LIGE NU:

94-årig så det tyske jagerfly styrte ved Birkelse

94-årige Sigaard Jensen så et tysk jagerfly styrte ned ved Birkelse i 1944 - måske det fly, der tidligere på ugen blev gravet ud af en mark.

Sigaard Jensen fra Brovst var i mosen efter tørv i efteråret 1944, da et tysk jagerfly fangede hans opmærksomhed. Oplevelsen står stadig knivskarpt i hukommelsen her godt 72 år senere.

- Han fløj sådan op og ned og op og ned, og så til sidst røg han meget højt op og kom ned igen for fuldt drøn. Jeg nåede at tænke "mon han ikke snart retter op?" Men lige pludselig sagde det bang – og så hørte jeg ikke mere, siger Sigaard Jensen, der dengang var en ung mand på 22 år.

I forgårs dukkede den tyske jager så op til overfladen, efter at have være gemt og glemt siden Anden Verdenskrigs afslutning. Nu er flyet på forsiden af alle landets medier. Sigaard Jensen har i alle årene spekuleret på, hvad der skete og hvorfor.

- Jeg tænkte, at det var et selvmord dengang og det kunne det jo også være. Omvendt kunne piloten også havde mistet bevidstheden ved at lave de voldsomme loops, siger Sigaard Jensen.

I 1944 var der frit udsyn til alle sider i området ved flystyrtet nær Birkelse, fordi der enten var mose eller hede, så langt øjet rakte. Flyet endte altså i mosen og blev derfor begravet flere meter under jordoverfladen. Sigaard Jensen er sikker på, at sagen om den dræbte tyske jagerpilot nu endelig bliver opklaret efter 72 års ventetid.

- Vi skal nok få at vide, hvem han var. Tyskerne havde orden i deres arkiver, så det er jeg sikker på, at de har styr på, siger Sigaard Jensen.