Vi har ikke brudt nogle regler, og vi har stor respekt for de danske fiskere, fastslår Hendrik Romkes, der er kaptajn på den hollandske bomtrawler overfor TV2 Nord.

VIDEO: Mange var onsdag forbi, for at få et glimt af den grundstødte bomtrawler. 

Senere mandag blev Torben Frederiksen og kollegaerne i Hirtshals kaldt over radioen af Søværnets Operative Kommando, som bad dem om at komme den hollandske bomtrawler til undsætning.

- Beskeden var, at nu kan der være tale om fare for tab af menneskeliv, og så skifter vi over til redningshold i stedet for fiskerikontrol. Vi sejlede lidt før midnat mandag aften, og da vi kom frem, kunne vi ikke komme dem til hjælp, da de allerede var for tæt på kysten, siger Torben Frederiksen.

Situationen er nu stabiliseret, og besætningen på den hollandske bomtrawler er ved godt mod. Torsdag morgen vil slæbebåden Thor fra Hanstholm Bugserservice efter planen forsøge at få bomtrawleren fri af kysten. 


Seneste nyt

fra Nordjylland